Εντυπωσιακή Άσκηση της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας (φωτογραφίες+Video)

Με μεγάλη επιτυχία και άψογο συντονισμό πραγματοποιήθηκε η μεγάλη άσκηση πολιτικής προστασίας, η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, το πρωί της Δευτέρας, στο 2ο και 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και των Διασωστικών Ομάδων.

Το σενάριο της άσκησης, πέτυχε υψηλό βαθμό ρεαλισμού κι έδειξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων όσων επιχειρούν στην πολιτική προστασία. Η Άσκηση είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έδινε βαρύτητα και στρεφόταν στην προστασία και στην εκπαίδευση και των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μία σημαντική μερίδα πληθυσμού για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί ειδική μέριμνα σχετικά για την προστασία τους. Πρωταγωνιστές λοιπόν ήταν και αυτοί οι μαθητές καθώς και όλα τα παιδιά, όπως είναι και πρωταγωνιστές και στην ίδια τη ζωή.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος εξήρε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την παραδειγματική δουλειά που κάνει στην πολιτική προστασία, σχεδιάζοντας μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο. Ο κ. Γενικός τόνισε χαρακτηριστικά: «Εκφράζω μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αυτό το μήνυμα που πήρα εδώ, της καθολικής προσβασιμότητας σε όλους και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία, λαμβάνοντας ως πολιτεία όλα εκείνα τα μέτρα για να έχουν την ασφάλεια και την προστασία, να το μεταφέρω και στις άλλες περιφέρειες. Αυτή η άσκηση που αποτελεί πρωτοπορία για τη χώρα αλλά και εκτός αυτής, θα σταλεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διότι ακόμη και η Ευρώπη δεν έχει κάνει ανάλογες ασκήσεις».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με αναπηρία που αποτελούν μέρος της κοινωνίας, στο πολύτιμο κεφάλαιο των εθελοντών και της κοινωνίας των πολιτών που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία και στο οποίο θα βασιστεί το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, ενώ ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης από Γ’ Σταθμό σε Α’, ένα αίτημα 20ετίας που σήμερα υλοποιείται, και αυτό σημαίνει περισσότεροι πυροσβέστες, περισσότεροι αξιωματικοί και με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Κάτανας, που είχε και τη γενική ευθύνη της άσκησης, τόνισε: «Στόχος είναι η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ομάδων, η μεταξύ τους συνεργασία και η συνεργασία τους με τους κρατικούς φορείς. Έχουμε χρέος να εξετάσουμε και να εντοπίσουμε στρατηγικές που θα είναι αποτελεσματικές για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ουσιαστικά θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο κοινωνικής ένταξης και συμμετοχικότητας. Άλλωστε, η επιμόρφωση και η συμπληρωματική εκπαίδευση, αποτελούν μία διαρκή προτεραιότητα που έχει σαν στόχο τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των εφοδιών σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στόχος μας, η βέλτιστη ενεργοποίηση της «Κοινωνίας των Πολιτών». Της κοινωνίας όμως, όλων των πολιτών με και χωρίς αναπηρία. Αυτό είναι το ζητούμενο και το κοινωνικό όραμα για μας».

Ο κ. Κάτανας έκανε δύο σημαντικές προτάσεις που βρήκαν σύμφωνο τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Να ενταχθεί το μάθημα πολιτικής προστασίας στα σχολεία και να συμπεριληφθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας.

Στην πραγματοποίηση της άσκησης συνέβαλαν οι: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, ως ο επιχειρησιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας, το ΕΚΑΒ/ Παράρτημα Κοζάνης, η ΕΔΟΠ Πτολεμαΐδας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Παράρτημα Κοζάνης, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Κοζάνης, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ο Ερυθρός Σταυρός/ Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η 9η Ταξιαρχία, η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, η Τροχαία Κοζάνης, η Δημοτική Αστυνομία, η Έλλη Θεοδωρίδου (μακιγιάζ ηθοποιών), το 2ο και 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης, το ΚΕ.Δ.ΔΥ. Κοζάνης και ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, που συμμετείχε σε άσκηση για πρώτη φορά.

Την άσκηση παρακολούθησε αρκετός κόσμος και πολλοί μαθητές που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας από το σεισμό.

Δ.Τ /ΠΔΜ

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σωστά και έγκαιρα να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

Επόμενο Άρθρο

Επιβεβλημένη η Υπνοενδοσκόπηση στην σωστή αντιμετώπιση των υπνικών διαταραχών

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δ.Μ. Γιώργο Αμανατίδη ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Χρήση Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Ολοκληρώθηκε, μετά και από την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, η διαδικασία ένταξης της

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο για σημαντικά ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του