Ενημερωτική ημερίδα για τους παραγωγούς

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Η Αγροτική Καινοτομία είναι μια εταιρεία η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεμονωμένους παραγωγούς ή σε συμβουλευτικά σχήματα αυτών.

Στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας, ήρθαν σήμερα στην Καστοριά με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού   Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια καινούργια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν 25 μεγάλα γεωτεχνικά γραφεία και 20 παραγωγικοί συνεταιρισμοί με τις ενώσεις τους, καθώς και η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στον αγροτικό τομέα.

«Αυτοί οι τρεις πυλώνες ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να φέρουμε τα πάνω – κάτω στον τομέα της συμβουλευτικής.

Μέχρι τώρα ο γεωπόνος ήταν κατά βάση ένας σύμβουλος ο οποίος στηριζόταν στην πρακτική και στην εμπειρία. Τώρα πια με το σύστημα της ευφυούς γεωργίας που έχουμε αναπτύξει ο γεωπόνος έχει όλα τα εργαλεία ώστε επιστημονικά να καταλήγει στις στρατηγικές αποφάσεις και να προτείνει στον παραγωγό αυτό το οποίο χρειάζεται να ακολουθήσει στην εκμετάλλευσή του.

Η ευφυής γεωργία αξιοποιεί ένα σύνολο δεδομένων που ξεκινά από τις δορυφορικές απεικονίσεις, περνά στους σταθμούς καταμέτρησης οι οποίοι μετρούν τους παράγοντες του κλίματος και της ατμόσφαιρας, χρησιμοποιώντας αισθητήρες εδάφους και αισθητήρες φυλλώματος των φυτών αλλά πάνω απ’ όλα χρησιμοποιώντας την αστείρευτη συμβολή του γεωπόνου πεδίου που είναι στο χωράφι και παρατηρεί και καταγράφει τι συμβαίνει στην εξέλιξη των καλλιεργειών. Όλα αυτά πηγαίνουν στο λογισμικό της από το οποίο προκύπτουν εξατομικευμένες συμβουλές για την κάθε καλλιέργεια και το κάθε αγροτεμάχιο οι οποίες βοηθούν τον σύμβουλο γεωπόνο να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις οι οποίες θα είναι ορθές, τεκμηριωμένες σε σχέση με τα βασικά προβλήματα των καλλιεργητικών τεχνικών, της άρδευσης, της φυτοπροστασίας και της λίπανσης.

Τα αποτελέσματα όλο αυτό το διάστημα που τρέχουμε το συγκεκριμένο project είναι εντυπωσιακά. Μιλάμε για μια μεγάλη μείωση κατά μέσο όρο του κόστους των εισροών που αγγίζει το 30 με 35%, μιλάμε ότι έχουμε πλέον την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα αφού χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια και λιγότερα χημικά, άρα ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσεις σε αυτά τα προϊόντα για να δώσεις ένα σήμα και πρότυπο ποιότητας», είπε μεταξύ άλλων ο δ/νων σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας Νίκος Στουπής.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται ημερίδα στον χώρο του ΚΠΕ – Ενυδρείου Καστοριάς με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας.

Fonikastorias.gr Ε.Ψ.