Ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Κάπνισμα, δημόσια υγεία & σύγχρονος τρόπος ζωής» (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα/Υγεία από

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Ωστόσο σε πολλές περιοχές οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν της εφαρμογή του και σε πολλές περιπτώσεις το   έχουν καταφέρει.

Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Κάπνισμα, δημόσια υγεία και σύγχρονος τρόπος ζωής», που διοργάνωσε χθες η εθελοντική ομάδα του Δήμου Καστοριάς στο Δημαρχείο μας.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο ιατρός πνευμονολόγος και πρώην βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και υποψήφιος διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ιατρού (ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης)  και ο μηχανολόγος – μηχανικός Θάνος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξης των άκαπνων μαγαζιών Κοζάνης.

Οι   ομιλητές εστιάστηκαν κυρίως στην ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας, τονίζοντας ότι δεν στρέφονται ενάντια στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Επισήμαναν όμως, ότι θα πρέπει να επικρατήσει σεβασμός απέναντι στους παθητικούς καπνιστές καθώς οι συνέπειες του καπνίσματος σ’ εκείνους είναι το ίδιο βλαβερές με τους ενεργητικούς καπνιστές.

Ανέφεραν ακόμη ότι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οι τοπικές κοινωνίες κατάφεραν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε χώρους εστίασης, όπως για παράδειγμα στη γειτονική μας Κοζάνη, όπου η ομάδα υποστήριξης άκαπνων μαγαζιών κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι δημόσιοι χώροι, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα να μην έχουν καθόλου καπνό, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Καστοριάς Ματούλα Αντωνίου, ενώ παρέστη και ο δήμαρχος Καστοριάς Αν. Αγγελής.

Ε.Ψ.