Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα του Δήμου Καστοριάς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (φωτο)

/

“Η Καστοριά ως χώρος διαμόρφωσης προεπαναστατικών αντιλήψεων και ανάπτυξης της επαναστατικής δράσης. Η απήχηση της επανάστασης του 1821”, ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας την οποία διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Καστοριάς στον αύλειο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο καθηγητής Βαλκανικής και ύστερης οθωμανικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτριος Σταματόπουλος αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση στο Οθωμανικό πλαίσιο και σύγκρινε την Ελληνική, με τις άλλες Βαλκάνιες Επαναστάσεις.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Πάνος Τσολάκης μίλησε για την Καστοριά στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

“Συνθέτοντας τις προσωπογραφίες αφανών αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η συμβολή της επαρχίας Καστοριάς στον αγώνα της ανεξαρτησίας, ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού του ΑΠΘ, Νικόλαος Σιώκης.

Η φυσικός – συγγραφέας Τοπικής Ιστορίας Καλλιόπη Μπόντα – Ντουμανάκη αναφέρθηκε στην συμμετοχή των Δυτικομακεδόνων στα προεπαναστατικά κινήματα και στους αγώνες της εθνεγερσίας.

“Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος και η συνεισφορά του στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821” ήταν το θέμα που ανέπτυξε

ο ιστορικός – ξεναγός Ρωμύλος Μαντζούρας.

Τέλος, ο εκπαιδευτικός – αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μακρίδης, μίλησε για την επανάσταση στη Μακεδονία και την εξέγερση της Χαλκιδικής στις 17 Μαΐου του 1821.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε αρχικά, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Πέτρος Δοκόπουλος και ο βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η Χριστίνα Ευαγγέλου.

fonikastorias.gr Σ.Ι- Ε.Ψ

Προηγούμενο Άρθρο

11 Σεπτεμβρίου 2001: Οι Ελληνες που σκοτώθηκαν στην χειρότερη τρομοκρατική επίθεση όλων των εποχών

Επόμενο Άρθρο

Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Τελευταία από Εκδηλώσεις