Ενίσχυση της επιτήρησης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος

/

Από τη Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

Στις 20.01.2023 επιβεβαιώθηκε εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε θηλυκό αγριόχοιρο στην περιοχή του Νέου Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Δεδομένου της σημαντικότητας και της συμβολής στην εθνική οικονομία της εκτροφής χοίρων και παραγωγής χοίρειου κρέατος σε όλη τη Χώρα ενεργοποιείται το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης. Ως εκ τούτου η συμμετοχή των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη και εξάλειψη της νόσου. Επομένως:

  1. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν ζωντανά χοιροειδή ως οικόσιτα για προσωπική χρήση, παρακαλούνται πριν από κάθε αγορά να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  2. Οι πολίτες που κατέχουν ήδη οικόσιτα χοιροειδή και δεν έχουν καταγραφεί στο μητρώο χοιροειδών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  3. Οι πολίτες, οποιασδήποτε ιδιότητας, που εντοπίζουν νεκρά χοιροειδή και νεκρούς αγριόχοιρους, παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Επίσης, απαγορεύεται η διατήρηση χοιροειδών σε ελεύθερη και ημιελεύθερη κατάσταση.
  4. Οι πολίτες που επιστρέφουν από Χώρες όπου ενδημεί το νόσημα, όπως Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, απαγορεύεται να μεταφέρουν στις προσωπικές τους αποσκευές προϊόντα χοιρείου κρέατος, λουκάνικα, χοίρειο ζαμπόν, φρέσκο κρέας, κατεψυγμένο χοίρειο κρέας και οποιοδήποτε προϊόν με βάση το χοίρειο κρέας.
  5. Σε καμμία περίπτωση δε θα πρέπει να δίνετε ως ζωοτροφή υπολείμματα των απορριμμάτων των αεροδρόμιων και λιμένων σε χοίρους ή άλλα είδη οικόσιτων ζώων, και όλα τα οικιακά υπολείμματα να απορρίπτονται μέσα σε στεγανούς περιέκτες.
  6. Οι πολίτες απαγορεύεται να επισκέπτονται χοιροτροφικές μονάδες και μονάδες εκτροφής θηραμάτων αγριόχοιρων.

Η Αφρικανική Πανώλη ΔΕΝ μεταδίδεται με κανέναν τρόπο στον άνθρωπο. Για περαιτέρω ενημερωτικό και οπτικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron

Για περισσότερες διευκρινήσεις και για τη συνεργασία σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας: 2467076014 (κ. Αβραμίδης Χρήστος) και 2467076023 (κ. Ράπτη Μαρία).

Π.Ε. Καστοριάς

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Καστοριάς: Υπογραφή συμβάσεων για ασφαλτοστρώσεις στην πόλη της Καστοριάς και ενεργειακή αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 31/01

Τελευταία από Ελλάδα