Εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 7 δισ. ευρώ τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες | Capital.gr

/

Της Δήμητρας Καδδά

Τα φέσια του κράτους προς ιδιώτες ξεπέρασαν το “φράγμα” των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που έχει προβλεφθεί για τη χρηματοδότησή τους από το δανειακό πρόγραμμα του ESM. Αυτό  προκύπτει από τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανήρτησε το ΥΠΟΙΚ στην ιστοσελίδα του για το μήνα Μάιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα “φέσια” αυξήθηκαν κατά 3,2 δισ. ευρώ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και τούτο παρά τις δόσεις που έφτασαν το δεύτερο μισό του 2015 από τον ESM στα ελληνικά κρατικά ταμεία, οι οποίες (όπως φαίνεται και από τους αριθμούς) δεν… έφτασαν τελικά στον προορισμό τους.

Μόνο μέσα στο μήνα Μάιο, η αύξηση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων ήταν 327 εκατ. ευρώ.  Ανά κατηγορία,  οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες φτάνουν στα 5,77 δισ. ευρώ και  στα 1,182 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι εκκρεμείς βεβαιωμένες επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο πλέον επιβάλλεται μία διπλή πρέσα: τοκισμού των οφειλών προς ιδιώτες που καθυστερούν με βάση σχετική οδηγία της ΕΕ, αλλά και προσμέτρησης μεταβολών επί των “αφανών” επιστροφών φόρων (όσες δεν έχουν ΑΦΕΚ και υπολογίζονται περί τα 2 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες δείχνουν ότι:

*Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων από τα 3,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασε στα 5,97 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 και στα 7,029 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

*Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 755 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 αυξήθηκαν σε 1,259 τον Μάιο (δεν περιλαμβάνονται όσες δεν είναι βεβαιωμένες, δηλαδή δεν έχουν ΑΦΕΚ στον λογαριασμό, από φέτος θα αρχίσει να μετράται η μεταβολή τους)

*Οι οφειλές κράτους προς ιδιώτες (άνω των 90 ημερών καθυστέρηση) από 3,07 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 έφτασαν τον Απρίλιο του 2016 στα 5,52 δισ. ευρώ και στο τέλος Μαΐου στα 5,77 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα “φέσια” της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 676 εκατ. ευρώ, ενώ των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν από 2,87 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σε 3,067 δισ. ευρώ τον Μάιο (μεταξύ των οφειλετών ο μεγαλύτερος είναι ο ΕΟΠΥΥ με οφειλές που από τα 1,65 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, έφτασαν στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου). Πολύ μεγάλα είναι τα “φέσια” και στα Νοσοκομεία (1,146 δισ. ευρώ).

Source: Εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 7 δισ. ευρώ τα κρατικά «φέσια» προς ιδιώτες

Προηγούμενο Άρθρο

Στο Ρυθμό της Πόλης… Άλλη μία παρέμβαση αναβάθμισης της περιοχής «Σταυρός» (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Για τον απολογισμό της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων (της Βιβής Φαρσαλιώτου – Ιατρού)

Τελευταία από Ελλάδα