Εκθέτες της 43ης ΔΕΓΚαστοριάς μιλούν στο fonikastorias.gr (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

κατηγορία : Γούνα/Τοπικά Νέα από

Έως και αύριο Κυριακή 6 Μαΐου θα διαρκέσει η 43η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς η οποία πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Τις απόψεις τους για τη φετινή Έκθεση είπαν ορισμένοι από τους εκθέτες στο fonikastorias.gr σήμερα, τρίτη μέρα της διοργάνωσης.

«Είναι μια καλά οργανωμένη έκθεση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ τις υπόλοιπες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Κινητικότητα υπάρχει τόσο από Ρωσία και Ουκρανία, όσο και από Αμερική, Ευρώπη. Γενικά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Πιστεύω ότι κλείνει μια περίοδος εκθέσεων καλά. Με την έκθεση της Καστοριάς. Τα αποτελέσματα νομίζω ότι θα είναι θετικά για τον κλάδο», τόνισε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

 

«Τα πράγματα είναι θετικά. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Η παγκόσμια κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, αλλά πρέπει να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει στη διεθνή αγορά.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι κανένας δεν περισσεύει και κυρίως, να μη νομίζουν ότι ο κλάδος της γουνοποιίας είναι μόνο οι επιχειρηματίες. Είναι και οι εργαζόμενοι οι οποίοι με το μεράκι τους και με τον ιδρώτα τους δημιουργούν όλα αυτά τα γουναρικά.

Εάν δεν έχουμε καλοπληρωμένους και ικανοποιημένους εργαζόμενους τότε, ούτως ή άλλως, θα φθίνει το επάγγελμα μας.

Άρα όλοι μαζί πρέπει να ζήσουμε σ’ αυτόν τον τόπο κι όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε. Προπαντός να λείπει το «Εγώ». Να βάλουμε μπροστά το «Εμείς», γιατί ο Νομός μας έχει ανάγκη από όλους. Πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας. Να μη φεύγει ο κόσμος. Να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι στη Ρωσία, επισήμανε ο Γιάννης Αλκιβιάδης.

 

«Με τη διοργάνωση είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, καθώς και από τις προσπάθειες του Συνδέσμου να προσελκύσει αγοραστικό κοινό. Όσον αφορά το επίπεδο της έκθεσης, σίγουρα υπάρχουν τα προβλήματα του κλάδου τα οποία όλοι τα γνωρίζουμε, ευελπιστούμε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε. Πάντα κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Έχουν γίνει εμπορικές πράξεις, σίγουρα δεν είναι στον βαθμό που όλοι νομίζω θα θέλαμε και περιμέναμε, αλλά το ενθαρρυντικό στοιχείο που πρέπει όλοι να κρατήσουμε, είναι ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι αυτό το ενδιαφέρον θα ενισχυθεί περαιτέρω», υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Βυτανιώτης.

«Αν συγκρίνουμε με την περσινή χρονιά τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, ο κόσμος είναι περισσότερος και πιστεύω ότι θα γίνουν λίγο καλύτερες δουλειές από πέρσι.

Πιστεύω ότι θα γίνει κάτι καλό έως το τέλος της 43ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας  Καστοριάς», σημείωσε ο Κοσμάς Σιάμος.

Μεταξύ των εκθετών είναι και ο ταμίας Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» Στράτος Καπούλης ο οποίος δήλωσε:

«Νομίζω ότι και φέτος κάναμε το καθήκον μας για τους συναδέλφους γουνοποιούς. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη, για την τεράστια συμμετοχή. Νομίζω ότι φέτος σπάσαμε κάθε ρεκόρ.

Κόσμο είδα αρκετό. Θεωρώ όμως ότι οι δουλειές σε σχέση με την επισκεψιμότητα, δεν ήταν μέχρι στιγμής τόσο καλές.

Τα προβλήματα στον κλάδο συνεχίζονται. Πρόβλημα στη ρωσική αγορά, πρόβλημα με τους πελάτες οι οποίοι είναι φορτωμένοι με εμπορεύματα, θα δείξει. Σε σύγκριση με πέρσι μπορεί να είναι λίγο καλύτερα».

«Από πλευράς μου έχω μια δική μου καινοτομία. Δεν το έχει κάποιος άλλος. Πάω καλούτσικα με τα κομματιαστά. Προσπαθώ να κρατήσω τους πενηντάρηδες και άνω, στην εργασία. Γιατί μόνο αυτοί έμειναν», ανέφερε ο Βασίλης Γκόνος.

 

«Υπάρχει κινητικότητα στην έκθεση φέτος. Ίσως λίγο καλύτερα από πέρσι. Η επισκεψιμότητα είναι σαφώς λίγο μεγαλύτερη.

Τα αποτελέσματα σε επίπεδο αριθμών δεν είναι κάτι σπουδαίο. Γίνονται εμπορικές πράξεις αλλά σε μικρές ποσότητες, γιατί είναι πολύ δύσκολο σε αυτές τις εποχές να κάνεις ποσότητες, αλλά είναι και οι πελάτες φοβισμένοι και η κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολη.

Στο κλείσιμο μιας δύσκολης χρονιάς αυτή η έκθεση είναι καλή. Πάλι χρονικά τη βόλεψε την Καστοριά ο Μάιος. Κάθε χρόνο λέμε το ίδιο και κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο, αλλά είναι χρονιές κρίσης. Όταν θα επανέλθει η ανάκαμψη θα είναι λίγο διαφορετικό το ότι η διοργάνωση γίνεται σχετικά αργά. Παρόλα αυτά, δείχνει το παγκόσμιο κοινό της γούνας ότι αρέσκεται να έρχεται στην Καστοριά.

Απ’ όλες τις εκθέσεις του κόσμου είναι το πιο φιλικό περιβάλλον, οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και    είναι σπάνιο σχεδόν παγκοσμίως θα έλεγα, το ότι μέσα σε μια τόσο μικρή πόλη βρίσκεις τα πάντα για τη γούνα, δήλωσε ο Μίλτος Καρακουλάκης.

Στέργιος Γ. Ιατρού – Ελένη Ψωμαδάκη