ΕΚεΠις και ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑ. (Οι αμελέτητες μελέτες) – Γράφει: Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος.[1]

Είπα να κλείσω την χρονιά με κάτι ευχάριστο, αλλά όσο και να θέλει κανείς να αγιάσει πολλές φορές δεν τον αφήνουν οι διαβόλοι. Ο λόγος για μια μελέτη του ΕΚεΠις (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης) που εκπονήθηκε μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων  του ΕΣΠΑ από φορείς όπως ΚΕΚ  ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΚΕΚ-ΙΝΕ/ΓΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και μερικούς άλλους φορείς, με θέμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ «Γουνοποιός/ Γουνοτεχνίτης».

Είναι μια μελέτη 110 σελίδων που έγινε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για το Ανθρώπινο δυναμικό και αφορούσε τον κλάδο της γούνας.

 Πρώτη παρατήρηση που θα είχα να κάνω είναι ότι, στους μελετητές δεν συμμετείχε επίσημα τουλάχιστον κάποιος φορέας από την Δυτική Μακεδονία, ούτε καν το Κ.Ε.Γ.( Κέντρο Ελληνικής Γούνας). Ένας επιστημονικός – τεχνοκρατικός φορέας του κλάδου που θα έπρεπε να είχε λόγο και έργο σ’ αυτή τη μελέτη.

Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι αναφέρονταιστη μελέτη όλοι οι φορείς της Γούνας εκτός του επιχειρηματικού φορέα Ε.ΔΗ.ΚΑα.ε.

Τρίτη παρατήρηση ότι στην αρχή της μελέτης αναφέρεται πρώτα η Σιάτιστα και μετά η Καστοριά αν και τόσο αλφαβητικά όσο και ιστορικά και όχι μόνο, πρωταρχικό ρόλο στην γουνοποιία κατέχει η Καστοριά.

Τέταρτον αναφέρεται ότι οι εγγεγραμμένοι (όχι ενεργοί) γουνοποιοί είναι περισσότεροι στην Σιάτιστα παρά στην Καστοριά. Αξιοπιστία στοιχείων υπάρχει; Εμείς αμφιβάλουμε.

Πέμπτο στη σελίδα 64 το ντρόμ (βαρέλα στροβιλισμού) αναφέρεται δύο φορές ως ντομ. (Ορθογραφικό λάθος, ο δαίμων του τυπογραφείου δηλαδή).

Έκτο και ποιο εξοργιστικό και δυσφημιστικό τόσο για τον κλάδο όσο και για τη μελέτη είναι αυτό που διάβασα στην σελίδα 20-21υπό τον τίτλο «Ιστορική εξέλιξη του επαγγέλματος» και το μεταφέρω αυτούσιο για να το αξιολογήσουν οι αναγνώστες και οι φορείς του κλάδου: <<Η επεξεργασία της γούνας στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αρχίζει νωρίτερα από τον 14ο αιώνα. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης η Έλληνες γουνοποιοί μετακομίζουν στην Ελλάδα και ανοίγουν τα εργαστήριά τους. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του κλάδου έχουν οι Τούρκοι, καθώς επί τουρκοκρατίας αναπτύσσονται πολλές επιχειρήσεις κυρίως στις πόλεις που ζουν Τούρκοι στρατιωτικοί κα τιτλούχοι. Επιχειρήσεις εμφανίζονται σε..κ.λπ………>>.

Θα ήθελα να ξέρω από που πήραν αυτά τα στοιχεία και γιατί δεν γράφουν τις πηγές τους. Όσο για το ότι ….μετακομίζουν στην Ελλάδα….μου είναιεντελώς ακατανόητο. Όσο για τον ρόλο των Οθωμανών, θα πρέπει να πούμε ότι οι Τούρκοι τότε ως κατακτητές δεν ασχολούνταν με τα επαγγέλματα τα οποία ασκούσαν άλλες εθνότητες (Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι, κ.λπ.), εκτός εάν εννοούν ότι ήταν καταναλωτές και έτσι να εξηγούν την συμβολή τους.

Στη σελ. 36 στην ενότητα ΚΕΛ 2 <<Κατασκευάζει γουναρικά από αποκόμματα>> είναι λάθος η έκφραση. Θα έπρεπε να γράφει <<Κατασκευάζει έτοιμα γουναρικά από πλέτερ εξ’ αποκομμάτων>>. Όπως και το ΚΕΛ 1 σελ. 36, που γράφει Κατασκευάζει τα πλέτερ, δεν θα ήταν πλεονασμός να έγραφαν <<Κατασκευάζει τα πλέτερ εξ’ αποκομμάτων>>.

Εκτός αυτού για την ορολογία πλέτερ δεν υπάρχει διευκρίνηση ότι είναι ημιέτοιμο γουναρικό η αλλιώς η λεγόμενη μπότα.

Για μία παρόμοια μελέτη που είχε αναθέσει το Κ.Ε.Γ. στα μέσα του ’90 σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου,  είχα κάνει επίσης κριτική για την προχειρότητα της ακριβοπληρωμένης μελέτης, η οποία εκτός των άλλων δεν είχε ούτε καν σελιδοποιηθεί. Δηλαδή η προχειρότητα, της περίπου 300 σελίδων μελέτης, ήταν τέτοια που δεν μπορούσε κάποιος να αναφερθεί, ούτε καν στον αύξοντα αριθμό σελίδας, αφού δεν υπήρχε αρίθμηση σελίδων.

Δέον να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη, που είναι πολύ ποιο εμπεριστατωμένη και ασυγκρίτως αρτιότερα δομημένη από εκείνη του ’90, περιλαμβάνει εκτός της 5μελούςομάδας πλοήγησης των φορέων που την εκπόνησαν και άλλα πέντε Κ.Ε.Κ. φορέων ως επιτροπή ποιοτικού ελέγχου. Επομένως δέκα άτομα είκοσι μάτια και δεν εντόπισαν τους λεγόμενους δαίμονες του τυπογραφείου;;;

Εκτός των παραπάνω παρατηρήσεων άξιο απορίας είναι και το πλήθος των περιγραφόμενων γνώσεων που απαιτείται από τους Γουνοτεχνίτες, οι οποίες είναι έτσι διατυπωμένες που για έναν που δεν γνωρίζει, θα νομίσει ότι δίνει εξετάσεις κάποιος όχι για Γουνοτεχνίτης, αλλά για αστροναύτης ή πυρηνικός επιστήμονας. Αφού εκτός των γνώσεων Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ θα πρέπει να έχει και γνώσεις Ψυχολογίας, Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων κ.λπ.

Αυτές τις παρατηρήσεις τις κάνω, πρώτον ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ και δεύτερον, ενώ χρησιμοποιήθηκαν χρήματα και των φορολογουμένων της Δυτικής Μακεδονίας (πόσα δεν γνωρίζω), σε ένα θέμα που μας αφορά, δεν συμμετείχε κανείς φορέας του κλάδου και επιπλέον έγινε μια μελέτη η οποία δεν μας τιμά με αυτά που γράφει. Γι’ αυτό την ευθύνη δεν την έχουν ΜΟΝΟ οι επιτήδειοι του Αθηνοκεντρικού Κράτους μας, αλλά και οι τοπικοί φορείς που άφησαν μια τέτοια μελέτη να δημοσιοποιηθεί χωρίς έλεγχο και την παραμικρή αντίδραση. Όσο για την βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε ανεπαρκέστατη, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο ελληνικό ή ξένο.

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας και τη τύχης μας που την δημιουργούμε μόνοι μας.

  1. Οικονομολόγος, Δρ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τ. Eπίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του τ. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και νυν Πανεπιστημίου, με συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σχετικά με τον κλάδο της Γούνας, την τοπική ιστορία, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, κ.λπ.

Απόσπασμα πίνακας από μελέτη

Μέρος πίνακα γνώσεων ενός γουνοτεχνίτη

Προηγούμενο Άρθρο

Ο νεοσύστατος Σύλλογος “Τα Καστοριανά Μπουλούκια” πραγματοποίησε σήμερα με πολύ μεγάλη επιτυχία την πρώτη του εκδήλωση (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 18/12

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ