Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Καστοριανούς συντρόφους του Ρήγα Φεραίου αδελφούς Εμμανουήλ (σειρά φωτογραφιών)

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους Καστοριανούς  συντρόφους του  Ρήγα  Φεραίου αδελφούς   Εμμανουήλ οι οποίοι βρήκαν μαρτυρικό  θάνατο  μαζί του στον πύργο Νεμπόϊσα  του Βελιγραδίου, πραγματοποίησε ο  Δήμος Καστοριάς  το Σαββατοκύριακο 25 και  26 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία με το  Διεθνές Ινστιτούτο  Διαβαλκανικής Συνεργασίας « Ρήγας Βελεστινλής», παρέστησαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, καθώς και εκπρόσωποι  από τους  Δήμους Ρήγα Φεραίου, Λευκωσίας Κύπρου, Βοΐου, Χίου και  Ζίτσας Ιωαννίνων,  περιοχές από τις οποίες  κατάγονταν ο Ρήγας και οι σύντροφοί του.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής τους το Σάββατο  25 Ιουνίου,  ήταν το αρχοντικό των αδελφών  Εμμανουήλ  το οποίο ο Μ/Σ Αρμονία  το λειτουργεί  ως ενδυματολογικό μουσείο.  Στο συγκεκριμένο κτίριο έγιναν πρόσφατα παρεμβάσεις κυρίως  με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Μ/Σ Αρμονία  Μιχάλης  Ζήλας, ξενάγησε στον χώρο  τους επισκέπτες οι οποίοι  δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα όσα είδαν στο αρχοντικό, αλλά και  για όσα έμαθαν σχετικά με την ιστορία της οικογενείας Εμμανουήλ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επομένη  με την επιμνημόσυνη δέηση  για τους αδελφούς Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου  Διαβαλκανικής Συνεργασίας  οι αντιπροσωπείες των Δήμων και εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής μας μετέβησαν  στην πλατεία Ντολτσό και κατέθεσαν στεφάνια στην αναθηματική που είναι τοποθετημένη εκεί και είναι αφιερωμένοι στους δυο Καστοριανούς μάρτυρες.

Ακολούθως, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου  του  προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής   Συνεργασίας Γιώργου Σούρλα  με τίτλο:  «Πύργος Νεμπόϊσα – οι τελευταίες μέρες του  Ρήγα Βελεστινλή και των  συντρόφων του».

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στις σχολές μαθητείας Καστοριάς του ΟΑΕΔ

Επόμενο Άρθρο

Απο τις «Λιμναίες» εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλ. Δισπηλιού, το Σάββατο 25 Ιουνίου, στον χώρο του Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις