Εκδήλωση Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς

Επιστημονική ημερίδα πραγματοποίησε ο  Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Καστοριάς, το  Σάββατο  4 Ιουνίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του  ξενοδοχείου «Έσπερος», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα  σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Ανεξαρτησία. Μπορεί  η νόσος να αλλάζει σημαντικά τη  ζωή του κάθε ατόμου  που πάσχει από αυτή, αλλά δεν τη  σταματά».  Υπογράμμισε η πρόεδρος του  συλλόγου Βερόνικα Αποστόλου στο μήνυμά της για την παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αρρώστια η οποία  διαγιγνώσκεται εύκολα, υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε την εξέλιξή της, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ποιότητα  ζωής στους ασθενείς μας, να τους προφυλάξουμε από διάφορες παραπληροφορίες που μπορεί να κάνουν τη  ζωή τους δύσκολη και αυτό που θα ήθελα περισσότερο απ’ όλα,  είναι να εξαλείψουμε το κοινωνικό στίγμα.

Σε πολύ μεγάλο  βαθμό υπάρχει προκατάληψη. Ένας νέος άνθρωπος που θα διαγνωστεί με αυτή την αρρώστια ως επί το πλείστον  έχει πρόβλημα στη συναισθηματική του  ζωή,  ή στην κοινωνική αποδοχή,  στη δε επαγγελματική του  δραστηριότητα αντιμετωπίζεται με πολύ άσχημο τρόπο.  Είναι άδικο.

Είναι μια αρρώστια σαν όλες τις άλλες η οποία αντιμετωπίζεται και μπορεί να δώσει πολλά  χρόνια ζωής.

Το  μυστικό στην πάθηση είναι να επέμβουμε όσο γίνεται νωρίτερα. Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξη και να δώσουμε πολλά χρόνια ποιοτικής  ζωής στους ασθενείς μας.

Αν τώρα διαθέτουμε δεκατρείς θεραπείες, του  χρόνου  θα έχουμε άλλες τρεις και μέσα σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε  ριζικά αυτή την πάθηση». Τόνισε ο  διευθυντής Νευρολογίας του  Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης Δρ. Ευάγγελος Κούτλας.

Στη διατροφή των ασθενών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο αναφέρθηκε ο  κλινικός  διαιτολόγος  Msc, PhD διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής  Διατροφολογικής  Εταιρείας  Δρ. Δημήτριος  Γρηγοράκης.

«Είναι πολύ σημαντικό οι πάσχοντες να προσέξουν τη  διατροφής τους.  Να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο  διατρέφονται, διότι οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι παίζει  πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού και  γενικότερα φαίνεται ότι η σωστή διατροφή, η προσεγμένη διατροφή, η ανοσοπροστατευτική διατροφή,  μπορεί να  βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του πάσχοντα, στον λιγότερο αριθμό ώσεων ή  εξάρσεων της νόσου και γενικότερα να τον βοηθήσει να έχει  ένα καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και οπωσδήποτε, με λιγότερα προβλήματα.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της βιταμίνης  D της βιταμίνης δηλαδή του ήλιου η οποία φαίνεται ότι εμπλέκεται σε όλα τα  στάδια της νόσου από την εμφάνισή της.

Ένα άτομο με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D,  έχει πολλές πιθανότητες να προσβληθεί από ένα αυτοάνοσο νόσημα και πολύ περισσότερο  βέβαια από σκλήρυνση κατά πλάκας και οπωσδήποτε μετά την εκδήλωση της ασθένειας,   τα επίπεδα της βιταμίνης  D, θα πρέπει να μετρώνται και αν αυτά είναι χαμηλά να προσπαθούμε να τα αποκαταστήσουμε.

Ιδιαίτερες πηγές της  βιταμίνης D,  είναι ο ήλιος και διατροφικές πηγές είναι ο σολομός, τα παχιά  ψάρια τα μικρά ψάρια που τρώμε με το κόκκαλο,  το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το  τυρί  και τα μανιτάρια».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η ειδική συνεργάτιδα του συλλόγου ψυχολόγος  Τριανταφυλλιά Μάρκου-Ανδρεοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η  βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών  Ευάγγελος  Στεργιόπουλος.

Επίσης  διαβάστηκε επιστολή της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου η οποία απουσίαζε εκτός Νομού.

Ελένη  Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ | Συναυλία των Μαθητών για την λήξη της σχολικής χρονιάς !

Επόμενο Άρθρο

Ανατροπές και στο επίδομα ανεργίας – Τι αλλαγές ετοιμάζονται | Aftodioikisi.gr

Τελευταία από Εκδηλώσεις