Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ανέστη Αγγελή “Αποστάγματα ΣΥΝ-ΥΠΑΡΞΗΣ” (φωτογραφίες)

/

“Αποστάγματα ΣΥΝ-ΥΠΑΡΞΗΣ”. Αυτός είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του π. δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το απόγευμα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου “Esperos Palace”.

“Διάφορες  εμπειρίες, βιώματα μου έδωσαν την ευκαιρία να τα  καταγράψω σε ποιητικό λόγο. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τα γεγονότα που βιώνουμε σαν τοπική κοινωνία και σαν κοινωνία γενικότερα.

Το βιβλίο  περιέχει νόστο από την παιδική ηλικία, από την ηλικία της αθωότητας. Από τον αγώνα για την επιβίωση.

Παρουσιάζεται για να  εκφράσει την αγωνία που υπάρχει σε μία εποχή όπως η σημερινή, που ενώ η ψηφιακή και η γενικότερη κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε πιο κοντά, ουσιαστικά όμως είμαστε μακρύτερα.

Άρα είναι μία έκκληση να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον με κανόνες αξιοπρέπειας και αγάπης.

Ουσιαστικά, αν θέλετε μία λέξη η οποία εμένα με εμπνέει προσωπικά, αυτή είναι: αγάπη προς κάθε κατεύθυνση. Αγάπη άνευ όρων. Να μάθουμε να συνυπάρχουμε”, επισήμανε ο κ. Αγγελής.

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Γιώργος Ζωγραφίδης, ο  μουσικός- φιλόλογος Αλέξης Γούδας, ο τ. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Εμμανουήλ Κουτσιαύτης, η φιλόλογος – εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Πάντσου και η συγγραφέας – θεατρική συγγραφέας Δέσποινα Τσεχελίδου.

“Είναι ένα απόσταγμα μιας μακράς διαδρομής. Μια στοχαστική ποίηση γεμάτη με αναδρομικές σκέψεις για την πορεία του.

Είναι γεμάτη  συναίσθημα, έντονο πολλές φορές, χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που και έζησε έντονα τον πολιτικό βίο,  αλλά και των στοχάζεται μετά  αναδρομικά και φτιάχνει μέσα από αυτό, ποίηση. Και αυτό κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη”, τόνισε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ Γιώργος Ζωγραφίδης.

“Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο. Μία ιδιαίτερη γραφή. Μας αποκαλύπτει αρετές λογοτεχνικές.

Η γλώσσα του είναι πολύ όμορφη, ρέουσα, περιλαμβάνει φιλοσοφικούς στοχασμούς, περνάει μέσα από την στωική φιλοσοφία και  προτρέπει για εναρμονισμό με το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα βιβλίο πλούσιο σε θεματολογία, σε νοήματα”, επισήμανε ο μουσικός – φιλόλογος Αλέξης Γούδας.

“Ο Ανέστης Αγγελής είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ένας δικός μας άνθρωπος. Ένας ποιητής, εκτός από πολιτικός, εκτός από επιστήμονας. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος με τα ποιήματα του μιλά στην ψυχή του καθενός.

Διαβάζοντας ο αναγνώστης  τα κείμενα του, ποτέ δεν θα αναρωτηθεί “τι εννοεί ο ποιητής”. Είναι ένα άνθρωπος ο οποίος απευθύνεται προς όλους, καθολικά, συνολικά Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του”, υπογράμμισε π. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Εμμανουήλ Κουτσιαύτης.

Σε μια σύντομη θεωρητική ανάλυση της ποιητικής συλλογής του κ. Αγγελή, προέβη η φιλόλογος – εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Πάντσου. “Μέσα στην ποιητική συλλογή εντοπίζουμε μεταμορφώσεις του κινήματος του μοντερνισμού  το οποίο εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα ποιήματα του κ. Αγγελή περιέχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία αναγνωρίζονται στο μοντερνιστικό κίνημα, όπως:  η απουσία της λογικής αλληλουχίας,  των λέξεων και των νοημάτων,  ή η κατάργηση των στροφών και της ομοιοκαταληξίας, η οποία ήταν φυσικά στην παραδοσιακή ποίηση μία τυραννία.

Περιλαμβάνει επίσης και κάποια άλλα πολύ εξειδικευμένα χαρακτηριστικά “Fragments” όπως τα αποκαλούσε ο ποιητής Τόμας Έλιοτ, δηλαδή, ποιητικές φόρμες οι οποίες είναι σαν αιχμηρά γυαλιά”, σημείωσε.

“Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή με πολύ ενδιαφέροντα ποιήματα κάποια από αυτά έχουν την έμπνευση τους από την φύση. Μέσα από τα ποιήματα φαίνεται πάρα πολύ ο χαρακτήρας του ποιητή, η ισορροπία του, η γαλήνη του, η αγάπη προς την φύση και προς την οικογένεια, μια αγωνία για το μέλλον,

Είναι μια ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή η οποία περιέχει ένα βαθύ  νόημα νόημα και αυτό είναι η αισιοδοξία.

Αυτή η διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον, είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο για κάποιον ποιητή που συνηθίζουμε να τον βλέπουμε πεσιμιστή ”, δήλωσε η συγγραφέας – θεατρική συγγραφέας Δέσποινα Τσεχελίδου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “ΕΞΑΝΤΑΣ”.

fonikastorias.gr Σ.Ι. – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Με μεγάλο νικητή τον Ισπανό Eduardo Pons ολοκληρώθηκε το συναρπαστικό BAJA GREECE 2024 (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις