Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του οπακ «Μύησις»: «Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος» (φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης του Ομίλου Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύησις» Καστοριάς, με τίτλο «Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος», η οποία έλαβε χώρα στο τέρμα της οδού Χριστοπούλου, κοντά στο σπίτι του ποιητή.

Στην έκδοση, περιλαμβάνεται CD με μελοποιημένα ποιήματα του Χριστόπουλου από τον Νικηφόρο Καντουνιάρη, τα οποία παρέμεναν στην αφάνεια καθώς είχαν γραφτεί στην Παλαιά Μέθοδο σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής, μέχρι τη στιγμή που ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Εν Χορδαίς» συνεργάστηκε με τον Όμιλο «Μύησις». Έτσι η μελοποίηση μεταγράφεται, «εξηγείται», για πρώτη φορά για να προκύψει η ηχογράφηση δώδεκα από τα τραγούδια.

Η  εξαιρετική και ιδιαίτερη πολιτισμική εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγή του προέδου της «Μύησις» Παναγιώτη Κώττα, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι συγγραφείς του:

Γιάγκος Ανδρεάδης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ

Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Εν Χορδαίς»

Ρωμύλος Μαντζούρας, Ιστορικός, ενώ στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο  Κώστας Μητράκας, Δρ. Πολιτισμικός Ανθρωπολόγος.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο οπακ «Μύησις», τίμησε, την συμπολίτισσά μας λαογράφο Μαρούλα Βέργου Γκαμπέση, για την προσφορά της στον Όμιλο, απονέμοντάς της το έμβλημα της «Μύησις» αλλά και τον τραγουδιστή Ηλία Τσακλίδη. Παράλληλα, απονεμήθηκαν στους ομιλητές αναμνηστικά.

Στην εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, συμμετείχαν το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και Δρώμενων της «Μύησις» παρουσιάζοντας χορούς από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους: Ιωάννη Ζορπίδη: Ούτι, Κώστα Πλούσιο: Κρουστά, Γεωργία Παλαπαΐδου και Ηλία Τσακλίδη Τραγούδι.

Επίσης, τραγούδησε και η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Καστοριάς «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

Περισσότερα από την εκδήλωση, στο φύλλο της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ», την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

fonikastorias.gr

Προηγούμενο Άρθρο

οπακ “Μύησις”: Έτοιμοι για την εκδήλωση μας. Στις 7:30 έναρξη στη γειτονιά που γεννήθηκε ο Ποιητής (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση «Ο 20ος αιώνας και τα επιτεύγματα του» από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού

Τελευταία από Εκδηλώσεις