Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς (φωτογραφίες)

/

Με την παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Χοροζίδου – Τσανακτσίδου “Στις φλόγες του Αη Λιά”, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα” Ν. Καστοριάς για τον μήνα Οκτώβριο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Μουσείου.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα παιδί της Μακεδονίας στις παραμονές και την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Μέσα από  αυτό, αναγνώστης ζει ιστορικά γεγονότα αλλά και την καθημερινότητα του παιδιού,  όπου κυριαρχεί το όνειρο της ελευθερίας.

Την συγγραφέα προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα”  Μάρκος Λάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της.

Το βιβλίο παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου, “Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα” Σόνια Ευθυμιάδου.

“Η συγγραφέας μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα με αυτό το βιβλίο. Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο. Ζωντανεύει ένα κομμάτι  της ιστορίας του τόπου μας μέσα από την ιστορία του χωριού καταγωγής της, τον Άγιο Ηλία,το οποίο είναι ένα “άσημο” χωριό σήμερα του Νομού μας, όμως κρύβει μία λαμπρή ιστορία και την φέρνει στην επιφάνεια. Αυτό που κάνει, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τα περισσότερα βιβλία που είχαν εκδοθεί κατά τα παλαιότερα χρόνια, δεν κυκλοφορούν πια.

Έρχεται όμως Αλεξάνδρα και βάζει στην βιβλιοθήκη μας ένα βιβλίο το οποίο θα λεγα είναι αληθινό, γιατί είναι πάρα πολύ κοντά στην ιστορία που διαδραματίστηκε στο χωριό της, επισήμανε η κυρία Ευθυμιάδου.

“Μεγάλωσα με διηγήσεις του παππού και της γιαγιάς από χρόνια περασμένα. Ειδικά από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα. Ιστορίες  του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και για τα μετέπειτα χρόνια. Όλα αυτά, πιστεύω συνέβαλαν στο  να αγαπήσω την ιστορία και τον τόπο και να δεθώ πολύ μαζί τους. Τις διηγήσεις αυτές,τις έγραφα μέσα στην ψυχή μου αλλά κάποια στιγμή που άρχισαν να φεύγουν οι άνθρωποι και να χάνονται από αυτόν τον κόσμο, έβλεπα ότι χάνονται μαζί τους και αυτές οι ιστορίες. Ένιωσα ξαφνικά ένα χρέος. Το ότι θα μπορούσα να τις  καταγράψω για να υπάρξουν.

Δυστυχώς, ότι δεν καταγράφεται χάνεται μαζί με τους ανθρώπους. Χάνεται η προφορική ιστορία. Όλα αυτά προσπάθησα να  τα καταγράψω με όσο το δυνατόν πιο πληρέστερο τρόπο. Έβλεπα ομως, ότι υπήρχαν κάποια κενά. Αυτά τα κενά προσπάθησα να συμπληρώσω μέσα από μελέτη ιστορικών βιβλίων, απομνημονευμάτων και ημερολογίων Μακεδονομάχων και του δεσπότη της Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη και έτσι, συνέθεσα αυτή την ιστορία, αυτή την διήγηση η οποία θέλησα εντέλει να είναι προσιτή και σε παιδιά για αυτό και την έγραψα με έναν τρόπο απλό κατανοητό και σχετικά ενδιαφέρον.

Γιατί βασίζεται στην ιστορία ενός παιδιού είναι μία ιστορία αγάπης μέσα στον πόλεμο. Μέσα στην μαυρίλα του πολέμου θέλησα να δώσω την ελπίδα για την ζωή την διάθεση για κάτι καλύτερο.

Αυτά είναι αληθινά με ελάχιστα μυθοπλαστικά στοιχεία μόνο στα σημεία που χρειαζόταν να δομηθεί καλύτερα η πλοκή του βιβλίου”, τόνισε μεταξύ άλλων η συγγραφέας Αλεξάνδρα Χοροζίδου – Τσανακτσίδου.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα.

Η Αλεξάνδρα Χοροζίδου Τσανακτσίδου, γεννήθηκε και ζει  στην Θεσσαλονίκη. Ελκει την καταγωγή της από τον Άγιο Ηλία Καστοριάς.

Σπούδασε στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ αλλά γρήγορα την κέρδισε η οικογένεια.

Με τον σύζυγό της Τιμόθεο Τσανακτσίδη έχουν εννέα παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια γράφει και αναρτά στο προσωπικό της ιστολόγιο κείμενα σε πεζό και έμμετρο λόγο. Επιθυμεί να μοιραστεί ανταλλάξει σκέψεις και προβληματισμούς κυρίως για την οικογενειακή ζωή. Ασχολείται επίσης με θέματα ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, ενώ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της πατρίδας μας γι’ αυτό και φοίτησε στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ από όπου φέτος αποφοίτησε με άριστα.

fonikastorias.gr  Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Καστοριάς: “Συλλυπητήρια επιστολή”

Επόμενο Άρθρο

Καστοριά: Φωτογράφιση στο αρχοντικό Μπατρίνου (φωτογραφίες+video)

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Διημερίδα Καινοτομίας: : “Η Δυτική Μακεδονία της δημιουργίας και της καινοτομίας. Η καινοτομία στον θρησκευτικό τουρισμό, η Βυζαντινή Δυτική Μακεδονία”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, οι