/

Εκδήλωση μνήμης για τους 280 Κλεισουριώτες θύματα των γερμανών κατακτητών της 5ης Απριλίου 1944 (φωτογραφίες)

Σήμερα το πρωϊ, πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Καστοριάς και την Τ.Κ. Κλεισούρας, στην ιστορική Κλεισούρα, εκδηλώσεις μνήμης πρός τιμήν των 280 σφαγιασθέντων Κλεισουριέων κατά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας στις 5 Απριλίου 1944, από τους γερμανούς κατακτητές και τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, πλήθος πολιτικοστρατιωτικών αρχών, ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσ/νίκη Βάλτερ Στέχελ εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσ/νίκης, Τοπικών Κοινοτήτων, Συλλόγων Κλεισουριέων, εκπρόσωποι κομμάτων και κάτοικοι της Κλεισούρας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν μέλη της γερμανικής οργάνωσης «Πορεία Ζωής» οι οποίοι είναι απόγονοι Γερμανών που υπηρέτησαν στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πήραν τον λόγο και ζήτησαν συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Ελλήνων.

Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ Καστοριάς κ. Δημ. Σμιξιώτη και ακολούθησε, προσκλητήριο των νεκρών μαρτύρων – ηρώων Κλεισουριωτών από τον τελετάρχη της εκδήλωσης κ. Μηνά Γκαλίτσα, πρ. Αντιδήμαρχο του πρ. Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένης ατμόσφαιρας, κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιήματος από μαθητές, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Υμνου και παράθεση δεξίωσης, των επισήμων προσκεκλημένων στο ξενοδοχείο Αφών Παντελίδη «La Surino».

fonikastorias Σ.Ι.

Προηγούμενο Άρθρο

Με ρεκόρ συμμετοχών ξεκίνησε το 3ο Συμπόσιο Λαογραφίας & Παραδοσιακού Χορού του ελπχ «ΟΡΜΟΣ» (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στο μπαζάρ αγάπης για τον μικρό Νικόλα (φωτο)

Τελευταία από Εκδηλώσεις