Εδώ και τρία περίπου χρόνια, τοποθετήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καστοριάς, στο επικίνδυνο, λόγω της ετοιμορροπίας του, αρχοντικό Σαχίνη, επί της οδού Χριστοπούλου 107, μεταλλικά ικριώματα αντιστήριξης στη νότια πλευρά του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πεζών.
Αυτή όμως δεν είναι εικόνα που συνάδει με τον παραδοσιακό – ιστορικό πυρήνα του Απόζαρι, με τα υπέροχα αρχοντικά και τις αξιολογότατες εκκλησιές στην περιοχή, εκτός του ότι, παραμένει κλειστός ο δρόμος για τα οχήματα, αλλά και ο κίνδυνος για τους πεζούς να είναι υπαρκτός.
Νομίζουμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να βρούν τον τρόπο, ώστε στο εν λόγω αρχοντικό – διατηρητέο, να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητάς του και βέβαια την απομάκρυνση των ικριωμάτων αντιστήριξης.
Αναδημοσιεύουμε την ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για το Αρχοντικό.
fonikastorias.gr Στέργιος Γ. Ιατρού
Ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για το ιδιωτικό Αρχοντικό Σαχίνη στη συνοικία Απόζαρι
Το αρχοντικό Σαχίνη, επί της οδού Χριστοπούλου 107 στην περιοχή Απόζαρι Καστοριάς, ανήκει στα ιδιωτικά αρχοντικά, όπως και πολλά άλλα κυρίως στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι. Αποτελεί κηρυγμένο, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που επειδή χρονολογείται μετά το 1830, προστατεύεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Β. Ιονίου και Δυτ. Ελλάδος (Υ.Α. 16297/18-10-65, ΦΕΚ 730/Β/4-11-65). Στη βόρεια πλευρά του περιβάλλοντος χώρου του (αυλή), διασώζεται ιδιωτικό λουτρό της οθωμανικής περιόδου, από τα λίγα που διατηρούνται ακόμη στον ελλαδικό χώρο, το οποίο προστατεύεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (Υ.Α. Β1/Φ36/24499/532/26-5-83, ΦΕΚ 352/Β/22-06-83) .
Το αρχοντικό Σαχίνη υπέστη πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοίωσαν την αρχική του μορφή ιδιαίτερα στους άνω ορόφους, ενώ έμεινε ακατοίκητο για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες φθορές στη στέγη και στην τοιχοποιία του. Παρουσίαζε, κυρίως, προβλήματα στη στέγη με καταπτώσεις κεραμιδιών, ιδιαίτερα στη νότια πλευρά που υπήρξε και η πιο επικίνδυνη για τους διερχόμενους πεζούς και τα οχήματα. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες αυτοψίες κλιμακίων των αρμοδίων Υπηρεσιών, καταγράφηκαν οι ζημιές και δόθηκαν οδηγίες στον ιδιοκτήτη, προκειμένου να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την άρση της επικινδυνότητας του διατηρητέου.
Ταυτόχρονα, συγκλίθηκε η Επιτροπή του άρθρου 41 του αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002 «περί επικινδύνως ετοιμορρόπων κτισμάτων», που αποφάνθηκε με πόρισμά της για την ετοιμορροπία του και γνωμοδότησε για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον ιδιοκτήτη. Ακολούθησε η κατάρρευση του νοτιοδυτικού τμήματος της τοιχοποιίας του δεύτερου ορόφου και της στέγης του. Με άμεσες ενέργειες των δύο Υπηρεσιών (ΕΦΑ Καστοριάς και Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων) αφαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν τα επικίνδυνα τμήματα των τοίχων και τη στέγης από το μόνιμο προσωπικό των Υπηρεσιών και καθαρίστηκε ο χώρος περιμετρικά του οθωμανικού λουτρού από τα μπάζα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση .
Στη συνέχεια και καθώς ο ιδιοκτήτης δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την στερέωση του κτιρίου, αλλά και για την ασφαλή διέλευση του κοινού επενέβη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καστοριάς μετά από έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης να εκτελέσει εργασίες αντιστήριξης με μεταλλικά ικριώματα στη νότια όψη του αρχοντικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πεζών στο αντίστοιχο τμήμα της οδού Χριστοπούλου.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ