/

Εγκαίνια Επανέκθεσης Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς | Δημιουργία παραρτήματος της Βυζαντινής Οικουμένης στην Καστοριά (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι, τα εγκαίνια της Eπανέκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.

Η τελετή την οποία διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, έγινε στον αύλειο χώρο του μουσείου και παρέστησαν, εκπρόσωποι της πολιτείας, τοπικοί μας άρχοντες και απλοί πολίτες.

Τον καθιερωμένο Αγιασμό, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος, συνεχάρη την προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το έργο που επιτέλεσαν και παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή τους προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Κειμηλιαρχείου της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς στο διατηρητέο Ρόντση.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία που έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο μεταξύ αυτής και του Οικουμενικού Πατριάρχη, για τη δημιουργία στην Καστοριά παραρτήματος της Βυζαντινής Οικουμένης.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, η περιφερειακή σύμβουλος Καστοριάς Αμαλία Κούσκουρα ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, η εκπρόσωπος της Δ/νσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού Αναστασία Λαζαρίδου, ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος Σωτήριος Παπανικολάου.

Οι περισσότεροι επισήμαναν ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, η πλούσια και σπάνια συλλογή του Μουσείου, να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

Τον λόγο πήρε τέλος η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου από το 1989 οπότε εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση, αλλά και στις ενέργειες που έγιναν για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του με στόχο της ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του μουσείου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μέλη του Κουαρτέτου χPAUSE, μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης, με τους, Χριστίνα Λαζαρίδου (βιολί), Αθαν. Σουργκούνη (βιόλα) και Ιωάν. Στέφου (Βιολοντσέλο).

Σ.Ι. – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Φωτιά στην Καλιφόρνια: Τουλάχιστον 9 νεκροί και ολόκληρες ζωές στα αποκαΐδια! (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση φωτογραφιών του Καστοριανού φωτογράφου Λεων. Παπάζογλου (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Τελευταία από Εκδηλώσεις