Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών – Ποιούς αφορά η ρύθμιση

κατηγορία : Ελλάδα από

Λύση στο πρόβλημα-«βραχνά» που αντιμετώπιζαν χιλιάδες ασφαλισμένοι, ανάμεσα στους οποίους και αγρότες, δίνει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τη διαγραφή χρεών που προέκυψαν από διπλές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες «δημιουργήθηκαν» μέχρι τις 31/21/2016.

Η ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, περιγράφει το γενικό πλαίσιο προϋποθέσεων και κανόνων για τη διαγραφή, όπως επίσης και τη διαδικασία που θα ακολουθείται.

Συγκεκριμένα, απαλλάσσει ασφαλισμένους διαφόρων κατηγοριών, από τις οφειλές που έχουν κυρίως προς το πρώην ΤΕΒΕ. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).

Μεταξύ των παραπάνω ασφαλισμένων βρίσκονται και αγρότες, οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ. Επίσης η ρύθμιση αφορά νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (μετά το 1993), οι οποίοι έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και δημοσιογράφους-παλιούς ασφαλισμένους στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που έχουν μπλοκάκι.

Η διαδικασία διαγραφής

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στη Βουλή, έδωσε διευκρινήσεις για τη διαδικασία διαγραφής των διπλών εισφορών. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την κατάθεση αίτησης από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο, ο οποίος θα καλείται να περιγράψει-επιχειρηματολογήσει, γιατί δεν έχει κάποια ασφαλιστική οφειλή.

Κατόπιν η αίτηση του θα εξετάζεται από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα γνωμοδοτεί επ’ αυτής αλλά και όλων των σχετικών αιτήσεων. Στο τελικό στάδιο ο αρμόδιος υπουργός, βάσει των όσων δήλωσε η κ.Αχτσιόγλου, θα εκδίδει υπουργική απόφαση όπου θα ομαδοποιεί αυτές τις περιπτώσεις-αιτήσεις, για να λύνει αυτά τα προβλήματα.

Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας «με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη περιπτωσιολογία από ότι εάν πηγαίναμε να θεσπίσουμε ένα συγκεκριμένο κανόνα».

Πηγή: sofokleousin.gr