Διάλεξη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: «Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940 – 1941»

/

Στην κατάληψη της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό που έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1940, ήταν αφιερωμένη η διάλεξη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η εκδήλωση  έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του σπουδαστηρίου τοπικής ιστορίας.

Ομιλητής ήταν ο Οικονομολόγος Κωνσταντίνος Θεοδωράκης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ο ελληνοιταλικός πόλεμος 1940-1941 η ελληνική αντεπίθεση και η δράση του 53ου Συντάγματος Πεζικού».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση του θείου του, στρατηγού Δημήτριου Θεοδωράκη ο οποίος έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος υποδιοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού της IX Μεραρχίας, στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Καστοριάς

Στις 22 Νοεμβρίου 1940, παραβιάζοντας τις διαταγές του αρχηγού του Πεζικού για αμυντική οργάνωση επί του όρους Μοράβα ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία, ηγήθηκε αποσπάσματος καταδιώξεως εναντίον των υποχωρούντων Ιταλών και κατέλαβε την Κορυτσά.

Ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη και διορίστηκε Α΄ Φρούραρχος της.

Η επιτυχία αυτή συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» η Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Σωκρ. Λιάνος και ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού Καστοριάς Χρ. Σιόρεντας.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου στον Σκαι με τον Γ. Αυτιά. 19-11-2016 (video)

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Θ. Ζιώγα «Η Εθνική Aντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά 1941-1944»

Τελευταία από Εκδηλώσεις