ΔΕΣΦΑ: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

Στην Κοζάνη ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα με πιστοποίηση για μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό 100%

Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ που θα τροφοδοτεί την περιοχή με φυσικό αέριο ο οποίος – όπως επισημάνθηκε χθες στην Κοζάνη, στην τελετή για την έναρξη κατασκευής του έργου – είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη με πιστοποίηση για μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό 100%.

Το υφιστάμενο δίκτυο αγωγών του ΔΕΣΦΑ έχει την δυνατότητα μεταφοράς μείγματος φυσικού αερίου/ υδρογόνου σε ποσοστά 90-10 το οποίο με επενδύσεις αναβάθμισης μπορεί να αυξηθεί σε 80/20. Όμως η μεταφορά 100% υδρογόνου απαιτεί δίκτυο με ειδικές προδιαγραφές τις οποίες εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ στους αγωγούς που κατασκευάζει στο εξής, αρχής γενομένης από τον αγωγό που θα τροφοδοτεί την Δυτική Μακεδονία.

Η περιοχή συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στα οποία περιλαμβάνονται:

  • ενισχυμένα επενδυτικά κίνητρα που ισχύουν στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών
  • τα μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών που λειτουργούν, κατασκευάζονται η προγραμματίζονται στην περιοχή. Η ενέργεια από τις μονάδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
  • τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
  • ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή του πράσινου υδρογόνου.

Μεταξύ των επενδύσεων που προωθούνται στον τομέα του υδρογόνου είναι το έργο με τίτλο «Δυτική Μακεδονία Πράσινες Κοιλάδες Παραγωγής Υδρογόνου (WEMAGH2)» στο οποίο συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ μαζί με άλλες εταιρείες και περιλαμβάνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Διαχειριστή για την περίοδο 2023-2032 που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση.

Το έργο όπως επισημαίνεται περιλαμβάνει τη δημιουργία της πρώτης Κοιλάδας Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που βρίσκεται στην παλιά βιομηχανική περιοχή ΑΕΒΑΛ, κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας ως μέρος του H2 Innovation Hub.

Το WEMAGH2 στοχεύει στην επίδειξη υψηλής απόδοσης ηλεκτρολυτικής κυψέλης «και διευκολύνει την σύζευξη τομέων αξιοποιώντας την εξαιρετικά αποδοτική παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την τελική χρήση του στην εφαρμογή κυψελών καυσίμου που εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία και με την άμεση έγχυσή του στο δίκτυο φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τόσο τον οικιακό όσο και τον βιομηχανικό τομέα που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ».

Υπό εκπόνηση η υλοποίηση βρίσκονται και άλλα επενδυτικά έργα στον τομέα. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε στην χθεσινή εκδήλωση ότι οι μονάδες παραγωγής υδρογόνου και βιομεθανίου στην περιοχή θα έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο αγωγών ευρωπαϊκών διαστάσεων, γεγονός που φέρνει την Δυτική Μακεδονία στην πρώτη θέση των εξελίξεων.

Ο ΔΕΣΦΑ όπως τόνισε η διεθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Maria Rita Galli, συμμετέχει επίσης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ανάπτυξη αγωγών υδρογόνου μήκους 40.000 χιλιομέτρων.

Το υδρογόνο θεωρείται βασικός πυλώνας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό δεν παράγει ρύπους ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας, διευκολύνοντας την διείσδυση των ΑΠΕ. Παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια καθώς είναι εγχωρίως παραγόμενο.

Πηγή: newsbeast.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς ευχαριστεί την εταιρεία «Νόησις» Α.Ε.

Επόμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 24/02

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Δ.Μ. Γιώργο Αμανατίδη ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με Χρήση Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

Ολοκληρώθηκε, μετά και από την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, η διαδικασία ένταξης της

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και