Δήλωση Δημάρχου Νεστορίου για το σχέδιο μεταλιγνιτικής περιόδου

//

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Η Π.Ε. Καστοριάς αδικήθηκε επί δεκαετίες κατά τη λιγνιτική περίοδο. Τα κόστη πολλαπλά και ποικίλα, ενώ τα οφέλη ανύπαρκτα. Ενδεικτικά σταχυολογώ.

Η Π.Ε. Καστοριάς δεν έλαβε ποτέ έστω μία δραχμή, ένα ευρώ από τον λεγόμενο Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.

Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων δεν συνέβαλε καθόλου στη μείωση της μεγάλης ανεργίας στην Καστοριά.

Η τηλεθέρμανση με το χαμηλό κόστος συγκριτικά με τις άλλες μορφές θέρμανσης, δεν έφθασε ποτέ στην Π.Ε. Καστοριάς που εξίσου πλήττεται από πολύμηνους και βαρείς χειμώνες, με τους κατοίκους της να μην ελαφρύνονται ούτε κατ’ ελάχιστο από τις υπέρογκες δαπάνες για τη θέρμανση των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους.

Η στρεβλή διόγκωση του Α.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας λόγω της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, οδηγούσε σε μειωμένα κονδύλια της Ε.Ε. στα Κ.Π.Σ. και στο ΕΣΠΑ για όλη τη Δυτική Μακεδονία με μεγάλες χαμένες τις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών που έχαναν σε πόρους, έργα και θέσεις εργασίας. Όπως επίσης για τον ίδιο λόγο, οι επιχειρήσεις στην Π.Ε. Καστοριάς λάμβαναν μικρότερα ποσοστά επιδότησης στους αναπτυξιακούς – επενδυτικούς νόμους. Αλλά και σήμερα ακόμη, για παράδειγμα με το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ. Και όλα αυτά την ώρα που η Π.Ε. Καστοριάς και οι κάτοικοι σε αυτή, υφίσταντο επί δεκαετίες όλες τις αρνητικές συνέπειες από τα εργοστάσια και τα φουγάρα της Δ.Ε.Η. στην υγεία, δημόσια, οικογενειακή και ατομική, στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον.

Δυστυχώς, η Π.Ε. Καστοριάς κινδυνεύει να αδικηθεί και κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο υπό δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο η Π.Ε. Καστοριάς σχεδόν απουσιάζει. Ελάχιστες οι αναφορές και μηδαμινά τα οφέλη.

Εμπρός σε αυτό τον κίνδυνο οφείλουμε όλοι να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε. Ο καθένας από τη θεσμική του ιδιότητα και όλοι μαζί συντεταγμένα και σε πνεύμα συνεργασίας. Θέτουμε τις προτεραιότητές και τις προτάσεις μας. Διεκδικούμε τη συμπερίληψή τους στο Σχέδιο Μετάβασης. Δίνουμε τέλος στη διαχρονική αδικία εις βάρος της Π.Ε. Καστοριάς.»

Γραφείο Τύπου

Δήμου Νεστορίου

Προηγούμενο Άρθρο

3ο rapid test στο ΚΑΠΗ Καστοριάς την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Επόμενο Άρθρο

14η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα από το Europe Direct Δυτ. Μακεδονίας και τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία