Γ. Σαββόπουλος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλ. Καστοριάς: «Αύριο το απόγευμα ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν στα Φαρμακεία της Καστοριάς τα Self test»

/

Αύριο το απόγευμα ή το αργότερο Πέμπτη μεσημέρι, αναμένεται να φτάσουν στα Φαρμακεία της Καστοριάς τα Self test τα οποία σε πρώτη φάση θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Λυκείων.

Στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφέρθηκε μιλώντας στο fonikastorias.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς Γιάννης Σαββόπουλος.

«Στο κάθε Φαρμακείο της χώρας, κατά την πρώτη φάση της διανομής, αντιστοιχούν περίπου 70 με 75 Self test.

Για την πρώτη εβδομάδα διανομής των Self-test δικαιούχοι θα είναι η ηλικιακή ομάδα 16 έως 18 ετών, δηλαδή οι μαθητές Λυκείου, καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων. Την πρώτη εβδομάδα θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στην συγκεκριμένη ομάδα.

Σταδιακά, έτσι ώστε να υπάρχει μία ομαλή ροή, θα ανακοινώνονται από το Υπουργείο οι ομάδες που το δικαιούνται, έτσι ώστε να μην υπάρξει φόρτος εργασίας στα Φαρμακεία, αλλά και να μην υπάρξει ο κίνδυνος να διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και το βασικότερο, να διατηρήσουμε όλα τα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19. Nα μην δημιουργείται δηλαδή συνωστισμός έξω από τα Φαρμακεία», τόνισε.

Οι γονείς θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν αυτά από τα Φαρμακεία για τα παιδιά τους επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ. Διατίθενται δωρεάν.

Το Self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο.

«Μέσα στο κουτί του Self test υπάρχει ένα στυλεό   το οποίο το τοποθετούμε στην ρινική κοιλότητα τρία έως τέσσερα εκατοστά το πολύ. Η διαφορά τους με τα Rapid test που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, είναι ότι σε αυτά το δείγμα που λαμβάνεται είναι ρινοφαρυγγικό. Εισέρχονται πολύ βαθιά στην ρινική κοιλότητα. Αντίθετα τα Self-test, θα πρέπει να εισέλθουν τρία έως τέσσερα εκατοστά στην ρινική κοιλότητα. Ο χρήστης θα κάνει μία επίχρυση με το στυλεό, θα παίρνει το δείγμα, θα το ανακατεύει για λίγο μέσα στον διαλύτη ώστε να αραιωθεί, θα ρίχνει δυο- τρεις σταγόνες στο ειδικό κιτ – όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην συσκευασία – στη συνέχεια, θα  περιμένει γύρω στα είκοσι λεπτά για το αποτέλεσμα». Ανέφερε ο κ. Σαββόπουλος περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται το test.

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας, θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει την σχετική βεβαίωση την οποία ο μαθητής θα πρέπει ο μαθητής να φέρει μαζί του καθ΄ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και να την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει απαραιτήτως το αποτέλεσμα να δηλωθεί στον ΕΟΔΥ. Θα πρέπει να γίνει επανάληψη με μοριακό τεστ σε μια δημόσια αρχή, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες .

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καστοριάς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να φροντίσουν να προμηθευτούν εγκαίρως τα Self test από τα Φαρμακεία.

«Επειδή τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός των Φαρμακείων είναι περιορισμένος, λειτουργούν μόνο τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα, να μην τα αφήσουν τελευταία στιγμή μήπως δεν υπάρχει ικανός αριθμός στα εφημερεύοντα Φαρμακεία και δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Οι φαρμακαποθήκες είναι κλειστές το Σαββατοκύριακο. Εάν στο Φαρμακείο έχουν μείνει πέντε – δέκα τεστ και για μαζευτούν π.χ., εκατό άτομα δεν θα μπορέσει να τους εξυπηρετήσει. Επομένως, δεν θα μπορεί ο μαθητής να κάνει το test και να πάει στο σχολείο.

Καλό είναι να προσέλθουν οι πολίτες τις καθημερινές και τις ώρες λειτουργίας των Φαρμακείων. Με υπομονή και με συνέπεια όλοι θα εξυπηρετηθούν. Τα Φαρμακεία είμαστε εδώ θα εξυπηρετήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα όλους τους πολίτες της πόλης», υπογράμμισε.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Υπαγωγή 12.579 αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Επόμενο Άρθρο

Σύλληψη 66χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

Τελευταία από Τοπικά Νέα