Γιορτή της Μητέρας 2024: Κάθε πότε γιορτάζεται, πώς και πότε καθιερώθηκε

//

Η Γιορτή της Μητέρας, μια ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και την εκτίμηση της μητρότητας, είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας προς τις μητέρες μας. Στο 2024, η γιορτή πέφτει την Κυριακή, 12 Μαΐου.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου γιορτάζονταν η Γαία, η Μητέρα Γη, και η Ρέα, γνωστή ως η «Μητέρα των Θεών». Αυτές οι γιορτές τιμούσαν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, με έμφαση στη θεία και φυσική δημιουργία.

Η Μορφή της Γιορτής στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η σύγχρονη μορφή της γιορτής ξεκίνησε το 1929, συνδέοντας την με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, όπου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά την Παναγία που πηγαίνει τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Αυτή η παράδοση αντανακλά τον Σαραντισμό, μια πρακτική που συνεχίζουν οι χριστιανές μητέρες. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ενισχύεται η γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, ακολουθώντας τη δυτική παράδοση.

Πώς Καθιερώθηκε Διεθνώς

Διεθνώς, η ιδέα της σύγχρονης Γιορτής της Μητέρας ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα από την Άννα Τζάρβις, η οποία ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της και όλες τις μητέρες. Η προσπάθειά της οδήγησε στην επίσημη αναγνώριση της γιορτής το 1914 από τον Πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.

Πώς Γιορτάζεται Σήμερα

Στις μέρες μας, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την πολιτιστική παράδοση κάθε χώρας. Συνήθεις τρόποι εορτασμού περιλαμβάνουν την απονομή δώρων, λουλουδιών, ειδικών γευμάτων και προσωπικών εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης. Η ημέρα είναι μια υπενθύμιση της ανεκτίμητης συμβολής των μητέρων στη ζωή μας και μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμησή μας προς αυτές.

Πηγή: wecare.gr

Προηγούμενο Άρθρο

“Οι λιχουδιές της Όλγας”: Δείτε το σημερινό μενού 12/5

Επόμενο Άρθρο

Μία όμορφη ημερήσια απόδραση με τις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024!

Τελευταία από Διεθνή