Γιορτάστηκε στην Τ. Κ. Μελά η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Με λαμπρότητα και με την παρουσία των πολιτικοστρατιωτικών μας αρχών, του Συλ. Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς, εκπροσώπων σωματείων (μεταξύ των οποίων, των Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσ/νίκης και του Συλ. Καστοριανών Θεσ/νίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ») άλλων οργανώσεων και κατοίκων των Κορεστείων, γιορτάστηκε σήμερα στην τοπική κοινότητα Μελά η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.

Το πρωί, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του πρωτομάρτυρα και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας του Παύλου Μελά επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: « Δεν ελευθερώνεται ο τόπος μας και δεν τιμούμε τον τόπο μας με το να καθόμαστε σε μια καρέκλα και να δίνουμε εντολές. Χρειάζεται και σήμερα ένας αγώνας. Χρειάζεται να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και να θυσιάσουμε στον βωμό της ελευθερίας και της πατρίδος ολόκληρο τον εαυτό μας και όχι στα ιδανικά του συμφέροντος.

Το μήνυμα του Παύλου Μελά είναι: ζητούνται ευαίσθητοι. Ξέρετε τι ζητούνται σήμερα; Τρελοί. Σαν την εποχή του Παύλου Μελά. Γιατί ο Παύλος Μελάς ήταν ένας τρελός που άφησε το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ε, λοιπόν. Αυτή η τρέλα ήταν εκείνη που έκανε τους μαθητές του Χριστού να φτάσουν σε όλο τον κόσμο. Αυτή η τρέλα έκανε τους Αγίους. Αυτή η τρέλα έκανε τους αγωνιστές της ελευθερίας το 1821 να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο. Αυτή η τρέλα συνείχε   τους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα με πρώτο τον Παύλο Μελά. Αυτή η τρέλα συνείχε όλους εκείνους τους αγωνιστές του 1940 νικήσουν όλες εκείνες τις σιδερόφρακτες δυνάμεις του Άξονα.   Αυτή η τρέλα. Αυτή η ευαισθησία μας χρειάζεται σήμερα αν θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να κρατήσουμε την ιστορία μας η οποία γράφτηκε με αίμα.

Και το επαναλαμβάνω. Η ιστορία που γράφεται με αίμα, δεν μπορεί να παραποιηθεί με μελάνι γιατί αυτή η ίδια η ιστορία, αύριο θα μας εκδικηθεί. Μας χρειάζονται ευαίσθητοι σήμερα που θα αγωνιστούν   για την ελληνικότητα και μοναδικότητα της Μακεδονίας και θα δώσουν το «παρών» σ’ αυτόν τον τόπο, σε όλη την πατρίδα θα δώσουν μια γενναία απάντηση σε όλους εκείνους τους παραχαράκτες της ιστορίας μας. Σε όλους εκείνους που καπηλεύονται τα ιερά και τα όσια της φυλής μας».

Αμέσως μετά εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της τοπικής κοινότητας και κατάθεση στεφάνων.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Κορησού κ. Ιωάννης Πάτρας, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας σύμβολο ενότητας και ελληνισμού», υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Η ιστορία μας, διδάσκει και μας δείχνει περίτρανα ότι ο Μακεδονικός Αγώνας ένωσε απ’ άκρου εις άκρον τους Έλληνες. Ανέκαθεν υπήρξε και υπάρχει ως σύμβολο του ελληνισμού. Από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη οι Έλληνες έτρεξαν να σώσουν τη Μακεδονία μας απέναντι σε όποιον την επιβουλεύθηκε.

Και απ’ άκρου εις άκρον και στις μέρες μας όλος ο ελληνισμός ενώθηκε για να εναντιωθεί στην επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορίας μας.

Δεν ενοχλήσαμε ως έθνος κανέναν γειτονικό λαό. Το αντίθετο συνέβαινε και συμβαίνει. Αλλά και δεν θα ανεχθούμε πάλι οι Έλληνες το πρόβλημα κάποιων γειτόνων να γίνει δικό μας πρόβλημα.

Η ιστορία δεν αλλάζει όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για αντίθετο».

Στις μέρες μας, περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητο να ξαναθυμηθούμε όλοι αυτόν τον αγώνα να τον διδάξουμε στα παιδιά μας και με την έντονη παρουσία μας να δώσουμε την απάντηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί κάθε έννοια λογικής και δικαιοσύνης και ενωμένοι θα υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας».

Στη συνέχεια, η πολυφωνική χορωδία ενηλίκων «Καστοριανή Συμφωνία» και η χορωδία του Συλ. Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού, απέδωσαν τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα κι από κοινού το «Μακεδονία ξακουστή».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική της 9ης Ταξιαρχίας Κοζάνης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, περιήγηση στο Μουσείο του Παύλου Μελά, στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα.

Σ.Ι – Ε.Ψ.