Γενναίο κούρεμα σε «κόκκινα» δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων

κατηγορία : Οικονομία από

Στρατηγική αναδιαρθρώσεων και ρυθμίσεων προβληματικών δανείων, για βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υιοθετούν οι τράπεζες, στοχεύοντας στη μείωση των NPL’s και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το πλάνο των τραπεζών προβλέπει γενναίο «κούρεμα»οφειλής, όπως επίσης ευνοϊκές και  με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, από τα οποία εδράζονται τρόπον τινά, εχέγγυα «εισπραξιμότητας» και ομαλής καταβολής των δόσεων.

Στη φαρέτρα των τραπεζών, προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη της μείωσης των ΝPL’s, βρίσκονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δάνειων με  ή χωρίς εξασφαλίσεις.

Οι συστημικές τράπεζες κινούνται με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους, που σχετίζεται με το «κούρεμα» προβληματικών δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών,

Πλέγμα ευνοϊκών ρυθμίσεων και κινήτρων

Κύρια επιδίωξη, όπως εκφράστηκε από επίσημα τραπεζικά χείλη, κατά το 19ο ετήσιο Forum της Capital Link, είναι η δημιουργία ενός πλέγματος ευνοϊκών ρυθμίσεων και  κινήτρων για τους συνεπείς καλοπληρωτές και τις επιχειρήσεις με «σφραγίδα» εισπραξιμότητας.

Το «γενναίο» κούρεμα οφειλής αποτελεί την κορωνίδα των ρυθμίσεων που θα προσφέρουν οι τράπεζες. Στο «πακέτο» θα περιλαμβάνονται η μείωση επιτοκίου, η παράταση διαρκείας, η λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης, όπως επίσης και η συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.

Οι τραπεζίτες ποντάρουν στο «όπλο» των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα όπως επισήμανε στο Forum της Capital Link, ο CEO του ΤΧΣ M. Czurda, υπάρχει προσδοκία για βελτίωση του νομικού και φορολογικού πλαισίου, που θα ενισχύσει σημαντικά τη προσπάθεια διαχείρισης και εν τέλει μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Πηγή: sofokleousin.gr