Γεγονός το νέο ΕΣΡ μετά την οπισθοχώρηση Παππά

Επιτεύχθηκε τελικά, στην 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το νέο ΕΣΡ αποτελείται από τους: Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Ο οπισθοχώρηση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, όσον αφορά τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα και η υιοθέτηση εκ μέρους του της πρότασης της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ.Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε όσον αφορά την συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες το πολιτικό σύστημα και την θεσμική τάξη.

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, που έγινε στο «παρά πέντε» της έναρξης της συνεδρίασης, έδωσε την δυνατότητα να προκύψει η απαραίτητη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε θέσει εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.

Λίγη ώρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων και πριν γίνει η επίμαχη δήλωση Παππά, το άτυπο συντονιστικό όργανο της ΝΔ παρουσία του Κυρ.Μητσοτάκη διακήρυττε ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ» και ότι «απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες».

Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα». Κι ακόμα, της ζητούσε «να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί» και «να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παππάς προέβαινε μέσω ΑΠΕ στην δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα σημαντικό βήμα πίσω εκ μέρους του, όσον αφορά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε λύση».

Οι διαβουλεύσεις του κ. Βούτση με τα κόμματα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να αναβληθεί για μια ώρα η προγραμματισμένη για τις 15.00 Διάσκεψη των Προέδρων. Όπως όμως απεδείχθη, απέδωσαν καρπούς.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπολίτευση «ζήτησε μια επιπλέον ισχυρή δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών». Ενώ ανέφερε ότι «πέραν του προσώπου ευρύτερα αποδεκτού ανώτατου δικαστικού που είχε προτείνει η ΝΔ ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη κομματική ιδιότητα του Β. Μουλόπουλου».

Και διευκρίνισε ότι αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν και έτσι «έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται στην Διάσκεψη με την διάθεση να είναι η τελευταία». «Να λήξουμε σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και να υπάρξει ένα νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί και με την απόφαση του πολιτικού συστήματος και την πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο, για να μην χαθούν σε συζητήσεις εξ υπαρχής, και μέσα στο οποίο να κινηθούν και πολύ γρήγορα να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία», είπε.

Έτσι, υιοθέτησε την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο (πρόεδρο) και πρότεινε τον Ρ.Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Β. Κουφόπουλο, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας καλωσόρισε την δήλωση Παππά: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερου του προηγούμενου που είχε διατυπώσει περί των 4 αδειών», είπε. Ωστόσο, ζήτησε την προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Βουλής, καθώς, όπως είπε, ο υπουργός Επικρατείας «δεν έπαιξε τον εποικοδομητικό ρόλο που έπρεπε». «Προσβλέπουμε πολύ περισσότερο στην δική σας καθαρή θέση παρά του υπουργού», τόνισε ο κ. Δένδιας, αποτιμώντας ως «εξαιρετικά θετική» την συμβολή του κ. Βούτση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο αριθμός των τεσσάρων καναλιών «ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι του υπουργού και ως τέτοια την ψηφίσαμε και την χρεωθήκαμε». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι σαφής η δέσμευση ότι είναι προφανές πως και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε ένα αυξημένο αριθμό αδειών».

Πάντως ο ίδιος αποκλείει το επιχείρημα περί 12 – 14 αδειών, με βάση την διαφημιστική «πίτα» που υπάρχει, ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ αυτός ο αριθμός (των τεσσάρων αδειών) μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα νομοθετημένο αριθμό». «Στη νέα διαδικασία βεβαίως μπορεί να είναι κατά τι ή κατά περισσότερο αυξημένος», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

«Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ»

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης.

«Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός. Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.

»Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποι ηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν.Λοβέρδος μίλησε για «μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και μήνυμα δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» από τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

«Αποδείξαμε ότι αν και είμαστε ένα μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, συνεχίζουμε να χαράσσουμε μεγάλους δρόμους για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα. Πρώτοι κ μόνοι αγωνιστήκαμε για την δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε την μόνη θεσμικά ορθή κ αξιόπιστη λύση.

Χαιρετίζουμε σήμερα εκείνους και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση που τελικά ασπάστηκαν τις θέσεις μας και υπενθυμίζουμε ότι σημασία δεν έχουν πάντα οι αριθμοί αλλά η ποιότητα, οι αρχές και οι αξίες. Και εμείς αποδείξαμε ότι και ποιότητα διαθέτουμε και ότι τις αξίες της δημοκρατίας και του πλουραλισμού τις υπηρετούμε με σταθερή πίστη και προσήλωση» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Προηγούμενο Άρθρο

Το μήνυμα της Μαρίας Αντωνίου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας γιόρτασε σήμερα η πόλη μας τα Ελευθέριά της (πλούσιο φωτορεπορτάζ+video)

Τελευταία από Ελλάδα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και