Γέφυρα Βαλτιμόρης: Πώς η κατάρρευση της επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Πολλοί φοβούνται ότι η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Πέραν των έξι αγνοούμενων που θεωρούνται νεκροί, η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ως γνωστόν, η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο του πιο πολυσύχναστου λιμανιού των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και του ένατου πιο πολυσύχναστου συνολικά.

Ακόμη, μετά την κατάρρευση, οι αξιωματούχοι του λιμενικού ανέφεραν πως η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας.»

Ποιες οι επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού

Σε συνέντευξη του, στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή της θαλάσσιας κυκλοφορίας θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.»

Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε ότι «Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα πέρασαν από τη Βαλτιμόρη τον περασμένο χρόνο. Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως [την Jaguar Land Rover], τη Nissan, τη Fiat και την Audi.»

Πρόσθεσε δε ότι: «Η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου [LNG] και αυτό έχει επιπτώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου φεύγουν από τη Βαλτιμόρη κάθε μήνα, οπότε οι επιπτώσεις αυτού που συνέβη είναι σημαντικές και θα πολλαπλασιαστούν προτού μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη Βαλτιμόρη σε λειτουργία.»

Το ατύχημα αναμένεται να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο λιμάνι. Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, του οποίου το φορτίο μετέφερε το Dali, δήλωσε ότι «θα παραλείψει τη Βαλτιμόρη σε όλες τις υπηρεσίες μας για το προβλέψιμο μέλλον». Ορισμένες σιδηροδρομικές εταιρείες και εταιρείες άνθρακα προειδοποίησαν επίσης τους πελάτες τους για διαταραχές στις εξαγωγές άνθρακα.

Το ατύχημα αναμένεται να προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης στο συγκεκριμένο λιμάνι

Τι δηλώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Ο δε υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttigieg δήλωσε σε ενημέρωση ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει σημαντικές και παρατεταμένες επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.», ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι πολύ νωρίς για να προσφέρουμε εκτιμήσεις σχετικά με το τι θα χρειαστεί για να καθαρίσει το κανάλι και να ανοίξει ξανά το λιμάνι.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα κινήσει γη και ουρανό για να ανοίξει ξανά το λιμάνι και να ξαναχτίσει τη γέφυρα το συντομότερο δυνατό», αλλά πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα «πάρει κάποιο χρόνο».

Δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία της συντριβής – Τι δηλώνει η εταιρεία

Τέλος, η ακριβής αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πλοίο υπέστη «πρόβλημα τροφοδοσίας» και εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν χτυπήσει τη γέφυρα. Οι αρχές έκλεισαν τη γέφυρα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων όταν έλαβαν το τηλεφώνημα, αλλά πολλά οχήματα που βρίσκονταν ήδη στη γέφυρα έπεσαν στο νερό όταν αυτή κατέρρευσε.

Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης, όπου το Dali είχε σημαία, δήλωσε ότι τα πιστοποιητικά του πλοίου που καλύπτουν τη δομική του ακεραιότητα και τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού του ήταν σε ισχύ κατά τη στιγμή του συμβάντος. Είπε επίσης ότι το πλοίο είχε περάσει από δύο ξεχωριστές επιθεωρήσεις του κράτους του ξένου λιμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Synergy Marine Group, η οποία διαχειρίζεται το Dali, δήλωσε ότι στο πλοίο βρίσκονταν 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμιγώς ινδικού πληρώματος και δύο Αμερικανών λιμενικών πιλότων, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Πρόσθεσε ότι «συνεργάζεται πλήρως» με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα – Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης: Αναλυτικοί χάρτες

Επόμενο Άρθρο

Συλλυπητήριο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς

Τελευταία από Διεθνή