Βρετανικός Αρμαγεδδώνας στις παγκόσμιες αγορές | Capital.gr

/

Απόλυτα αιφνιδιασμένες οι ευρωπαϊκές αγορές από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Το μαζικό sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008. Όπως και τότε, οι επενδυτές στρέφουν τις ελπίδες τους σε μια μαζική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,2% διολισθαίνοντας στις 318,04 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 7,6% στις 5.858,88 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 9,5% στις 9,286,98 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 7% στις 4.150,82 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων με τους βρετανικούς κολοσσούς Barclays, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση γνωρίζοντας απώλειες άνω του 20%.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,9% στις 17.280,48 μονάδες, με τις περισσότερες μετοχές να βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βυθίζεται 12% στις 7.788,90 μονάδες.

Οι αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για νέες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών προκειμένου η Ευρώπη να μην διολισθήσει και πάλι στην ύφεση. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας να ενισχύσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε μια νέα προσπάθεια να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε μια λιτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι υπάρχουν εκτενή σχέδια εκτάκτων καταστάσεων προσθέτοντας ότι συνεργάζεται στενά με τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Βουτιά 15% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Βουτιά στην αβεβαιότητα καταγράφει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήμπορο να σταματήσει το κύμα ασυγκράτητου sell off που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 15,38% στις 522,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 18,22% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.403,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 29,82% στις 724,87 μονάδες.

Αυτήν την ώρα ο γενικός δείκτης καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την έναρξη της κρίσης, αμέσως μετά το άνοιγμα του Χ.Α. από την τραπεζική αργία του καλοκαιριού του 2015. Οι τραπεζικές μετοχές ήδη βρίσκονται στο limit down, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην ευάλωτη και ρηχή ελληνική αγορά. Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη δοκιμασία, με τις απώλειες των βρετανικών τραπεζών να ξεπερνούν το 30%, ενώ ο κλαδικός του EuroStoxx 600 να καταγράφει πτώση υψηλότερη του 11%.

Σήμερα κανένας στην Ευρώπη δεν… κοιμήθηκε, παρακολουθώντας το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα που έβαλε με το αποτέλεσμά του τέλος σε μια ευρω-βρετανική σχέση τριών και πλέον δεκαετιών. Το Brexit υπερίσχυσε τελικά (52% – 48%) παρά το γεγονός ότι όλη τη νύχτα Brexit και Bremain έδιναν μάχη στήθος με στήθος, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών.

Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, η επικράτηση του Brexit βάζει τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι και προκαλεί ένα βέβαιο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Καταρρέουν οι αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα

Ράλι σημειώνουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε πολλές περιοχές του κόσμου, με τις αποδόσεις να καταρρέουν, καθώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των κυβερνητικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα υποχωρούν με το 10ετές να χάνει 35 μονάδες βάσης στο 1,003%.

Οι αποδόσεις στο αμερικανικά 10ετή χάνουν 26,1 μ.β. στο 1,478%, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών. Οι αποδόσεις στα αντίστοιχα ιαπωνικά υποχωρούν βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -0,196%, όπως και στα γερμανικά στο -0,123%.

Βουτιά και για τα αμερικανικά futures

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και τα futures της Wall Street με τον Dow Jones να χάνει νωρίτερα 700 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης περιόρισε στη συνέχεια τις απώλειες του και αυτή την ώρα χάνει περίπου 485 μονάδες, ή περίπου 2,7%.

Τα futures του  the S&P 500 χάνουν 80 μονάδες ή 3,7%, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq υποχωρούν 173 μονάδες ή 3,9%.

Source: Βρετανικός Αρμαγεδδώνας στις παγκόσμιες αγορές

Προηγούμενο Άρθρο

Δήλωση «βόμβα» Φίλιππου Πετσάλνικου: «Πρός πώληση ή παραχώρηση ακίνητη δημόσια περιουσία στον Νομό Καστοριάς»!

Επόμενο Άρθρο

Το Brexit φέρνει και το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου; Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θέτουν ξανά θέμα ανεξαρτησίας | huffingtonpost.gr

Τελευταία από Διεθνή