Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τα μέτρα είναι τα εξής:

-Προκαταβολη φόρου: Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις καταγράφουν κατά 35% λιγότερο τζίρο στο Α’ εξάμηνο του 2020 από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Επίσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από 30-70%. Μηδενίζεται, επίσης, η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που καταγράφουν 50% του τζίρου το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τέλος, 50% λιγότερη προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, με τη συνολική παρέμβαση να ανέρχεται στο 1,5 δισ.

-Εγκαινιάζεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου-Αυγούστου. 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.

-Επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ. ευρώ.

-Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκ. ευρώ. -Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο Ελληνικό, κάνοντας λόγο για μια επένδυση που «στην πλήρη της ανάπτυξη θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας».

«Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και εμείς τη δική μας αυτοκριτική, κι εμείς είχαμε υποτιμήσει το βαθμό της συνθετότητας και της περιπλοκότητας του έργου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας, όμως, ότι επιλύθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα και πλέον γίνεται το πέρασμα «από την παλιά γκρίζα Ελλάδα του χθες, σε μια πιο φωτεινή, αισιόδοξη ανάπτυξη του αύριο».

Αναφερόμενος στην ύφεση, υπογράμμισε ότι είναι «θεωρητική άσκηση» να προσπαθεί κανείς να προσδιορίσει το ύψος της σήμερα, ενώ υπογράμμισε ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η περιγραφή της κατάστασης με δραματικούς τόνους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή της πραγματικότητας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι στη φάση που είμαστε η οικονομία μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προανήγγειλε το επόμενο διάστημα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης των υπαρχουσών θέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καλώντας τη Φώφη Γεννήματα να πάρει πίσω τα περί «μισής δουλειάς, μισού μισθού» που ανέφερε στην ομιλία της, λέγοντας ότι όπου έπρεπε να γίνουν διορθώσεις, έγιναν. Τόνισε, μάλιστα, ότι αντίστοιχο πρόγραμμα έτρεξε στη Γερμανία επί της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ στις αρχές του ’00.

Πηγή: reader.gr