Αρχοντικά της Καστοριάς ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό! (φωτογραφίες)

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

Ξεκίνησε χθες, η πανευρωπαϊκή δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά» την οποία υλοποιεί στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης , για πρώτη φορά σε 13 πόλεις της Ελλάδας ανάμεσα τους και η Καστοριά, ιδιοκτήτες αξιοσημείωτων αρχοντικών ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το ευρύ κοινό να τα επισκεφθεί και να γνωρίσει την πολιτιστική τους αξία.

Οκτώ είναι τα αρχοντικά της πόλης μας που συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών, είναι και το αρχοντικό Μπασάρα, ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Καστοριάς.

Σε αυτό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του οι οποίες έγιναν από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο αρχοντικό προορίζεται για τη στέγαση του μουσείου γούνας. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν όμως για τον σκοπό αυτό, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης του Δήμου Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου, είχε πριν από λίγο καιρό συναντήσεις με οργανισμό γνωστής τράπεζας μέσω του οποίου έχουν γίνει εννέα μουσεία παραδοσιακών τεχνών σε περιοχές της χώρας μας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, άλλαξε η διοίκησης της Τράπεζας και η νέα δεν σκοπεύει να συνεχίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι πρέπει να έπαιξαν και λίγο ρόλο οι οικολόγοι.

Άρα λοιπόν, πρέπει να προσανατολιστούμε εσωτερικά για να γίνει στο αρχοντικό το μουσείο γούνας, γιατί για να αποχαρακτηριστεί είναι αρκετά δύσκολο.

Η χρηματοδότηση έγινε για μουσείο και για να το αποχαρακτηρίσεις ή αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για άλλο λόγο, θα σου ζητήσουν τα χρήματα πίσω.

Πρέπει να συνεννοηθώ με τους Συνδέσμους Γουνοποιών μήπως κι αυτοί μπορούν να προσφέρουν κάτι για να καταφέρουμε να το στήσουμε.

Το κτίριο όμως έγινε πάρα πολύ καλό, η δουλειά που έγινε σε αυτό, είναι θαυμάσια», dήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Το αρχοντικό Μπασάρα, βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό επί της οδού Βυζαντίου.

Διέθετε αρχικά τρεις ορόφους και έναν ξύλινο εξώστη, αλλά λέγεται ότι το 1888 οι Τούρκοι κατεδάφισαν τον τρίτο όροφο με την αιτιολογία ότι έβλεπε από κει τον τούρκικο μαχαλά.

Σύγχρονες έρευνες της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων απέδειξαν και την αλήθεια της παράδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το συγκεκριμένο κτίριο συμμετέχουν στη δράση και τα αρχοντικά: Νεράτζη Αϊβάζη ( λαογραφικό μουσείο), Μπατρίνου, Αδελφών Εμμανουήλ, Βέργουλα ( το ξενοδοχείο και το εκθεσιακό κέντρο), Ωρολογόπουλου, Πηχεών ( Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα) και Τσιατσιαπά.

Θα είναι επισκέψιμα για το κοινό έως και αύριο Κυριακή 27 Μαΐου, κατά τις ώρες 11πμ – 1μμ.

Ε.Ψ.