Απολογισμός της χρονιάς από τον Πρόεδρο της ΕΟΓ Δημήτρη Κοσμίδη

κατηγορία : Γούνα/Τοπικά Νέα από

Πολλές και σημαντικές ήταν οι δράσεις τις οποίες υλοποίησε  κατά τη  φετινή χρονιά η  Ελληνική Ομοσπονδία  Γούνας.

Σε  έναν μίνι απολογισμό των  ενεργειών  που έγιναν  με στόχο τόσο  την  προβολή και προώθηση  του κλάδου όσο και την επίλυση ζητημάτων που τον απασχολούν, προέβη χθες  ο πρόεδρος της Ελληνικής  Ομοσπονδίας  Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης.

« Αντιπροσωπεία της Ε.Ο.Γ.  συναντήθηκε και συζήτησε με τον   Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, του παρουσίασε τον κλάδο της Ελληνικής Γουνοποιίας, του εξέφρασε τις θέσεις της, αλλά και τα διεθνή προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος. Στη συνάντηση ήταν και ο π. Υπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Έγινε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργο Κατρούγκαλο.  Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η απαγόρευση του εμπορίου της γούνας στην Ινδία. Ο αν. Υπουργός μας  διαβεβαίωσε  ότι θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων γουνοποιών σε ό,τι και εάν χρειαστούν.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τα Πρωτοβάθμια Όργανα του κλάδου και τους τοπικούς φορείς.

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εκτροφής Γουνοφόρων Ζώων διοργανώσαμε το 1ο  Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο , το οποίο είχε  θέμα «Το παρόν και το μέλλον». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο  στη Σιάτιστα και στο Άργος Ορεστικό. Κύριος σκοπός του συνεδρίου, ήταν να ενημερωθούν οι εκτροφείς για τα προγράμματα  τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και παράλληλα να υπάρξει μια στοχευμένη πληροφόρηση σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Τον Οκτώβριο διοργανώσαμε στην Καστοριά ημερίδα με θέμα «Truth about fur and animal rights» (H αλήθεια για τη γούνα και τα δικαιώματα των ζώων).  Σκοπός της ημερίδας ήταν η σωστή ενημέρωση σχετικά με τη Γούνα, ως προϊόν και τα δικαιώματα των εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων της χώρας μας. Παράλληλα δόθηκαν οι απαντήσεις με τεκμηριωμένα και αναμφισβήτητα επιχειρήματα προς  στις ψευδείς και παραπληροφορητικές επιθέσεις εναντίον του κλάδου.

Η Ε.Ο.Γ., ως Δευτεροβάθμιο Όργανο του κλάδου της Ελληνικής Γουνοποιίας συμμετείχε στις Διεθνείς Εκθέσεις Γούνας σε Καστοριά και Αθήνα. Επίσης  στήριξε τις εκλογές των Πρωτοβάθμιων Οργάνων.

Συμμετείχαμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting) της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γούνας (Fur Europe), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στη Γενεύη. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, έλαβε χώρα ο απολογισμός των πεπραγμένων του 2017,  ψηφίστηκε ο ισολογισμός του 2017  και παρουσιάστηκε το νέο Δ.Σ. της Fur Europe.

Το 4ο Θερινό Σχολείο Γούνας (Fur Summer School), πραγματοποιήθηκε σε Σιάτιστα και Καστοριά, τον Αύγουστο του 2018 υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και  της Fur Europe.

Η φετινή διοργάνωση , ήταν  κατά την άποψή μου, η πιο επιτυχημένη  από κάθε άλλη χρονιά.  Συμμετείχαν   26 νέοι σχεδιαστές  από όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Γαλλία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), οι οποίοι  μυήθηκαν στον κόσμο της γούνας μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις και φάρμες γουνοφόρων ζώων, αλλά και μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Βασίλη Καρδάση και Ηλία Ρέββα.

Διοργανώσαμε  για ακόμα μια φορά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδίου Μόδας. Περισσότεροι από τριάντα Νέοι Σχεδιαστές- Σπουδαστές και Απόφοιτοι από τις μεγαλύτερες Σχολές Σχεδίου της χώρας συμμετείχαν σε αυτόν και αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς συνεργάτες μας  Ηλία Ρέββα και Αναστασία Μπατσή. Νικήτρια αναδείχθηκε η κα Μαριάννα Λεμπέση.

Τα σχέδια της νικήτριας  έγινα έτοιμα ενδύματα με έξοδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και ακολούθησε  η φωτογράφιση των ετοίμων πλέον ενδυμάτων τους. Με αυτόν τον τρόπο συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδίου Μόδας 2019 REMIX 2019, που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας IFF, στο Μιλάνο της Ιταλίας το Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της MI-FUR 2019.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές ενέργειες προβολής και προώθησης του κλάδου της γουνοποιίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας πρωταγωνίστησε  πολλές φορές στα εξώφυλλα και στα δελτία ειδήσεων των ελληνικών  Μ.Μ.Ε», τόνισε ο κ. Κοσμίδης.

Ο κ. Κοσμίδης,  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμμετοχή της  Ε.Ο.Γ στις  εκλογές και στις  δράσεις  της  Εθνικής Συνομοσπονδίας  Ελληνικού Εμπορίου, μεταξύ των  οποίων περιλαμβάνονται η ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2017-2018, όπου και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία σχετικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, η εικόνα στο χώρο του ελληνικού εμπορίου, οι προβλέψεις των Ελλήνων εμπόρων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους και η  αποτύπωση της κινητικότητας των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων σε επιλεγμένες εμπορικές αγορές και  το 4ο Συνέδριο της  Ε.Σ.Ε.Ε. με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης».

Ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου ήταν και ο  κ. Κοσμίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Η συνεργασία ως παράγοντας επιτυχίας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο  στην Ε.Σ.Ε.Ε   για την εκλογή νέων οργάνων  είχε θέσει  υποψηφιότητα για το  Δ.Σ. και ο πρόεδρος της Ε.Ο.Γ  ο οποίος ήρθε πρώτος επιλαχών.

Εξάλλου, κατά τη  φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν πολλές ενέργειες προβολής και προώθησης του κλάδου της γουνοποιίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας πρωταγωνίστησε  πολλές φορές στα εξώφυλλα και στα δελτία ειδήσεων των ελληνικών  Μ.Μ.Ε.

«Με σκοπό να υπερασπιστή τα συμφέροντα του κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, η οποία έθιγε τα συμφέροντα της γούνας.

Ανέδειξε το θέμα της μη αποδοχής της πλαστικής γούνας στις χωματερές της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα θέμα που πολλοί προσπάθησαν να κρύψουν, ωστόσο η αλήθεια για τη φυσική οικολογική γούνα έλαμψε», σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.

Παράλληλα έκανε λόγο  για την απόφαση   η οποία εκδόθηκε πρόσφατα από τον Περιφερειάρχη  Δυτικής Μακεδονίας η οποία αφορά στην επιχορήγηση της Ε.Ο.Γ με σκοπό  την υλοποίηση του προγράμματος: « Συμβουλευτική-  Κατάρτιση και Πιστοποίηση Ανέργων στον  Τομέα της  Παραγωγής και Εμπορίας  Γούνας». Πρόκειται για έναν από τους άξονες οι οποίοι περιλαμβάνονται στο  Business  Plan και αφορά την κατάρτιση   120 ανέργων γουνοποιών .  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο  2019.

Κλείνοντας τον απολογισμό  του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση  από την Ε.Ο.Γ, του βιβλίου του ειδικού συνεργάτη της    Νίκου Ρίζου, με θέμα : « Η τέχνη της γούνας  και η συμβολή των Ελλήνων  γουνοποιών  στην  ιστορία, την οικονομία  και στον πολιτισμό της  χώρας», ένα  βιβλίο το οποίο όπως είπε  χαρακτηριστικά, αναδεικνύει την περιοχή μας.

Η επίσημη παρουσίαση του πονήματος, θα  πραγματοποιηθεί  μέσα στο επόμενο  χρονικό  διάστημα.

 Ε.Ψ.