Αποκλειστική συνέντευξη του Μπάμπη και του Αχιλλέα από τις ΚΟΥΠΕΣ στη «ΦΩΝΗ» λίγες ημέρες πριν την εμφάνισή τους στο 43ο River Party!

/

Συνέντευξη: Δημήτρης Ιατρού

Μία πολύ όμορφη συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε με τον Μπάμπη Στεφανίδη και τον Αχιλλέα Παρζίγκα από το συγκρότημα ΚΟΥΠΕΣ, λίγες μόνο ημέρες πριν την εμφάνισή του στο 43ο River Party!

Μία μπάντα από την Καστοριά, όπου συνδυάζει τον ροκ ήχο με την παραδοσιακή μουσική και πλέον έχει ανοίξει τα φτερά της σε μέρη πέρα από τον στενό κύκλο της πόλης μας.

Μιλήσαμε για την παράδοση, για τον στίχο και τη μουσική αλλά και για το τι ετοιμάζει το συγκρότημα δισκογραφικά.

Δημήτρης Ιατρού («ΦΩΝΗ»): Πλέον η μπάντα έχει αρχίσει να γίνεται πανελλαδικά γνωστή. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι, έχετε παίξει σε πολλά φεστιβάλ και όχι μόνο. Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος εσάς και τη μουσική σας;

Αχιλλέας Παρζίγκας: Ο κόσμος ανοίγει την αγκαλιά του. Αυτό που εισπράττουμε είναι αγάπη και το καταλαβαίνουμε συνήθως μετά τα live.Έρχεται πολύς κόσμος να μας μιλήσει, να μας ρωτήσει βιογραφικού τύπου στοιχεία, πότε δημιουργηθήκαμε κτλπ, αν έχουμε άλλες δουλειές και άλλα. Υπάρχουν πολλοί που δεν μας έχουν ψάξει στα social media και μας γνωρίζουν από τα live.

Μπάμπης Στεφανίδης: Στόχος είναι να παίζουμε σε μέρη όπου δεν έχουμε ξαναπαίξει ώστε να μας μάθει ο κόσμος, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Καστοριά είναι λίγο περιορισμένα τα πράγματα και μόνο μέσω social media μπορεί κάποιος να μας μάθει σε κάποια άλλη περιοχή. Υπάρχει όντως μία πολύ καλή ανταπόκριση των ακροατηρίων και επίσης γνωριζόμαστε και καλύτερα με τον κόσμο κάνοντας ακόμα και φιλίες.

Αχιλλέας: Όσον αφορά την μουσική ενδεχομένως κάποιοι να είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος λόγω και άλλων συγκροτημάτων, κάποιοι άλλοι πάλι που ακούν μόνο το ένα ή μόνο το άλλο δηλαδή είτε μόνο παραδοσιακό είτε μόνο ροκ ίσως τους κάνει μια εντύπωση.

Μπάμπης: Σίγουρα το παραδοσιακό στοιχείο έχει ανέβει αρκετά. Πολλά σχήματα πειραματίζονται πάνω σε αυτό.

Αχιλλέας: Ίσως ο λόγος που έχει ανέβει τόσο πολύ το παραδοσιακό, να είναι και αυτό το πάντρεμα.

«ΦΩΝΗ»: Πέρυσι στο River Party κάνατε μία πολύ δυνατή εμφάνιση. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το River Party από τα υπόλοιπα φεστιβάλ στην Ελλάδα;

Αχιλλέας: Νιώθουμε πολύ οικεία και με τον χώρο και με την διοργάνωση η οποία νομίζω ότι είναι και η πιο παλιά στην Ελλάδα. Το ξεχωρίζω γιατί από πολύ μικροί κατασκηνώναμε πολλά χρόνια, σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ που δεν τα έχουμε ζήσει.

Μπάμπης: Φέτος έχουμε την ευκαιρία να δούμε και άλλα φεστιβάλ. Μπορούμε να πούμε ότι η φύση η ίδια είναι ένα δώρο στο River Party και γενικότερα αυτό το φεστιβάλ έχει μία φήμη και μια ιστορία! Παρόλο και τον covid επανήλθε και μπράβο σε όλους αυτούς που ασχολήθηκαν και το επανέφεραν.

Αχιλλέας: Από τη στιγμή που κατεβαίνουμε την κατηφόρα από το χωριό για να πάμε στον χώρο του φεστιβάλ, υπάρχει μία θετική αύρα μοναδική δεν ξέρω μήπως είναι το νερό ή κάτι τέτοιο (γέλια).

«ΦΩΝΗ»: Ας επανέλθουμε στα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής τα οποία είναι πολύ έντονα στις ΚΟΥΠΕΣ. Ποιό είναι εκείνο το στοιχείο που σας κάνει εντύπωση στην παραδοσιακή μουσική και τι μαθήματα έχετε πάρει ως μουσικοί από αυτή;

Μπάμπης: Η παραδοσιακή μουσική έχει ένα τεράστιο φάσμα από το οποίο μαθαίνοντάς την ίσως γίνεσαι καλύτερος και ως μουσικός αλλά και ως άνθρωπος και θέλοντας να εξηγήσω το «ως άνθρωπος» εννοώ ότι ανακαλύπτεις την αυθεντική σου ρίζα που μπορεί να ήταν μια πτυχή του εαυτό σου που δεν είχες ανακαλύψει ποτέ και ξαφνικά σκάει από μέσα σου ένα πράγμα το οποίο σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά, να δεις την μουσική διαφορετικά, να αισθανθείς διαφορετικά μέσα από την παράδοση.

Αχιλλέας: Και ως ένα σημείο και εμείς οι ίδιοι όταν ήμασταν μικροί είχαμε παρεξηγημένη την παραδοσιακή μουσική και την σνομπάραμε. Πηγαίναμε στα πανηγύρια με το ζόρι, ως επί των πλείστον, με τους γονείς μας και βλέπαμε τον κόσμο να χορεύει και εμείς όντας εντός πολλών εισαγωγικών «επαναστατικά πνεύματα» αντιδρούσαμε σε όλο αυτό. Βέβαια μεγαλώνοντας αντιληφθήκαμε ότι όλα αυτά τα κομμάτια είχαν πολλά πράγματα να πουν και δεν μπορούσαμε να τα καταλάβουμε σε εκείνη την μικρότερη ηλικία. Επίσης ακόμα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή μουσική και τις ομορφιές της στην πορεία και σίγουρα γινόμαστε και καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι μουσικοί.

Μπάμπης: Και θα έλεγα ότι είμαστε και ευλογημένοι που το έχουμε αυτό γιατί έξω αν πας να παίξεις στην Αμερική για παράδειγμα αμέσως κάτι τους πιάνει.

Αχιλλέας: Ισχύει. Ακούγοντας και παίζοντας τέτοια κομμάτια σε πιάνει μια ανατριχίλα.

«ΦΩΝΗ»: Πριν λίγο καιρό κάνατε διασκευές σε 4 παραδοσιακά τραγούδια από 4 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Μαύρα μου χελιδόνια, Μεσσαρίτικος, Απάνω στην Τριανταφυλλιά και Η μάνα εν κρύο νερόν). Ποιανού ήταν η ιδέα και τι προκλήσεις αντιμετωπίσατε;

Μπάμπης: Όλοι το ήθελαν. Υπήρχε στο μυαλό να διασκευάσουμε κάποια κομμάτια όπως και αυτά τα συγκεκριμένα. Όταν πρόσεξα και το ότι το κάθε κομμάτι ήταν από διαφορετική περιοχή σκέφτηκα να το κάνουμε στο πλαίσιο μιάς ενότητας. Το πιο δύσκολο από όλα ήταν το ποντιακό κομμάτι το οποίο μας παίδεψε πάρα πολύ και σαν ιδέα και στο στούντιο και στην εκτέλεση. Ήταν γενικότερα μια τεράστια πρόκληση. Προσπαθούμε να σεβόμαστε το κομμάτι και την αρχική του μορφή και να βάζουμε το δικό μας στοιχείο. Ελπίζω να τα καταφέραμε και με το ποντιακό κομμάτι. Όσο για την πρόκληση που λες, νομίζω ότι για αυτό παίζουμε. Για εμάς οι ΚΟΥΠΕΣ και η μουσική είναι αυτός ο πειραματισμός. Να δω πώς μπορώ να φέρω ένα παραδοσιακό κομμάτι στο σήμερα και στα δικά μου μέτρα και να το δώσουμε μία άλλη μορφή που ίσως έτσι αγαπήσουν το τραγούδι και άλλοι άνθρωποι που ακούν ένα άλλο είδος μουσικής.

Αχιλλέας: Η αρχική σκέψη ήταν να βγουν αυτά τα τραγούδια σε cd αλλά αποφασίσαμε να βγάλουμε αυτά τα τραγούδια μόνο στο youtube. Επίσης υπήρχαν σκέψεις και για άλλα τραγούδια εκτός αυτών των τεσσάρων και δουλεύτηκαν και άλλα. Απλά επιλέξαμε ως πιο αντιπροσωπευτικά τα συγκεκριμένα.

«ΦΩΝΗ» Είχατε κάποιο αρνητικό σχόλιο από τον κόσμο για αυτές τις διασκευές;

Μπάμπης: Όχι αυτό το χειρότερο σενάριο δεν συνέβη μέχρι στιγμής. Ακριβώς το αντίθετο έγινε. Εμείς χαρήκαμε πάρα πολύ όταν πόντιοι μας είπαν ότι ανατρίχιασαν ακούγοντας το κομμάτι από εμάς.

«ΦΩΝΗ»: Η στροφή στην παράδοση χρόνο με τον χρόνο είναι όλο και εντονότερη, όχι μόνο στο δικό σας σχήμα, αλλά και γενικότερα. Πιστεύετε ότι είναι κάτι που θα σκάσει ή ήρθε για να μείνει;

Αχιλλέας: Δε νομίζω ότι είναι κάτι που θα σκάσει διότι είναι η παράδοσή μας. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Τώρα αν θα υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα, ναι, μπορεί να συμβεί ίσως, αλλά να σταματήσει όχι τελείως.

«ΦΩΝΗ»: Είστε χρόνια στον χώρο. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην μουσική στην Ελλάδα; Υπάρχουν εκεί έξω ενδιαφέροντα projects ή πιστεύετε ότι έχει επέλθει ένας κορεσμός; Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ίσως κάποιο πρόβλημα στη δημιουργία νέων τραγουδιών και σε ότι έχει να κάνει με τον στίχο αλλά και με τη μουσική.

Η ελληνική σκηνή θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατή

Αχιλλέας: Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Το να κάνεις κάτι εντελώς πρωτότυπο είναι πολύ δύσκολο.

Μπάμπης: Το τελευταίο τόσο πρωτότυπο πράγμα που πρέπει να ακούσαμε πρέπει να ήταν οι Prodigy.

Αχιλλέας: Ήταν Prodigy και τελευταία τζη φορά μάλλον. (γέλια)

Μπάμπης: Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και εμάς μας προβληματίζει αυτό. Μπορεί να υπάρχουν κάποια σχήματα «διαμάντια» και μπορεί να μην τους έχει ανακαλύψει ακόμη ο κόσμος γιατί ίσως παίζουν σε κάποια μέρη που δεν μπορείς να τους προσεγγίσεις ή δεν τους κάνουν προτάσεις να παίξουν κάπου.

Αχιλλέας: Η ελληνική σκηνή θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατή.

Μπάμπης: Εμένα με προβληματίζει πολύ το δημιουργικό κομμάτι. Δεν βλέπω να υπάρχουν πλέον καλοί δημιουργοί. Ούτε νέοι στιχουργοί βγαίνουν να δείξουν το έργο τους. Με προβληματίζει που δεν γεννιούνται πλέον πολλά κομμάτια. Το πάνε οι περισσότεροι στις επανεκτελέσεις.

Αχιλλέας: Ενδεχομένως αυτό μπορεί να οφείλεται και σε αυτούς που κινούν τα νήματα γιατί μπορεί να μην θέλουν κάτι καινούργιο, γιατί μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο στο να το αφομοιώσει ο ακροατής. Παίρνει περισσότερο χρόνο να αφομοιωθεί κάτι καινούργιο. Σου λέει, πάρε κάτι έτοιμο, πείραξέ το λίγο και τελείωσες.

Μπάμπης: Έχουν αλλάξει και τα ακροατήρια λίγο. Αλλιώς ακούγανε παλιά μουσική. Παλιότερα έβγαιναν οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά και πέρα από το ότι ακούγαμε μία ωραία συναυλία, ακούγαμε και τον στίχο. Τώρα δεν ξέρω πραγματικά πόσος κόσμος δίνει τόσο σημασία στον στίχο σε τραγούδια. Οι περισσότεροι θέλουν να χορέψουν και να διασκεδάσουν.

«ΦΩΝΗ»: Συνήθως λένε ότι σε δυσκολίες βγαίνει η δημιουργικότητα του καλλιτέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές ως κοινωνία. Έχουμε γίνει ίσως λίγο πιο «ξύλινοι». Οπότε είναι λίγο αντίστροφο το γεγονός ότι δεν βγαίνουν πλέον πολλά τραγούδια σε πολλά είδη μουσικής. Στην ραπ μουσική όμως και ειδικότερα στην ελληνική ραπ σκηνή βγαίνουν πολλά κομμάτια.

Μπάμπης: Είναι αλήθεια ότι στην ελληνική ραπ σκηνή βγαίνουν πολύ καλά κομμάτια και σε στίχο και σε μουσική. Φοβερά μηνύματα! Αυτό που λες ότι έχουμε γίνει λίγο πιο ξύλινοι και πιο ψυχροί, νομίζω ότι είναι αίσθηση όλων. Αυτό που διαπιστώνω μετά λύπης μου είναι ότι γινόμαστε όλο και πιο «αναίσθητοι» στον πόνο. Μας έχουν δώσει τόσο πόνο και τόση θλίψη που μας έχει γίνει συνήθεια πλέον.

«ΦΩΝΗ»: Κατά τη γνώμη σας, τι ποσοστό της επιτυχίας ενός τραγουδιού οφείλεται στον στίχο και τι στην μουσική; Ποιά διαδικασία ακολουθείτε εσείς γράφοντας ένα κομμάτι; Πρώτα στίχος και μετά μουσική; Το ανάποδο; Ή και τα δύο;

Αχιλλέας: Νομίζω, καταρχάς, ότι ο κόσμος σίγουρα πρώτα κοιτάει τη μουσική 100%.Τον στίχο δεν γνωρίζω πόσοι τον ακούν. Τώρα όσων αφορά την παραγωγή θα μιλήσει ο Μπάμπης γιατί αυτός γράφει τα κομμάτια.

Μπάμπης: Κοίτα, σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Υπάρχουν φορές που πρώτα γράφεται ο στίχος γιατί κάτι μπορεί να σε εμπνεύσει και να γράψεις, υπάρχουν και φορές που μπορεί να έχεις μια μελωδία στο κεφάλι σου και να σε «βασανίζει» και πάνω σε αυτή να πατήσεις και να γράψεις ένα τραγούδι. Αυτό που προσπαθώ τουλάχιστον εγώ, είναι να μην γράφω χωρίς λόγο και να μην γράφω αρλούμπες. Πάντα ο στίχος μου, προσπαθώ τουλάχιστον, να λέει κάτι, να περνάει ένα μήνυμα, να είναι μια ιστορία. Πάντα για μένα πρέπει να υπάρχει ένας λόγος. Μετά βάζει ο καθένας από τη μπάντα το προσωπικό του στοιχείο και προχωράμε.

Θα κάνουμε και κάτι το οποίο νομίζω ότι έχει να ακουστεί πολλά χρόνια

«ΦΩΝΗ»: Στην μπάντα είστε άτομα τα οποία έχετε παίξει και στο παρελθόν μαζί και γνωρίζεστε αρκετά καλά. Πόσο ρόλο παίζουν οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών μιας μπάντας; Υπάρχει αυστηρά το κομμάτι του επαγγελματία ή το μείγμα επαγγελματία και παρέας που δημιουργείται είναι αυτό που ξεχωρίζει μία μπάντα από μια άλλη;

Αχιλλέας: Εγώ δε νομίζω να μπορούσα να παίξω εάν με τον άλλον είχα απλά μια σχέση τυπική. Για παράδειγμα με τον Μπάμπη είμαστε από το σχολείο μαζί. Και να πούμε ο ένας στον άλλον μια κουβέντα παραπάνω, το επόμενο λεπτό τα έχουμε βρει. Την ώρα της δημιουργίας στην πρόβα υπάρχουν στιγμές που παιδευόμαστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα και εκεί εννοείται ότι θα είμαστε σοβαροί. Εκεί όμως που είμαστε σοβαροί, μπορεί να πετάξει ένας μια (μπιπ) και να λυθούμε στα γέλια. Κάπου στη μέση πρέπει να είναι η φάση. Πρέπει να έχεις και τη δουλειά αλλά και τον χαβαλέ.

Μπάμπης: Εγώ και ο Άχης (Αχιλλέας) έχουμε δοκιμαστεί σε αυτό το πράγμα. Έχουμε αλλάξει κάποιες μπάντες. Για εμένα το θέμα της χημείας είναι το άλφα και το ωμέγα! Άμα τα μέλη της μπάντας «δέσουν» σαν άνθρωποι, υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει το πράγμα. Αν δεν υπάρχει αυτό, μπορεί κάποιος να στραβώσει, κάτι μπορεί να ξενερώσει κάποιον ή κάποιος να μην κουμπώνει και αναγκαστικά κάπου εκεί θα σπάσει το πράγμα.

Αχιλλέας: Θέλει πολλή υπομονή! Κάποιος μπορεί να είναι κουρασμένος ή να έχει νεύρα, μπορεί να τύχει. Συμβαίνουν αυτά. Θέλει κάποιος να βάζει λίγο νερό στο κρασί του, κάποιος να κάνει λίγο πίσω το οποίο είναι θετικό. Δεν ρίχνεις τα μούτρα σου που λέμε.

Μπάμπης: Σημασία έχει όταν είσαι σε μια ομάδα, ό,τι σκέφτεσαι και ό,τι κάνεις να είναι για το καλό της ομάδας. Αν λειτουργείς ατομικά…φύγε.

«ΦΩΝΗ»: Σε τι σημείο βρίσκεστε δημιουργικά και δισκογραφικά. Έχουμε να περιμένουμε κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο;

Μπάμπης: Εδώ και περίπου 4-5 μήνες δουλεύουμε νέο υλικό. Θα κάνουμε και κάτι το οποίο νομίζω ότι έχει να ακουστεί πολλά χρόνια.

Αχιλλέας: Αυτό που θα γίνει προσωπικά έχω να το δω εάν δεν κάνω λάθος από το 2006.

Μπάμπης: ετοιμάζουμε κάτι που ίσως να μην το περιμένουν κάποιοι… Θα το κρατήσουμε όμως για έκπληξη.

«ΦΩΝΗ»: Θα είναι δισκογραφικό ή θα έχει να κάνει με ζωντανή εμφάνιση;

Μπάμπης: Δισκογραφικό.

Αχιλλέας: Προς το παρόν είμαστε συγκεντρωμένοι στα live. Από το φθινόπωρο και μετά θα επικεντρωθούμε σε εκείνο το κομμάτι.

«ΦΩΝΗ»: Σε ποια μέρη περιμένουμε να εμφανιστείτε από εδώ και στο εξής;

Αχιλλέας: Θα παίξουμε 1/8 στο Κλαυσί Ευρυτανίας στο Καφέ της Χαράς που θα είναι ακουστικό show, 4/8 στη Χαλκίδα στο Ippokampos beach bar, 5/8 στην Καλαμάτα στο 3rd Peloponnese beer festival που είναι κάτι που το περιμένουμε πολύ, 6/8 στο Νεστόριο στο River Party, 12/8 στη Λαμία στην παραλία Λιβαδάκι και 9/9 στα Ιωάννινα στο Ioannina lake festival.

«ΦΩΝΗ»: Έχετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στο κοινό του River Party που θα έρθει να σας δει την Κυριακή;

Μπάμπης: Να περάσει όσο καλύτερα γίνεται, εμείς θα είμαστε εκεί να τα δώσουμε όλα. Όπως κάνουμε κάθε φορά, θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ένα με τον κόσμο, να το ζήσουμε παρέα. Να προσέχουν τους εαυτούς τους και τα όνειρά τους.

Αχιλλέας: Τους περιμένουμε όλους εκεί να γίνουμε ένα!

«ΦΩΝΗ» (Δημήτρης Ιατρού): Σας ευχαριστώ πολύ για τη κουβέντα που κάναμε και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα με αφορμή την καινούργια σας δουλειά!

Μπάμπης: Ευχαριστούμε κι εμείς για τη συνέντευξη!

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Δελτίο Τύπου: Έμπρακτο και διαρκές το ενδιαφέρον της Μαρίας Αντωνίου για το Νοσοκομείο Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Στις 22.15 αντί στις 21.00 η σημερινή εκδήλωση της Πανσελήνου του Αυγούστου στο Άργος Ορεστικό

Τελευταία από Μουσική