/

Αποκλειστική συνέντευξη του απερχόμενου Δ/τή του Νοσοκομείου Καστοριάς Βασ. Αντωνιάδη στο fonikastorias.gr και στη «Φωνή της Καστοριάς»

 

«Αυτό το οποίο θα κρατήσω κατά την αναχώρησή μου από την Καστοριά, θα είναι η αγάπη του κόσμου».

Αυτό τόνισε ο απερχόμενος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Βασίλης Αντωνιάδης ο οποίος δήλωσε συγκινημένος από τα «ευχαριστώ» που ακούει από τους πολίτες της περιοχής μας, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η αλλαγή των Διοικητών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο κ. Αντωνιάδης ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Νοσοκομείο μας τον Ιούλιο του 2016 και είχε παραχωρήσει τότε αποκλειστικά στο fonikastorias.gr και στη «Φωνή της Καστοριάς», την πρώτη του συνέντευξη. Με αποκλειστική του συνέντευξη τώρα και πάλι στο fonikastorias.gr και στη «Φωνή», ολοκληρώνει τη θητεία του, ως διοικητής στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Ο απερχόμενος διοικητής, συνετέλεσε τα μέγιστα – παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση – στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Νομού μας και δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηρισθεί, ώς ένας από τους πιό πετυχημένους διοικητές που πέρασαν διαχρονικά, από το Νοσοκομείο μας.

Στην τελευταία του συνέντευξη ως Διοικητής του Νοσοκομείου μας, κάνει  έναν απολογισμό του πλούσιου κατά κοινή ομολογία έργου του, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Από τον Ιούλιο του 2016 που ανέλαβα τη διοίκηση του Νοσοκομείου γνώριζα ότι υπήρχαν ζητήματα με τη στελέχωση του τόσο σε ιατρικό – νοσηλευτικό όσο και σε λοιπό προσωπικό. Γνώριζα ότι υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο Κέντρο Αποκατάστασης το οποίο δεν λειτουργούσε από το 2000 και γνώριζα επίσης, ότι το Νοσοκομείο να είχε πιθανόν και κάποιες οφειλές προς προμηθευτές.

Οι στόχοι τους οποίους είχα θέσε από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα ήταν: να στελεχώσω το Νοσοκομείο, να ανοίξω το Κέντρο Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό, να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του Νοσοκομείου, άμεσα να προμηθευτούμε ιατρικό – τεχνολογικό εξοπλισμό όπου απαιτείται και να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν.

Τα έσοδα χρήσης το 2015 ήταν περίπου 5.238.000 ευρώ και το 2018 ήταν 7.565.000 ευρώ.

Οι υποχρεώσεις του Νοσοκομείου προς τους προμηθευτές το 2015 ήταν 2.900.000 ευρώ και το 2018 ήταν 1.110.000 ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμε οφειλές του Νοσοκομείου το 2015 ήταν 2.47.000 ευρώ και το 2018 ήταν 153.573 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα το 2015 ήταν 705.600 ευρώ και το 2018 ήταν 2.756.000 ευρώ και κάπου σε αυτόν τον αριθμό ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε και φέτος.

Τα έξοδα του Νοσοκομείου όσον αφορά στο υγειονομικό υλικό αυξήθηκαν από το 2015. Το 2015 ήταν 1.861.000 ευρώ, το 2018 ήταν 2.262.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε υγειονομικό υλικό, σε φάρμακα, αντιδραστήρια και καύσιμα. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση των εξόδων του Νοσοκομείου να καλύψουμε τον πληθυσμό γιατί δεν υπήρχε σύμβαση με ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με το ΕΟΠΥΥ, όλοι ήρθαν στο Νοσοκομείο, καταφέραμε τους εξυπηρετήσαμε όλους, δεν έχει λείψει τίποτα απολύτως και το λέω μετά λόγου γνώσης και παρόλο που είχαμε μια αύξηση των εξόδων, είχαμε και μεγάλο συμμάζεμα στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις του Νοσοκομείου.

Οι οργανικές θέσεις των γιατρών ήταν 44. Μας δόθηκε μια ακόμη θέση φυσιάτρου από το Υπουργείο Υγείας και έγιναν 45 οι θέσεις. Όταν ήρθα, καλυμμένες θέσεις με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ήταν 28. Σήμερα είναι 35. Έχουμε δέκα θέσεις κενές εκ των οποίων, οι εννέα έχουν ήδη προκηρυχθεί. Δηλαδή εάν αυτές οι εννέα προχωρήσουν γιατί είχαν παγώσει λόγω των εκλογών, θα έχουμε μόνο μία κενή οργανική θέση αυτή της ορθοπεδικής, την οποία εν γνώσει μας δεν την προκηρύξαμε.

Το ιατρικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 25%, το επικουρικό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα γιατί κάποιοι κατέλαβαν μόνιμες θέσεις, οι ειδικευόμενοι γιατροί αυξήθηκαν κατά 12,5%, το νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό κατά 7,63%, το επιστημονικό – παραϊατρικό αυξήθηκε κατά 10,71%, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αυξήθηκαν κατά 12,70%. Για το προσωπικό με συμβάσεις (καθαρίστριες), τον πρώτο χρόνο είχαμε πάρει 13, τον δεύτερο χρόνο έγιναν   17 και παρόλα αυτά, είχαμε όφελος 25.000 ευρώ ετησίως, απ’ ότι το διάστημα που είχαμε σύμβαση με ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού. Οι καθαρίστριες αμείβονται πολύ καλά, παίρνουν την αμοιβή την οποία προβλέπει ο νόμος», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε επίσης στο έργο το οποίο υλοποιήθηκε, καθώς και στον προγραμματισμό που έχει γίνει για τα επόμενα χρόνια στον οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η αναμόρφωση της Παθολογικής Κλινικής. Τόνισε επίσης, ότι στον σχεδιασμό που κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, περιλαμβάνεται η δημιουργία καινούργιας πτέρυγας πάνω από την μαιευτική, όπου θα μεταφερθεί η Ορθοπεδική Κλινική, η Παθολογική να μεταφερθεί στον χώρο που βρίσκεται η Ορθοπεδική και η Καρδιολογική και στον χώρο της Παθολογικής να μεταφέρουμε την Καρδιολογική.

Όσον αφορά τα ασθενοφόρα, είπε, ότι μ’ αυτά εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες. «Έχουμε στη διάθεσή μας τρία ασθενοφόρα, έχουμε τα οχήματα στο ΚΕΦΙΑΠ που και αυτά είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους αλλά με την επαναλειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε και αυτά για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έχουμε στραφεί σε όλους τους τομείς να δώσουμε λύσεις ως διοίκηση».

Ο απερχόμενος διοικητής αναφέρθηκε και στο θέμα των δωρεών πρός το Νοσοκομείο, λέγοντας ότι: «η φιλοσοφία μου ως διοίκηση στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης ήταν όπου υπήρχε δωρεά και όπου καταλάβαινα ότι κάποιος πολίτης διαθέτει κάποια χρήματα, τους πλεύριζα με σκοπό να βοηθήσουν το Νοσοκομείο και φυσικά τα χρήματα που θα δίναμε εμείς για επισκευές, να αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες του Ιδρύματος. Όταν ανέλαβα, το Νοσοκομείο είχε πάρα πολλές ανάγκες όπως για παράδειγμα σε ιατρικό- τεχνολογικό εξοπλισμό. Η φιλοσοφία μου ήταν αυτή. Όπου υπήρχε περίπτωση να πάρω δωρεά, την έπαιρνα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επαναλειτουργία επί των ημερών του, του Κέντρου Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό το οποίο δεν λειτουργούσε εδώ και αρκετά χρόνια.

«Με πρωτοβουλία και τη στήριξη της πρώην ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του κου Καρυπίδη και της κας Τελιγιορίδου, έγιναν ενέργειες, άνοιξε το Κέντρο Αποκατάστασης φέτος και έχουν εκεί προσληφθεί   νοσηλευτές και τραυματιοφορείς με προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και εννέα άτομα επικουρικό προσωπικό το οποίο προσλάβαμε ως Νοσοκομείο από τους πίνακες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Φέτος στο Κέντρο Αποκατάστασης εξυπηρετήθηκαν 407 εξωτερικοί ασθενείς για φυσιοθεραπείες κ.α, πραγματοποιήθηκαν 4.070 συνεδρίες με έσοδα πάνω από 70.000 ευρώ από τις 18 Ιουνίου που ξεκίνησε η νοσηλεία ασθενών νοσηλεύτηκαν συνολικά 22 πολίτες οι οποίοι θα έπρεπε να στραφούν σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Παρέχεται σημαντικό έργο. Όλο το προσωπικό στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει 16 κρεβάτια σε πέντε θαλάμους και ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η κατασκευή και των υπολοίπων θαλάμων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη θέση που βρίσκεται το Νοσοκομείο μας, τόνισε: «το νέο Νοσοκομείο η Καστοριά το έχασε. Όταν έπρεπε να γίνει νέο Νοσοκομείο στην είσοδο της πόλης όπως με πληροφόρησαν πολίτες, υπήρξαν διάφορες συγκρούσεις και το Νοσοκομείο χάθηκε. Δεν βλέπω τώρα να γίνεται νέο Νοσοκομείο.

Η γνώμη μου από την αρχή ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε μελλοντικές ενέργειες προκειμένου να φύγει το Νοσοκομείο από εδώ. Αυτή η θέση είναι κατάλληλη μόνο για τη λειτουργία ξενοδοχείου. Δεν μπόρεσα όμως να καταφέρω κάτι. Έκανα στη συνέχεια κρούση στις υπηρεσίες να γίνει κάτι με τον δρόμο ο οποίος είναι άκρως επικίνδυνος.

Από την πλευρά του βουνού να φαγωθεί το βουνό σε τρία – τέσσερα σημεία, να γίνει μικρή διάνοιξη, να ελευθερωθεί η κίνηση των λεωφορείων και των φορτηγών. Κάποια δέντρα πρέπει να κοπούν, αλλά όταν το είπα δημόσια, έπεσαν να με φάνε, αλλά δεν χαμπαριάζω. Προκειμένου να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή η οποία μπορεί να είναι των παιδιών αυτών που με <περιμένουν στη γωνία>. Η κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο είναι πολύ δύσκολη.

Η Καστοριά έχει μεγάλη δασική έκταση. Το αν θα κοπούν και δέκα πλατάνια για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή για μένα «ναι να κοπούν».

Όσον αφορά, το «περαστικά σας», που έγραψε στο facebook, την ημέρα της ανακοίνωσης των νέων διοικητών των Νοσοκομείων, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε, τα εξής: «Αυτή τη λέξη την ανέβασα τρεις ώρες νωρίτερα. Δεν απευθυνόταν φυσικά – όπως ερμήνευσαν κάποιοι κακοπροαίρετα – στους πολίτες της Καστοριάς.

Μπορεί στην αρχή οι πολίτες της Καστοριάς να ήταν καχύποπτοι προς το πρόσωπό μου ότι έρχεται ένα ξένος κ.λ.π., αλλά γρήγορα είδαν το έργο και γνώρισαν τον χαρακτήρα μου, τα εκτίμησαν και αγκάλιασαν την προσπάθειά μου. Αν είναι δυνατόν να τους ειρωνευτώ με αυτόν τον τρόπο.

Εγώ λόγω του ότι ανήκω σε άλλη παράταξη δεν γνώριζα ότι εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν οι νέοι διοικητές των Νοσοκομείων και φυσικά δεν γνώριζα τα ονόματα και τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Η συγκεκριμένη λέξη αφορούσε σε μια συνομιλία που είχα με φίλους στη Φλώρινα και τους απήντησα δημοσίως.

Κάποιοι για να πάρουν ένα κλικ παραπάνω στο site τους μπήκαν στο μυαλό μου και έκαναν συνειρμούς και βγήκε κακώς για εμένα, αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ ζήτησα και δημόσια συγγνώμη, αλλά οι κύριοι αυτοί δεν δείχνουν καμία ευαισθησία και δεν περίμενα να δείξουν».

Κλείνοντας τον συνέντευξή του, ο κ. Αντωνιάδης ευχαρίστησε όλους τους θεσμικούς παράγοντες, τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που τον στήριξαν και ιδιαιτέρως τους πολίτες, την αγάπη των οποίων πρός το πρόσωπό του, χαρακτήρισε συγκινητική.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αντωνιάδη θα δημοσιευθεί στη «Φωνή της Καστοριάς» η οποία θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Σ.Ι. – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Τα 58 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Άργους Ορεστικού. Ξεπέρασε και αυτό του Δήμου Θεσ/νίκης!

Επόμενο Άρθρο

Ευχαριστήρια επιστολή του Προέδρου των Special Olympics Hellas στον Διοικητή του Νοσοκομείου

Τελευταία από Τοπικά Νέα