Αποκλειστική συνέντευξη στο fonikastorias.gr του δ/τή του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρη Χάτσιου

/

«Το Νοσοκομείο μας στάθηκε όρθιο στην πανδημία, τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία και σχεδιάζει με αισιοδοξία το μέλλον»

 Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ήταν το πρώτο επαρχιακό Νοσοκομείο το οποίο από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω των πολλών κρουσμάτων που είχε η περιοχή μας.

Διοικητής, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό “βούτηξαν στα βαθιά” προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Τα κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόρης Χάτσιος, με αποκλειστική συνέντευξή του στο fonikastorias.gr αναφέρεται στα όσα έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

«Πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και Εθνικής πολιτικής, επιβεβλημένο να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας για πιθανό επερχόμενο κύμα πανδημίας από τον κορωνοϊό. Έτσι και εμείς, περίπου από αρχές Φεβρουαρίου του 2020, είχαμε έγκαιρα εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και τα ανάλογα πρωτόκολλα, για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα ύποπτα και εν συνεχεία επιβεβαιωμένα περιστατικά. με βάση βέβαια τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που είχε το νοσοκομείο μας.

Το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο προέβλεπε, όπως και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν, τρία επίπεδα ετοιμότητας. Το πρώτο, αφορούσε περιορισμένο αριθμό θετικών περιστατικών τα οποία θα διακομίζονταν σε νοσοκομεία αναφοράς. Ένα δεύτερο επίπεδο, ας το ονομάσουμε πορτοκαλί, όπου δικές μας πλέον παθολογικές κλίνες θα διετίθεντο για νοσηλεία θετικών περιστατικών και το τρίτο που εμείς πολύ νωρίς, δυστυχώς, ως περιοχή πρώτοι εφαρμόσαμε, ήταν ένας κόκκινος συναγερμός όπου χώροι και από άλλες κλινικές, δεσμεύτηκαν για νοσηλεία θετικών περιστατικών.

Όλη αυτή η περίοδος ήταν μία, θα έλεγα, εφιαλτική περίοδος, γιατί όπως καταλαβαίνετε η πανδημία είναι ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει μία φορά στα εκατό χρόνια και θα έπρεπε να προετοιμαστούμε για μία εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση ως σύστημα υγείας πόσο μάλλον εμείς που είμαστε ένα μικρό περιφερειακό Νοσοκομείο με παλιές κτιριολογικές προδιαγραφές και τις οποιεσδήποτε αδυναμίες παρουσιάζει κυρίως σε επίπεδο διαθέσιμων χώρων και χωροτακτικής διάταξης.

Η μεγαλύτερη δυσκολία λοιπόν ήταν να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να δημιουργηθούν το τμήμα επειγόντων περιστατικών για τον κορωνοϊό, τελείως διαφορετικό από το τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, τμήμα όπου θα νοσηλεύαμε τα ύποπτα περιστατικά μέχρι να επιβεβαιωθούν και εν συνεχεία τμήμα νοσηλείας θετικών περιστατικών. Έπρεπε να εξασφαλιστεί η προσέλευση, η διέλευση και η εργασία ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διασποράς του ιού. Και αυτό απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό και άμεσες παρεμβάσεις με μετακομίσεις, καθαιρέσεις και κτισίματα.

Γενικά θα πρέπει να πω ότι το προσωπικό του νοσοκομείου (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό και βοηθητικό) επέδειξε μία αξιοζήλευτη και εντυπωσιακά αξιόπιστη στάση, απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο του κορωνοϊού.

Ασφαλώς ως υγειονομικοί είχαν προηγούμενες εμπειρίες από τέτοιου είδους καταστάσεις αλλά το συγκεκριμένο γεγονός της πανδημίας δοκίμασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αντοχές όλου του προσωπικού.

Είναι μία ευτυχής κατάληξη το ότι το νοσοκομείο αδιάλειπτα ανταπεξήλθε, και ανταπεξέρχεται ακόμη, με πολύ μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών χωρίς να παραμελήσει και τις υπόλοιπες λειτουργίες και υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρει στους πολίτες της Καστοριάς», υπογραμμίζει ο κ. Χάτσιος.

Εργαζόμενος του Νοσοκομείου το πρώτο θύμα του κορωνοϊού

στην Δυτ. Μακεδονία

Ένας 53χρονος εργαζόμενος του Νοσοκομείου Καστοριάς ήταν ο πρώτος νεκρός της πανδημίας στην Δυτική Μακεδονία.

«Τα συναισθήματα σε αυτή την περίπτωση, πέρα από οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανησυχία υπήρξε μέσα στο προσωπικό, ήταν στην αρχή συμπάθειας και εν συνεχεία, θλίψης και συμπόνιας για τον άδικο χαμό του συναδέλφου, αλλά και όλων των συμπολιτών μας που χάθηκαν από αυτή την συμφορά.

Η δυστυχής αυτή συγκυρία όμως αντιμετωπίστηκε εσωτερικά με ψυχραιμία και οργάνωση. Με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα έγιναν άμεσα και συνεχώς οι απαραίτητες απολυμάνσεις και ταχύτατες ιχνηλατήσεις μέσα στο προσωπικό ώστε να εντοπιστούν κάποιοι οι οποίοι πιθανόν προσβλήθηκαν ή είχαν έρθει σε επαφή, και να τεθούν σε κατ οίκον περιορισμό.

Αυτό δημιούργησε μία δυσλειτουργία θα έλεγα τις πρώτες μέρες, αλλά το υπόλοιπο προσωπικό ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά, Εφαρμόστηκαν με ευσυνειδησία τα πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας με αποτέλεσμα, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα από κει και πέρα στο νοσοκομείο μας», τονίζει ο κ. Χάτσιος ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κλήθηκε και ο ίδιος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του στην θέση του Διοικητή, να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα αφότου ανέλαβα, μερικές μόλις ημέρες από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάστηκε να εξαντλήσω όλα τα αποθέματα γνώσεων, εμπειρίας, εργατικότητας και αντοχής που είχα αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια από την επαγγελματική μου πορεία στον ιδιωτικό τομέα και να τα εφαρμόσω τεχνοκρατικά σε έναν οργανισμό ο οποίος δουλεύει με κριτήρια και νοοτροπία δημοσίου.

Θυμόσαστε βέβαια πως πολύ πριν ακόμη το ίδιο το Υπουργείο Υγείας περιορίσει τα επισκεπτήρια, τους συνοδούς, τα εξωτερικά ιατρεία ακόμη και τα χειρουργεία, προβλέποντας την κατάσταση, η οποία ερχόταν νωρίτερα στην Καστοριά για τους γνωστούς λόγους, είχα φροντίσει να πάρω τέτοιες αποφάσεις και να δώσω οδηγίες για να περιορίσουμε τον οποιοδήποτε κίνδυνο διασποράς.

Το Νοσοκομείο, έπρεπε πάση θυσία να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, απαλλαγμένο από κορωνοϊό, με προσωπικό το οποίο θα είναι υγιές και θα έχει υψηλό αίσθημα καθήκοντος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες περιμέναμε ότι θα έρθουν και δυστυχώς, ήρθαν.

Η πίεση, σωματική και ψυχική, ήταν τεράστια και οι δυνατότητες αυτοοργάνωσης που είχαμε θα έπρεπε να δουλέψουν στην εντέλεια, άρα απαιτούσαν πάρα πολλές ώρες στενή παρακολούθηση και συντονισμό, πολλές φορές επιβολή αυστηρών κανόνων και μέτρων που ίσως κάποιους μπορεί να δυσκόλεψαν, όμως τελικά, η έκβαση όλης αυτής της προσπάθειας μας δίνει ένα συναίσθημα απόλυτης ικανοποίησης γιατί μπορέσαμε και προσφέραμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας που άξιζε ο Νομός».

Συγκινητική η προσφορά φορέων και απλών πολιτών

προς το Γεν. Νοσοκομείο Καστοριάς

Φορείς αλλά και απλοί πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την αρχή στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα στο Νοσοκομείο.

«Αυτό είναι ένα από τα πάρα – πάρα πολύ συγκινητικά χαρακτηριστικά που επέδειξε η κοινωνία μας. Τόσο η τοπική κοινωνία της Καστοριάς και οι αγαπητοί απόδημοι όσο και πάρα πολλοί φορείς, επιχειρήσεις και απλοί άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα έδειξαν υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στο Νοσοκομείο της Καστοριάς με δωρεές που στέλνονται συνέχεια. Όλη αυτή η προσπάθεια, συντονίστηκε από την αρχή οργανωμένα έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πλήθος των δωρεών με διαφάνεια και να τις κατευθύνουμε στα πιο χρήσιμα για την κάθε περίοδο υλικά, εξοπλισμό και μηχανήματα. Σε αυτή την χρονιά οι δωρεές ανήλθαν στο αστρονομικά, για τα συνήθη δεδομένα του νοσοκομείου, ποσό των 800.000€. Θέλω να είναι όλοι σίγουροι ότι οι δωρεές τους αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πραγματικά η ευγενική αυτή κίνηση του κόσμου μας συγκινεί βαθύτατα και τους ευχαριστούμε από καρδιάς”, δηλώνει ο Διοικητής.

Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα για την θεραπεία του κορωνοϊού

Το Νοσοκομείο μας ήταν το μοναδικό μικρό νοσηλευτικό ίδρυμα στην χώρα μας το οποίο συμμετείχε στην μελέτη η οποία έγινε σχετικά με την χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

«Αυτό είναι ένα από τα πολλά σημαντικά έργα τα οποία έχουν συντελεστεί, μεθοδικά μεν αλλά αθόρυβα, παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και την πίεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Νοσοκομείο δεν σταμάτησε να λειτουργεί παραγωγικά, έτσι λοιπόν οι γιατροί μας συμμετείχαν σε μία σημαντική έρευνα την GRECCO-19. Την πρώτη αρχική έρευνα που έγινε για την χρήση της κολχικίνης σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για το επιστημονικό προσωπικό μας που ένα μικρό, μη Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συμμετείχε με την ομάδα του, επικεφαλής της οποίας ήταν ο παθολόγος ιατρός μας κ. Μπαλταγιάννης.

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε μετά από προτροπή του βουλευτή Καστοριάς και ιατρού Ζήση Τζηκαλάγια, ο οποίος έφερε σε επαφή τους γιατρούς του Νοσοκομείου μας με τους επικεφαλής καθηγητές της ερευνητικής μελέτης. Με την ευκαιρία τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή του την ενέργεια καθώς και την συχνή παρουσία του στο νοσοκομείο, την συνεχή υποστήριξη και την επίλυση των αιτημάτων μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας, τα οποία τελικά ήταν θετικά, χρησιμοποιήθηκαν σε μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες πού έγιναν αργότερα και στο εξωτερικό μέχρις ότου πρόσφατα ανακοινώθηκε σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο η χρήση αυτού του φαρμάκου ως χρήσιμου για την αντιμετώπιση του covid-19».

Εμβολιασμοί κατά του COVID-19

Από την αρχή της φετινής χρονιάς στο Νοσοκομείο ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.

«Το Νοσοκομείο Καστοριάς από τις 8 Ιανουαρίου 2021 ήταν αυτό το οποίο πρώτο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς με τη δική του εμβολιαστική γραμμή αρχικά στο προσωπικό του Νοσοκομείου, τους υγειονομικούς της Περιφερειακής  Ενότητας Καστοριάς και εν συνεχεία προχωρήσαμε στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και συνεχίζουμε τώρα  με τις υπόλοιπες ηλικιακές ή ευάλωτες ομάδες,  πάντοτε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κάτω από την δική του κατεύθυνση.

Η υλοποίηση του project “Ελευθερία” που αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, αποτελεί έργο πρωτόγνωρο σε πολυπλοκότητα και μια πρόκληση σε επίπεδο ελληνικού κράτους. Έπρεπε να συντονιστούν εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού, ώστε να μη χαθεί καμία δόση εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνθήκες προστασίας και ασφάλειας για τους εμβολιαζόμενους. Το τεράστιο αυτό έργο υλοποιείται με εντυπωσιακή ακρίβεια, με πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, εξελίσσεται με απόλυτη επιτυχία. Σαν νοσοκομείο έχουμε ανταποκριθεί εξαιρετικά, παρέχοντας μέχρι τώρα πάνω από 2000 εμβολιασμούς και αυτό που εισπράττω, καθώς βρίσκομαι καθημερινά ανάμεσα στους εμβολιαζόμενους, είναι μία ικανοποίηση τόσο για τον τρόπο λειτουργίας όσο και για την τάξη, την καθαριότητα και την ευγένεια του προσωπικού», αναφέρει ο κ. Χάτσιος, ο οποίος απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν ελλείψεις στο Νοσοκομείο, δηλώνει:

«Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα ελλείψεων τουλάχιστον σε επίπεδο υγειονομικού υλικού. Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού τον τελευταίο χρόνο έχουμε ενισχυθεί σημαντικότατα με ιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό. Συνολικά πάνω από 50 άτομα έχουν προσληφθεί στο Νοσοκομείο και υπάρχουν ακόμη προκηρύξεις για προσλήψεις αναγκαίων ειδικοτήτων μόνιμων ιατρών οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή. Αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον και τις προσλήψεις των τελευταίων μηνών ότι το νοσοκομείο χαίρει καλής φήμης και ελπίζουμε στην κάλυψη των θέσεων. Να σημειώσω επίσης ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα του υπουργείου για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το μεγαλύτερο διαχρονικό πρόβλημα είναι το κτιριολογικό και η διαρρύθμιση που έχει το Νοσοκομείο μας. Έχει κατασκευαστεί με παλαιότερες προδιαγραφές και αυτό μας δυσκολεύει πολύ στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία καθώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την ευελιξία απομόνωσης συγκεκριμένων πτερύγων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περιστατικά λοιμώξεων. Για την βελτίωση αυτής της κατάστασης οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και εν μέσω πανδημίας, έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουμε υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ και στα έκτακτα κονδύλια λόγω covid-19, που ανέρχονται στο πρωτοφανές επίπεδο των 6.200.000 €. Η υλοποίηση των έργων και των προμηθειών, σε άριστη συνεργασία με την Διοίκηση και τα στελέχη της Περιφέρειας και της Περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Σταθερός μου προσανατολισμός είναι να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα και να εκμεταλλευτούμε την κρίση σαν ευκαιρία να κτίσουμε το αυριανό πρόσωπο του νοσοκομείου».

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς κλείνοντας την συνέντευξή του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην άρτια λειτουργία του.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος ανταποκρίθηκε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Πραγματικά υπερέβαλαν εαυτόν, έδωσαν ακούραστα ό,τι καλύτερο είχαν όλο το χρονικό διάστημα και εκ του αποτελέσματος μπορώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Καστοριάς ότι το Νοσοκομείο μας στάθηκε όρθιο, παραμένει άξιο εμπιστοσύνης και σχεδιάζει πλέον για το μέλλον πολύ καλύτερα πράγματα όσον αφορά στο επίπεδο της υγείας στο νομό μας.

Σημαντική αναφορά θέλω να κάνω επίσης στην συνεχή βοήθεια που είχαμε από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και από το Υπουργείο Υγείας. Οι κατευθύνσεις που έχουμε σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο είναι συνεχείς και ο έλεγχος καθημερινός, έτσι ώστε τελικά, και με την βοήθεια του εμβολίου, ευελπιστώ να καταφέρουμε σύντομα να εξαφανίσουμε αυτόν τον εφιάλτη του κορωνοϊού και να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας όπως την είχαμε πριν από ένα χρόνο και όπως την αξίζουμε», σημείωσε.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ολ. Τελιγιορίδου: Αρνείται η κυβέρνηση την ανανέωση των συμβάσεων 210 επιστημόνων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επόμενο Άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο Δημοτικών & Περιφερειακών Εκλογών: Οι βασικές αλλαγές

Τελευταία από Τοπικά Νέα