ΑΞΙΟΣ! – Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τηρουμένων των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, Ενθρονίστηκε σήμερα, ο νέος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, κατά κόσμο Νικόλαος Γεωργάτος.

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη μας, από τον Ιερό Κλήρο, την Υφ. Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, των τοπικών και περιφερειακών πολιτικοστρατιωτικών αρχών, των φορέων και του λαού, έγινε στις 3 το μεσημέρι στον προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού μας Ναού.

Στον στρωμένο με δάφνες δρόμο, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και παιάνιζε η μπάντα της 9ης Ταξιαρχίας, ενώ μέλη πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές στολές και κόσμος, τον έρανε με λουλούδια φωνάζοντας ΑΞΙΟΣ!

Ακολούθησε, η τέλεση της Ενθρόνισης, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης, συγγενείς του Μητροπολίτη μας, πιστοί από την Ναύπακτο, όπου λειτουργούσε και την γενέτειρά του Έδεσσα, καθώς και οι Μητροπολίτες: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Γρεβενών Δαυίδ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Κοζάνης Παύλος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, Τρίκκης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Βεροίας Παντελεήμων, Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος και Κιλκισίου Βαρθολομαίος.

Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι προσφωνήσεις, με πρώτο τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Τοποτηρητή της Ι.Μ. Καστοριάς Μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ ως εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, την εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, η οποία του πρόσφερε συμβολικά μία εικόνα, τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, ο οποίος του πρόσφερε ως δώρο Σταυρό ευλογίας και εκ μέρου του Ι. Κλήρου της Ι. Μητροπόλεώς μας, ο πρωτοσύγκελλος αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Γιαννουσάς, προσφέροντάς του κι ένα δώρο.

Ο νέος Μητροπολίτης μας, διάρθρωσε τον Ενθονιστήριο Λόγο του, σε δέκα σημεία εξειδικεύοντας τους όρους αποστολή και παράκληση στο πλαίσιο της ποιμαντορίας του.

Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη νεολαία και απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να τον πλαισιώσουν.

“Σε μία ελάχιστη πρώτη ένδειξη της αγάπης μου προς τους νέους τους καλώ και τους προσκαλώ σήμερα, να είναι αυτοί οι μαθητές οποιασδήποτε τάξης της εκπαίδευσης που πρώτοι θα με πολιορκήσουν με τις ερωτήσεις τους για να με γνωρίσουν. Και με κάποια προφορική ή γραπτή συνέντευξη μου να με συστήσουν έπειτα στον λαό της Καστοριάς μέσα από τα δικά τους μάτια και μέσα από τα δικά τους αγνά αισθητήρια”.

Και συνέχισε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

“Σας παρακαλώ πολύ να στηρίξετε το έργο της εκκλησίας μας με όλες σας τις δυνάμεις.

Και εγώ από την πλευρά μου σας υπόσχομαι να αποτρέψω κάθε προσπάθεια οπαδοποίησης και φονταμενταλισμού και δεισιδαιμονίας που είναι πράγματα ξένα προς την διδασκαλία της εκκλησίας μας.

Τίμιοι άρχοντες της Καστοριάς αγαπημένοι αδελφοί. Σας άνοιξα ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς μου όσο η περίσταση και η ώρα το επιτρέπει. Αυτά που προανέφερα είναι ο εαυτός μου δεν είναι τίποτα ξένο που δεν το πιστεύω. Είναι τα εφόδια που μου έδωσε η μητέρα εκκλησία με τους πνευματικούς πατέρες και αδελφούς μου.

Υπάρχουν και άλλα πολλά τα οποία δεν χωρούν σε λόγους και βιβλία αλλά θα γίνουν γνωστά κατά τα εκκλησιαστικά γεγονότα και κοινωνικά γεγονότα που θα ζήσω μαζί σας όσο ο Θεός μου επιτρέψει να ζήσω.

Πάντως έρχομαι στην Καστοριά με αγάπη και χωρίς προκαταλήψεις. Με σκοπό να νιώσω ως λαμπάς την διακονία των αδελφών μου. Να προσφέρω λόγο για τον ζωντανό Θεό, ζώντας ο ίδιος κατά το παράδειγμα του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, σε ένα γυάλινο και διάφανο Επισκοπείο έχοντας τρύπιες τσέπες και τρύπιο πορτοφόλι και πλατύνοντας ημέρα με την ημέρα την καρδιά μου με την χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού ώστε να προσφέρω κατά την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Παλαμά, όχι μόνο στα ιερά θυσιαστήρια των βυζαντινών ναών της αλλά και εκεί μέσα στο θυσιαστήριο της καρδιάς ως ιεράρχης και ησυχαστής ικεσίας και θυσίας αναιμάκτους υπέρ του λαού της ερατεινής και ευλογημένης Καστοριάς”.

Και κατέληξε λέγοντας.

Αγαπητοί μου αδελφοί. Αγαπητέ κύριε δήμαρχε Καστορίας που με υποδεχθήκατε σήμερα.

Ήρθα στο σπίτι μου. Είμαι πλέον Καστοριανός. Ως Επίσκοπος, ανοίγω τα χέρια μου προς εσάς σε σχήμα σταυρού ως ένδειξη αγάπης.

Παρέστησαν οι μητροπολίτες: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Γρεβενών Δαυίδ, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Κοζάνης Παύλος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, Τρίκκης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Βεροίας Παντελεήμων Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, Κιλκισίου Βαρθολομαίος.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών προκατόχων του, Σεραφείμ, Γρηγορίου, Γρηγορίου και Νικηφόρου, μνημονεύοντας και τον Γερμανό, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Καλλίνικο.

Αμέσως μετά, δέχθηκε στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου και μέσα σ’ αυτό, τις ευχές όσων παραβρέθηκαν στην Ενθρόνιση.

Να σημειώσουμε, ότι καθ’ οδόν πρός την Καστοριά, ο κ. Καλλίνικος έκανε ολιγόλεπτη στάση στο Δισπηλιό, όπου ο λαός του φώναζε θερμά ΑΞΙΟΣ.

Το fonikastorias.gr καλωσορίζει τον νέο Μητροπολίτη μας, του εύχεται υγεία, μακροημέρευση και καλή Ποιμαντορία.

fonikastorias.gr Σ.Ι – Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το Ενδυματολογικό Μουσείο / Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ – Βίντεο ξενάγηση

Επόμενο Άρθρο

Ελληνίδα έφτιαξε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό – Το τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Στην Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Δ.Μ. & στην Δ/νση Αστυνομίας Καστοριάς η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου

Με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο Θωμά Νέστορα συναντήθηκε η Επικεφαλής του Γραφείου