Ανοίγοντας δρόμους, έπεσε η αυλαία για το 1ο Agrofest

Έκλεισε τις πύλες του το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας.

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο ΠΕ Κοζάνης, με την υποστήριξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ικανοποίησε εκθέτες, επισκέπτες και υποστηρικτές, καθώς αποτέλεσε μία μεγάλη καινοτομία για την Κεντροδυτική Μακεδονία, δείχνοντας το δρόμο και στις κοινωνίες των γειτονικών νομών.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες, το φεστιβάλ πέτυχε το σκοπό του. Τόσο με την οργανωμένη έκθεση προϊόντων από αυστηρά επαγγελματίες παραγωγούς, όσο και με τις πλούσιες εκπαιδευτικές ημερίδες, μπήκε ο σπόρος ώστε η Αυτοδιοίκηση να στρέψει την προσοχή της στον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντας ουσιαστικά τους παραγωγούς και προβάλλοντας τα προϊόντα του τόπου. Άλλωστε και κατά τα εγκαίνια του φεστιβάλ όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν, πως η αγροτική παραγωγή είναι ο μόνος δρόμος για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, συγχαίροντας τον κ. Κοσματόπουλο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Εκατοντάδες επισκέπτες από τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, προσέγγισαν τα Σέρβια με αφορμή το φεστιβάλ και είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομορφιές των Σερβίων, του Βελβεντού, της Νεράιδας και της ευρύτερης περιοχής και να γευθούν τις σπάνιες γεύσεις της περιοχής.

Την τελευταία ημέρα (Κυριακή 31/7), έλαβε χώρα η ενημερωτική ημερίδα της εταιρείας NOVACERT με θέμα: «Εγκατάσταση νέων γεωργών»: Δυνητικοί δικαιούχοι, Κριτήρια επιλεξιμότητας και ενίσχυση μοριοδότησης». Η εισηγήτρια κ. Τσιάκα Μαρία, έκανε μία αναλυτική περιγραφή για τα προγράμματα που τρέχουν, τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτά και έδωσε αναλυτικά παραδείγματα για νέους αγρότες, ώστε να γίνει κατανοητή η όλη διαδικασία που απαιτεί η επένδυση. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και δόθηκαν διευκρινήσεις σε μία σειρά ζητημάτων γύρω από τη διαδικασία της επένδυσης.

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θεωρήθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Agrofest ήταν από τις πολύ λίγες εκδηλώσεις, όπου συσσωρεύθηκε τόση τεχνογνωσία γύρω από τον πρωτογενή τομέα από αρμόδιους θεσμικούς, αλλά και εξειδικευμένους συμβούλους.

Το βράδυ της Κυριακής, στον εξωτερικό χώρο του φεστιβάλ βρέθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκάρων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, το χορευτικό συγκρότημα του οποίου χόρεψε σε ποντιακούς ρυθμούς.
Κατά το πέρας της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Κοσματόπουλος, ευχαρίστησε έναν – έναν όλους τους Εκθέτες για τη συμμετοχή τους και τους απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη δράση που θα αναδείξει τον αγροτικό, γαστρονομικό, τουριστικό και ανθρώπινο πλούτο της περιοχής. Τέλος, τους προέτρεψε να συνεχίσουν να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες δράσεις, που διαφημίζουν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.

Δελτίο Τύπου

Προηγούμενο Άρθρο

Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 18-24 ετών και 25-29 ετών | Ενημέρωση επιχειρήσεων

Επόμενο Άρθρο

Όργιο απάτης με το υγραέριο – «Θύματα» 200.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

Τελευταία από Ελλάδα

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης για ένταξη προγραμμάτων στην Παρέμβαση Π2-58.5 “Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες” στo πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και