Ανοίγει το Σάββατο η αυλαία του 20ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξει η αυλαία του 20ου Διεθνούς   Χορωδιακού Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού.

Αυτό το μεγάλο για την περιοχή μας πολιτιστικό γεγονός, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού και το συνδιοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος «Ορεστίς», ο Δήμος Άργους Ορεστικού, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Παίρνουν μέρος οκτώ αξιόλογες χορωδίες από την Ελλάδα και άλλες χώρες και συμμετέχουν 300 και πλέον χορωδοί.

Στη διοργάνωση, αναφέρθηκαν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» Κώστας Αδάμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Δημαρχείο.

«Στο Δήμο Άργους Ορεστικού γεγονότα μικρής ή μεγάλης εμβέλειας αυτό είναι το μεγαλύτερο, λαμβάνουν χώρα συνεχώς και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Έτσι λοιπόν, έχουμε το 20ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού.

Σε δύσκολες εποχές, σε εποχές μνημονίων θεωρούμε ότι ο πολιτισμός έχει την πρώτη θέση μαζί και με άλλες δράσεις κυρίως παιδείας. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα εκδηλώσεων», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κεπαπτσόγλου.

Στα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» Κώστας Αδάμ.

«Δυο χαρακτηριστικά θα πρέπει να τονιστούν. Πρώτον ότι επανακτά τον διεθνή του χαρακτήρα και για πρώτη φορά γίνεται διεθνές φεστιβάλ στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού και δεύτερον, η ποιοτική αναβάθμιση του φεστιβάλ με χορωδίες οι οποίες διακρίνονται  σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βασική προϋπόθεση ήταν η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων σε καιρούς οικονομικής κρίσης αλλά και μνημονικών περικοπών.

Με την ελάχιστη δυνατή χρηματοδότηση καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα φεστιβάλ το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός όχι μόνο για την περιοχή της Καστοριάς αλλά και για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε αρκετή δουλειά και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να είμαστε κοντά στην έναρξη του μεγάλου αυτού γεγονότος το οποίο τιμά ιδιαίτερα και τον Δήμο μας ο οποίος έχει ως γνωστόν ένα υπερπλεόνασμα πολιτιστικής προσφοράς.

Καταφέραμε να το επαναφέρουμε στον διεθνή του χαρακτήρα μετά από την περίοδο της κρίσης και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας.

Η συμμετοχή των αξιόλογων χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρει ένα αναβαθμισμένο χορωδιακό φεστιβάλ το οποίο πιστεύω θα συνεχιστεί και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Αδάμ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αείμνηστο πρόεδρο του συλλόγου Βασίλη Αβραμίδη ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του συγκεκριμένου θεσμού.

Στο 20ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Άργους Ορεστικού συμμετέχουν : η Εφηβική Χορωδία «Ορεστίδος», η Νέα Χορωδία Λευκάδας, η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης, η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία « Jendinstvo» Banja Luka, η Ιστορική Χορωδία Νίκαιας, η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία «Ορεστίδος», ο Σύλλογος Τροβαδούρων Πτολεμαΐδας και η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας.

Ε.Ψ.