Ανέστης Αγγελής για την μόλυνση του νερού στην Τ.Κ. Δισπηλιού: «Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν»

κατηγορία : Τοπικά Νέα από

«Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή το ζήτημα της ρύπανσης του νερού του Δισπηλιού.

Ο κ. Αγγελής στη συνέντευξή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για το πρόβλημα που προέκυψε στις 13 Ιουλίου, ημέρα που εκδόθηκε και η ανακοίνωση για την απαγόρευση της χρήσης του ύδατος.

Άμεσα όπως είπε, έγιναν συντονισμένα οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ο οικισμός να έχει σύντομα πόσιμο νερό.

«Σήμερα, απ’ ότι πληροφορούμαι, το νερό έχει φτάσει στο Δισπηλιό. Θα χρησιμοποιηθεί αφού δώσουν άδεια οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Ξεκινάει ένα άλλο θέμα. Υπάρχει η ερώτηση. Ήταν πόσιμο το νερό στο Δισπηλιό μέχρι την κρίση; Ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Κ διαβεβαίωσε κι εμένα και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το νερό ήταν πόσιμο», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος, έκανε λόγο και για αμφιλεγόμενες μετρήσεις που έγιναν στην περιοχή.

«Είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες αμφιλεγόμενες μετρήσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων προβληματίζουν και αναζητείται η ουσία και η πλήρης τεκμηρίωση σύμφωνα με τις θέσεις και απόψεις οι οποίες απορρέουν από τα δελτία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ .

Οι μετρήσεις αναφέρονται σε τέσσερις γεωτρήσεις που υπάρχουν στο Δισπηλιό. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δοθούν εγγράφως τα επίπεδα τα επίσημα στοιχεία των μετρήσεων. Και από κει και πέρα να αποδοθούν – εάν υπάρχουν – ευθύνες εκεί που πρέπει.

Από κει και πέρα ανοίγει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον Δήμο. Με το δεδομένο ότι μετρήσεις διαφόρων εργαστηρίων έχουν αποκλείσεις, θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία των ρύπων γιατί φαίνεται ότι είναι εξωγενές μια και πρόκειται για οργανική ουσία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει συντονισμός των κινήσεων με έναν και μοναδικό στόχο. Κι εκεί είμαι κάθετος. Την προστασία της δημόσιας υγείας και την απόδοση ευθυνών εάν υπάρχουν, εκεί που υπάρχουν.

Θέτω κι εγώ μια ερώτηση. Από πότε γίνεται η μόλυνση; Πριν από το 2014 τι μετρήσεις υπάρχουν. Και αν υπάρχουν μετρήσεις ποιες είναι; Αν δεν υπάρχουν μετρήσεις, γιατί δεν υπάρχουν».

Σχολιάζοντας τέλος την παραίτηση του κ. Μπαμπάκου ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ για λόγους ευθιξίας, είπε ότι προσπάθησε να τον πείσει να ανακαλέσει την παραίτησή του γιατί χειρίστηκε με επιτυχία την κρίση που προέκυψε, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο.

Ανακοίνωσε ότι τη θέση του κ. Μπαμπάκου αναλαμβάνει προσωρινά ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Κώστας Αντωνιάδης και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Ε.Ψ.