Άλλα λέει η επιτροπή των ειδικών για το Εργασιακό -τη σύνθεση της οποίας ο συνδιαμόρφωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος- και άλλα υποστηρίζει ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, στο πόρισμα της επιτροπής ειδικών που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή και θα αποτελέσει τη “βάση” της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σε λιγότερο από 15 μέρες από σήμερα, υποστηρίζεται -κατά πλειοψηφία- η αντικατάσταση του υπάρχοντος κατώτατου μισθού των νέων με ένα νέο μειωμένο κατώτατο μισθό για νέους με κριτήριο την εργασιακή εμπειρία. Η επιτροπή ειδικών υποστηρίζει επίσης κατά μειοψηφία η διατήρηση του υπάρχοντος κατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών ο οποίος είναι κατά 10% χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό όσων είναι άνω των 25 ετών (σ.σ. 511 ευρώ μικτά έναντι 586 ευρώ). Με άλλα λόγια σύσσωμη η επιτροπή υποστηρίζει έτσι ή αλλιώς τη διατήρηση της διαφοράς μεταξύ του κατώτατου μισθού που παίρνουν οι νεότεροι σε σχέση με τους παλιότερους εργαζομένους.
Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος -ο οποίος θεωρεί ως “βάση” της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό το πόρισμα των ειδικών – τάσσεται ενάντια σε κάθε διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού των νέων, είτε αυτή έχει ηλικιακό κριτήριο, είτε έχει κριτήριο εργασιακής εμπειρίας.
Αυτό κατέστησε σαφές, με δηλώσεις που έκανε ο ίδιος σε ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή για την “ανταγωνιστικότητα”.
Ο ίδιος δήλωσε πως η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που θεωρεί ότι ήταν αντίθετη και παράνομη ως αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη η μνημονιακή ρύθμιση, η οποία -υπενθυμίζεται- προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών (511 ευρώ μικτά) κατά 10% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που λαμβάνουν όσοι είναι πάνω από 25 ετών (σ.σ. 586 ευρώ μικτά) .
Mιλώντας ο κ. Κατριοούγκαλος από το βήμα της ημερίδας της ΟΚΕ για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επισήμανε επίσης ότι :
* Στόχος της συνθήκης της Λισαβόνας ήταν να φτάσει στο 70% το ποσοστό της απασχόλησης (σ.σ. επί του πληθυσμού κάθε χώρας -μέλος της ΕΕ), αν και σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 49,5% στην Ελλάδα, δηλαδή είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη
* Η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, πάρα το οτι έχει μειωθεί κατά 4%
* Προσπαθούμε να σεβαστούμε την υπογραφή μας στο Μνημόνιο άλλα και να αδρανοποιήσουμε τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που υπάρχουν με δικά μας μέτρα αναπτυξιακά
* Η πιο απορυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, μιας και είναι η μόνη χώρα που οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των μίσθων
* Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη δήλωση των κοινωνικών εταίρων
* Το πόρισμα της επιτροπής υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του προέδρου του της Επιτροπής Απασχόλησης, υποστηρίζει τις θέσεις αυτές τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. “Στις 13 Οκτωβρίου, πρόκειται να τις παρουσιάσω στο Συμβούλιο Υπουργών”, δήλωσε ο Υπ. Εργασίας. “Στις 20/10 ζήτησα από τον κ. Ντάση από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ΟΚΕ να μας καλέσει και εκεί, για να μπορέσουμε να τις παρουσιάσουμε”, σημείωσε.
Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΟΚΕ, κ. Γιώργος Βερνίκος επισήμανε πως στο μέτωπο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει χάσει 5 θέσεις. Βρίσκεται στην 86η ανάμεσα σε 131 χώρες και η 136η στους 138 όσον αφορά στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Η Ελλάδα μια μη ανταγωνιστική χώρα, με έντονη γραφειοκρατία και κρατισμό, σημείωσε ο κ. Βερνίκος.
Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, τόνισε πως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν πάντα την ευθύνη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται εδω (σ.σ.. στα πλαίσια της ΟΚΕ).
Πηγή: Capital.gr : «Αλαλούμ» με τον κατώτατο μισθό των νέων