© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έτσι συμπληρώνετε τη φόρμα για να βγείτε έξω

τη δημοσιότητα δόθηκαν τα αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο συπλήρωσης της ειδικής φόρμας μετακίνησης μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι πολίτες θέλουν να βγουν από το σπίτι. Η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τίθεται σε ισχύ στις 06.00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου και όσοι θέλουν να βγουν από το σπίτι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ειδική φόρμα μετακίνησης, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή βεβαίωση εργοδότη. Στην ειδική φόρμα θα συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο και ο λόγος της μετακίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο, επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
 2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 4. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 5. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 6. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επίσης, ελεύθερη είναι η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και ειδική φόρμα μετακίνησης: Τύπος Α και Β

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Το έντυπο της δήλωσης μετακίνησης για κάθε λόγο εκτός της μετάβασης στην εργασία:

Σημειώνεται πως σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Βεβαίωση μετακίνησης – Πώς εκδίδεται – Τρεις τρόποι

Αναφορικά με τη βεβαίωση μετακίνησης Τύπου Α, δηλαδή για μετάβαση στην εργασία, ο εργαζόμενος συμπληρώνει το έντυπο που θα βρει στο forma.gov.gr από το βράδυ της Κυριακής 22 Μαρτίου. Σε ό, τι αφορά τώρα τις άλλες μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπος Β), οι πολίτες έχουν τρεις επιλογές:

1. Αποστολή μηνύματος SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 •  Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 •  Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 •  Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 •  Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 •  Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα διαθέσιμα έντυπα που θα βρείτε στο forma.gov.gr.

3. Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Όνομα/Επίθετο
 • Διεύθυνση κατοικίας
 • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Πηγή: athensvoice.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Διευκρινήσεις από το Δήμο Καστοριάς για τον περιορισμό της κυκλοφορίας - Μένουμε σπίτι. Σώζουμε ζωές!

Επόμενο Άρθρο

Ενίσχυση του “Εξοικονομώ κατ' οίκον II” στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ύψους 14 εκ. ευρώ

Τελευταία από Ελλάδα