Έρχονται στον Έβρο Πέμπτη, τα πρώτα τεθωρακισμένα καναδέζικα “θηρία” για φύλαξη των συνόρων

Φτάνουν στον Έβρο αύριο Πέμπτη 26 Μαρτίου, τα δύο πρώτα (από τα 8 συνολικά) τεθωρακισμένα “θηρία” τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, που θα τα χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις για τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές και όχι μόνο.

Πρόκειται ως γνωστόν για τεθωρακισμένα τύπου MRAP Typhoon GSS-300 καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και πέντε χρόνια και σάπιζαν στις στις αποθήκες του τελωνείου Πειραιά. Tώρα όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, αφού ελέγχθηκε ότι είναι πλήρως αξιόμαχα ,αποφασίστηκε η αποδέσμευσή τους προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία των συνόρων μας.

Πρόκειται για οκτώ οχήματα κατηγορίας MRAP Τyphoon GSS-300 και θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, εκεί δηλαδή που υπάγονται επίσης οι διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης) και της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης), τα γνωστά ΜΑΤ. Μάλιστα τα δύο που θα μεταφερθούν και δεν θα έρθουν οδικώς γιατί είναι πολλά τα χιλιόμετρα, ήδη βάφτηκαν στα χρώματα της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι έτοιμα.

Μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα από τον Έβρο 14 αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην οδήγηση και γενικότερα στην χρήση τους. Πρόκειται για Συνοριακούς Φύλακες.

Αυτά τα οχήματα κατασκευάζονται από την καναδική εταιρεία Streit Group, έχουν μήκος 6,5 μέτρα, πλάτος 2,43 μέτρα, ύψος 2,37 μέτρα, βάρος 12,5 τόνους διμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρουν 8 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκιση του οχήματος είναι Level 2 STANAG 4569, ενώ με πρόσθετη θωράκιση αυτό μπορεί να φτάσει στο Level 3. Η μέγιστη ταχύτητα του οχήματος επί οδοστρώματος φτάνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του τα 1.000 χιλιόμετρα!

Είχαν κατασχεθεί το 2015 στην Κρήτη, σε πλοίο που τα μετέφερε μαζί με άλλα για την Λιβύη, παρά την απαγόρευση πώλησης πολεμικού υλικού στην συγκεκριμένη χώρα και ήταν παρατημένα στον Πειραιά, όπως συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις με το γραφειοκρατικό ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: evros-news.gr

Προηγούμενο Άρθρο

3η Παράδοση Υλικού στο ΕΚΑΒ από την Π.Ε. Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Κοροναϊός : Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Τελευταία από Ελλάδα