Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα οχήματα – Ηλεκτρονικό μπλόκο και για αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Καθιέρωση κλιμακωτών προστίμων για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας και ηλεκτρονικό «μπλόκο» σε οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα τεθεί ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη (9/5) σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τη νέα οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive – MID) επιχειρεί να καθιερώσει ένα σύστημα άμεσου εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων και όσων δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Με τις νέες διατάξεις εισάγεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αυτόματες διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε χρόνο (ενδεχομένως ανά 3 ή 4 μήνες σε πρώτη φάση ή και συχνότερα στη συνέχεια κάθε 1-2 μήνες) αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Περισσότερα στο newsbeast.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ” | 09-05-2024

Επόμενο Άρθρο

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 10-26 Μαΐου 2024

Τελευταία από Ελλάδα