Έξοδος άνευ φιέστας

κατηγορία : Ελλάδα/Οικονομία από

Οι χαμηλοί τόνοι που κρατούν στην κυβέρνηση εν όψει της σημερινής ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και της αλλαγής σελίδας από αύριο δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχει ικανοποίηση στους παροικούντες το Μαξίμου. Αντιθέτως, η έξοδος από τα μνημόνια ήταν εξαρχής το ορόσημο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο οι αντικειμενικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για… νταούλια και ζουρνάδες.

Όπως αρνητικό είναι και το γενικότερο κλίμα για την οικονομία, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν επιτρέπουν την έκθεση στις αγορές, ενώ οι προειδοποιήσεις εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και του διεθνούς Τύπου εστιάζουν στο γεγονός ότι θα πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας στις κινήσεις της, ούτως ώστε να μην οδηγήσει τα πράγματα σε ένα νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τις πολιτικές και τις παροχές της. Ακόμη και η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν σαφής: «Οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν αν δεν τηρήσουμε τις συμφωνίες», δήλωσε («Καθημερινή») ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο πρωθυπουργός θ’ απευθύνει πάντως αύριο τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο θ’ αναφέρεται αναλυτικά στο τι σημαίνει για τη χώρα και τους πολίτες η έξοδος από τα μνημόνια. Δεν έχει μάλιστα αποφασιστεί ο τόπος απ’ όπου θα γίνει αυτό, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι πως το φόντο δεν θα είναι το τζάκι του Μαξίμου. Θα επιλεγεί ένας τόπος με ιδιαίτερο συμβολισμό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαρρεύσει το παραμικρό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον κι αν αυτός θα έχει σχέση π.χ. με το Καστελόριζο ή κάποιο άλλο μέρος που έχει συνδεθεί με τα οκτώ χρόνια των μνημονίων.

Το διάγγελμα Τσίπρα, ωστόσο, θα είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη στρατηγική που θ’ ακολουθήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Εντός της εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει και το κεφάλαιο «ανασχηματισμός», με τις προωθούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το επόμενο μεγάλο ραντεβού για τον πρωθυπουργό είναι η ΔΕΘ. Εκεί θα παρουσιαστεί ένα νέο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το οποίο θα αποτελέσει, κατ’ ουσίαν, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Με παροχές και υποσχέσεις, για τις οποίες ήδη έχουν αρχίσει να προϊδεάζουν κυβερνητικά στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε (RealNews) πως θα αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές κατά 1 δις ευρώ.

Πιο συγκεκριμένος ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος περιέγραψε κατ’ ουσίαν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ: «Πρέπει να δοθούν οικονομικές ανάσες στην κοινωνία μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων κοινωνικών δαπανών, να γίνει πράξη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και κυρίως η μείωση της ανεργίας, με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», είπε (ρ/σ «Κόκκινο») ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ειδικά για το θέμα των συντάξεων πως «τον Οκτώβριο θα πρέπει να ανοίξει (σ.σ.: από την κυβέρνηση) και να κλείσει».

Η οικονομία, άλλωστε, θα επιστρέψει με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια ως κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα τα επόμενα 24ωρα, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες. Από τη στιγμή που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι εξελίξεις που έχουν συντελεστεί είναι θετικές και πως το τέλος των μνημονίων είναι έργο που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν κάθε λόγο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την οικονομία, σχεδιάζει πάντως και η ΝΔ, αρχής γενομένης από τις σημερινές ανακοινώσεις για το τέλος του προγράμματος στήριξης, αλλά και εν όψει των αυριανών δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Πηγή: reader.gr