Έναρξη του 2ου Φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη” με τίτλο: “Δοξάτος. Μουσικά Σύνολα στα Αρχοντικά της Καστοριάς” (φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον χώρο του αρχοντικού Τσιατσιαπά, η έναρξη του 2ου  Φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη”.

“Δοξάτος. Μουσικά Σύνολα στα Αρχοντικά της Καστοριάς”, είναι ο τίτλος της φετινής εκδήλωσης η οποία αντλεί έμπνευση από την πολιτισμική κληρονομιά της Καστοριάς και εστιάζει στα περίφημα αρχοντικά της.

Το φεστιβάλ διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, την Π.Ε. Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς, τον Δήμο Άργους Ορεστικού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς.

Παίρνουν μέρος τα μουσικά σχολεία: Άρτας, Δράμας, Πτολεμαΐδας, Τρικάλων και Καστοριάς.

“Ξεκινήσαμε πέρσι δειλά και φέτος συνεχίζουμε και πρόθεση μας είναι, κάθε χρόνο να γίνεται το φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη”.

Δώσαμε τον τίτλο “Δοξάτος” στο φεστιβάλ, επειδή ο δοξάτος είναι ο χώρος υποδοχής του παλιού καστοριανού αρχοντικού όπου φιλοξενείται ο κόσμος που έρχεται στο σπίτι. Ετσι θελήσαμε και εμείς να δώσουμε αυτόν τον τίτλο στο φεστιβάλ.

Φιλοξενούμε τα Μουσικά Σχολεία, φιλοξενούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές στα αρχοντικά, στον  δοξάτο.

Θέλαμε αυτό το φεστιβάλ να έχει άμεση σχέση και σύνδεση με την πολιτιστική παράδοση της Καστοριάς.

Ο λόγος που γίνεται το φεστιβάλ είναι ακριβώς αυτός. Για να δείξουμε την στενή σχέση εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Τα αρχοντικά της Καστοριάς είναι ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού της πόλης μας. Εμείς με αυτόν τον τρόπο, ζωντανεύουμε με τα αρχοντικά βάζοντας μέσα σε αυτά τους μαθητές μας και τους μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων να τραγουδήσουν.

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ωραιότερος τρόπος να ζωντανέψουν τα αρχοντικά.

Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα μέρος από το χρέος μας απέναντι στους μαθητές μας και απέναντι στην τοπική κοινωνία”, υπογράμμισε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς Βαρβάρα  Μπελερή κηρύσσοντας την έναρξη του μουσικού φεστιβάλ.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Σάκης Ρήμος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Αύριο Σάββατο 12:00 – 14:00. τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς πλαισιωμένα από μαθητές των άλλων μουσικών σχολείων θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια – πρόβες προκαθορισμένων μουσικών συνθέσεων για την τελική συναυλία της Κυριακής.

Επίσης, αύριο το απόγευμα και ώρα 17:00 – 20:30, τα μουσικά σχολεία θα παρουσιάσουν μουσικές συνθέσεις δικής τους επιλογής σε ένα από τα αρχοντικά πού βρίσκονται στο Ντολτσό  και στο Απόζαρι και συγκεκριμένα : Αρχοντικό Βέργου, Αρχοντικό Τσιατσιαπά και Αρχοντικό Μπασάρα.

Την Κυριακή και  ώρα 13:00, τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των φιλοξενουμένων Μουσικών Σχολείων, θα εμφανιστούν σε ανοιχτή εκδήλωση – συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Άργους Ορεστικού.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όλους.

fonikastorias.gr Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Champions League: Μάντσεστερ Σίτι – Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Champions League κι ένα… αουτσάιντερ στον τελικό

Επόμενο Άρθρο

Το Μουσικό σχολείο Καστοριάς για την εκδήλωση – διάλεξη με την ιστορικό και βραβευμένη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Ευθυμίου

Τελευταία από Τοπικά Νέα