Έναρξη εργασιών του θερινού Πανεπιστημίου στην Καστοριά με την έκθεση « Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» στο Αρχοντικό Μπασάρα (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Παράδοση/Τοπικά Νέα από

Ξεκίνησαν χθες στην Καστοριά οι εργασίες της  δεύτερης εβδομάδας του  Θερινού Πανεπιστημίου  με θέμα «Οι απολαύσεις  στο  Βυζάντιο».

Πρόκειται για το  8ο Θερινό Πανεπιστήμιο  Βυζαντινών Σπουδών  οι εργασίες του οποίου  άρχισαν στις  2 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν στην Καστοριά στις  13 Ιουλίου.

Το διοργανώνουν το  Σωματείο «Βυζαντινή Οικουμένη» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και τους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς.

Τα μαθήματα τα οποία   διδάσκουν  διακεκριμένοι  Βυζαντινολόγοι από την Ελλάδα και το  εξωτερικό, γίνονται  στο  αρχοντικό  Μπασάρα.

Συμμετέχουν 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες βυζαντινής ιστορίας και αρχαιολογίας από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ελβετία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Κίνα, την Ουγγαρία, την Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Κύπρο, την Αλγερία, την Πολωνία, το Μεξικό, την Σερβία και τη Ρωσία.

Η υποδοχή των  καθηγητών και των  φοιτητών  στην Καστοριά έγινε κατά τη  διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε  χθες το απόγευμα,  στον  χώρο του αρχοντικού Μπασάρα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο  μητροπολίτης Καστοριάς  Σεραφείμ, η βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία  Τελιγιορίδου, ο αντιπεριφερειάρχης και ο  δήμαρχος Καστοριάς  Σωτήρης  Αδαμόπουλος και  Ανέστης Αγγελής αντίστοιχα ο υπεύθυνος του Θερινού Πανεπιστημίου  Βυζαντινών Σπουδών καθηγητής Paolo Odorico και  το μέλος του Δ.Σ του  σωματείου «Βυζαντινή Οικουμένη» και καθηγήτρια του  Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του  Α.Π.Θ . Αγγελική Δεληκάρη και ο  διευθυντής της  Αγιορειτικής  Εστίας Θεσσαλονίκης Αναστάσης Ντούρος.  Παράλληλα διαβάστηκε επιστολή που έστειλε ο  καστοριανής καταγωγής  αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και  βιβλιοφύλακος της Μεγάλης του  Χριστού Εκκλησίας  Αγαθάγγελου  Σίσκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του σωματείου  «Βυζαντινή Οικουμένη» επισήμαναν  τη συνεργασία που είχαν οι  φορείς της περιοχής μας για τη  διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου  Βυζαντινών Σπουδών και πρότειναν  να συνεχιστεί η συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί στην Καστοριά το πρώτο από τα παραρτήματα του  Βυζαντινολογικού  Κέντρου που σκοπεύει να ιδρύσει το σωματείο.

Παράλληλα με την έναρξη των μαθημάτων του Θερινού Πανεπιστημίου  Βυζαντινών Σπουδών στην Καστοριά, έγιναν  στον  χώρο του  αρχοντικού Μπασάρα και τα εγκαίνια της  έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο « Άγιον Όρος:  Κατ’  εικόνα του  φωτογραφικού βλέμματος», την οποία συνδιοργανώνουν η  Αγιορειτική  Εστία, το  σωματείο  «Βυζαντινή Οικουμένη» και ο  Δήμος Καστοριάς.

Η έκθεση θα  διαρκέσει έως και τις  25 Ιουλίου και θα είναι  ανοιχτή  καθημερινά 10πμ-1μμ και 6μμ-9μμ.

Κατά την εδώ παραμονή τους οι φοιτητές, θα έχουν την ευκαιρία να  περιηγηθούν στα βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς.

Ε.Ψ.