Έκρηξη ηφαιστείου Τόνγκα: Καταστράφηκε νησί ολοσχερώς από το τσουνάμι

Όλα τα σπίτια σε ένα από τα μικρότερα νησιά που απαρτίζουν την Τόνγκα καταστράφηκαν ολοσχερώς από το τσουνάμι που έπληξε το νησιωτκό κράτος του Ειρηνικού έπειτα από την έκρηξη ηφαιστείου του Σάββατο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας στην πρώτη της επίσημη τοποθέτηση έπειτα από το συμβάν. Επίσης, η ηφαιστειακή τέφρα εμποδίζει οποιαδήποτε πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη δήλωσή της η κυβέρνηση της Τόνγκα επιβεβαίωσε πως από την καταστροφή έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 3 νεκροί, 1 βρετανός και δύο ντόπιοι.

Νωρίτερα εικόνες που τράβηξε αναγνωριστικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έδειχναν ένα ολόκληρο χωριό στο νησί Μάνγκο να έχει καταστραφεί και πολλά κτίρια να έχουν εξαφανιστεί στο γειτονικό νησί Ατάτα, εξήγησε διπλωμάτης, δεύτερος στην ιεραρχία στη διπλωματική αποστολή της Τόνγκα στην Αυστραλία, ο Κέρτις Τουιχαλανγίνγκιε.

«Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, έτρεξαν και τραυματίστηκαν», επεσήμανε μιλώντας στο Reuters. «Πιθανόν να υπάρχουν επιπλέον νεκροί και απλώς προσευχόμαστε να μην έχει συμβεί αυτό».

Ο Αυστραλός υπουργός αρμόδιος για τον Ειρηνικό Ζεντ Σισίλγια δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τόνγκα ελπίζουν να καταφέρουν να απομακρύνουν ανθρώπους από τα απομονωμένα, με χαμηλό υψόμετρο νησιά Χααπάι και άλλα νησιά στις παρυφές του αρχιπελάγους, όπου οι συνθήκες «είναι πολύ σκληρές, με πολλά σπίτια να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι».

Το πολεμικό ναυτικό της Τόνγκα έχει αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή τα κύματα από το τσουνάμι εκτιμάται ότι έφτασαν τα 5 με 10 μέτρα ύψος, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha). Τα νησιά Μάνγκο και Ατάτα απέχουν 70 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα- Χούνγκα Χααπάι, η έκρηξη του οποίου το Σάββατο προκάλεσε τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το Ατάτα έχει πληθυσμό περίπου 100 ανθρώπους και το Μάνγκο περίπου 50.

Οι εικόνες που τράβηξε η Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας και οι οποίες αναρτήθηκαν ανεπισήμως σε σελίδα στο Facebook επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του Τουιχαλανγίνγκιε, ενώ δείχνουν μουσαμάδες να χρησιμοποιούνται για καταφύγιο στο νησί Μάνγκο.

Καθάρισμα του διαδρόμου

Ένα παχύ στρώμα τέφρας καλύπτει τα νησιά, ανακοίνωσε η Ανώτερη Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία πρόσθεσε ότι προσπαθεί «κατά προτεραιότητα» να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τα μικρότερα νησιά. Το βασικό αεροδρόμιο του αρχιπελάγους, το διεθνές αεροδρόμιο Φουααμότου, δεν έχει υποστεί ζημιές από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι, αλλά το πυκνό στρώμα τέφρας που έχει πέσει εμποδίζει τη λειτουργία του και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διακόσιοι κάτοικοι της Τόγνκα άρχισαν χθες Δευτέρα να καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει μόνο 100 μέτρα. Το Ocha επεσήμανε ότι αξιωματούχοι του νησιωτικού κράτους εξήγησαν ότι το καθάρισμα του διαδρόμου θα χρειαστεί ημέρες, καθώς γίνεται χειρωνακτικά.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών του κεντρικού νησιού Τονγκατά που έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους λόγω “σοβαρών ζημιών”, πρόσθεσε το Ocha σε ενημέρωσή του, ενώ υπουργοί έχουν κάνει εκκλήσεις μέσω του ραδιοφώνου κατά της αύξησης των τιμών των προϊόντων εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις.

Σήμερα η Νεοζηλανδή υπουργός Εξωτερικών Νανάια Μαχούτα δήλωσε ότι ένα αεροσκάφος C-130 είναι έτοιμο να πετάξει για την Τόνγκα και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων δοχείων με πόσιμο νερό, γεννήτριες και κυτία υγιεινής. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αναχωρήσει προτού καθαρίσει ο διάδρομος του αεροδρομίου Νουκουαλόφα.

Παράλληλα η Μαχούτα εξήγησε ότι δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως και ένα ελικόπτερο θα σταλούν στην Τόνγκα, Ωστόσο τα πλοία χρειάζονται τρεις ημέρες για να φτάσουν εκεί.

ethnos.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών 3 διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από οικίες στην πόλη των Γρεβενών

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί στην πόλη της Καστοριάς για κλοπή

Τελευταία από Διεθνή

Περιφ. Δ/νση Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας: «Προπαρασκευαστική επίσκεψη στην Πολωνία στο πλαίσιο του Διαπιστευμένου Σχεδίου Κινητικότητας Erasmus+ KA1 2021 –Σχολική Εκπαίδευση”» (φωτο)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίαςπραγματοποίησε προπαρασκευαστική επίσκεψη στην πόλη Bialystokτης Πολωνίας από τις 16 έως