Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Δόϊκου: <<Αριστερά της «αριστεράς»>>

/

<<Αριστερά της «αριστεράς»>> είναι ο τίτλος του  δοκιμίου το οποίο έγραψε ο  γνωστός συμπολίτης μας αρχιτέκτονας Νίκος  Δόϊκος.

 Ο Νίκος Δόϊκος  στο νέο του δοκίμιο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο,     διερευνά τα προβλήματα μετάβασης σε μια κοινωνιοκεντρική οργάνωση της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Εντρυφεί σε μερικά δύσβατα και δύσκολα προβλήματα των καιρών, αναλύοντας την θέση της Αριστεράς στο νέο τοπίο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων. Με τα κείμενά του προβάλλει τους άξονες των προβλημάτων, έτσι ώστε να λειτουργήσουν μάλλον ως ερεθίσματα συσπειρώσεων παρά ως ακαδημαϊκά θέσφατα.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε παρουσία πλήθους κόσμου στο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου και το προλόγισαν  ο καθηγητής Πολυτεχνείου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κώστας Αναγνωστόπουλος και ο πρόεδρος του  ΤΑΙΠΕΔ  Στέργιος Πιτσιόρλας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης  Πέτρος Παπασαραντόπουλος ο οποίος  μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο Νίκος Δόϊκος διατυπώνει στο  βιβλίο του ιδιαίτερα προκλητικές προτάσεις, ιδέες, τις οποίες αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς».

«Είμαι μεροληπτικός απέναντι του Νίκου διότι γνωριζόμαστε 50 χρόνια και η γνωριμία μας έγινε σε δύσκολες στιγμές μέσα στη  δικτατορία. Από κει ξεκίνησαν πολύ ισχυροί  δεσμοί που συνεχίζουν μέχρι  σήμερα.

Συνεπώς έχω μια μεροληψία απέναντι στο  βιβλίο και στη δουλειά του Νίκου η οποία όμως δεν μπορεί να κρύψει το  γεγονός ότι πρόκειται για μια σοβαρή δουλειά η οποία προχωράει σε μεγάλο πάθος μια σειρά  ζητήματα μολονότι είναι  γραμμένο με εύληπτο τρόπο και μπορεί  να το προσεγγίσει, να το  διαβάσει καθένας», τόνισε ο  καθηγητής Πολυτεχνείου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κώστας Αναγνωστόπουλος.

«Το μεγάλο χάρισμα του  βιβλίου είναι ότι αποπνέει μια  γνώση των σύγχρονων προβλημάτων. Του πλανητικού τοπίου, του ευρωπαϊκού τοπίου, των προβλημάτων της Ελλάδας και σκιαγραφεί τα προβλήματα και την προοπτική τους.

Αυτή η γνώση είναι το πρώτο απαραίτητο για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια λύση στα προβλήματα της χώρας μας.

Είναι ένα  βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει ο καθένας, δίνει πάρα πολλά ερεθίσματα για σκέψη , έχει και μερικές σελίδες που διαπνέονται από ρομαντισμό και επίσης έχει και μερικές σελίδες οι οποίες εξιδανικεύουν καταστάσεις

Θεωρώ ότι  ζούμε σε πολύ σκληρή εποχή και πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι όλοι να δούμε κατάματα την  πραγματικότητα αν θέλουμε να διατυπώσουμε και να διαμορφώσουμε  απαντήσεις ρεαλιστικές και σοβαρές.

Θεωρώ ότι άνθρωποι με τέτοια σκέψη και γνώση είναι πολύτιμοι σήμερα και αυτή η κυβέρνηση ή μελλοντικές  θα έπρεπε να τους αξιοποιήσουν τάχιστα προκειμένου σαν χώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας Νίκος Δόϊκος  υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:  «Διαφορές υπάρχουν. Δεν εξαλείφονται. Κοινωνικές διαφορές,  πολιτικές, ιδεολογικές , αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τις αφήσουμε για λίγο, να τις αντιμετωπίσουμε εν καιρώ και να στήσουμε τώρα να εμπεδώσουμε μια ισχυρή κοινωνική ενότητα,  για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που  είναι πολύ σοβαρά και που ξεφεύγουν από τα σύνορα της πατρίδας μας. Είναι διεθνή προβλήματα, πλανητικά προβλήματα.

Ασχολούμαι στο βιβλίο,  με την  κύρια αντίθεση που είναι ανάμεσα  από μια διεθνική ελίτ χρηματοπιστωτικών και ενεργειακών επιχειρήσεων και από την άλλη,  το σύνολο των κοινωνιών. Άρα μιλάμε για μια ευρύτατη αντίθεση. Ξεφεύγουμε από τις πεπερασμένες παλιές αντιθέσεις . Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όπλα αυτής της ελίτ. Ποια είναι τα όπλα; Οι οίκοι αξιολόγησης πχ . Είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της ελίτ. Αξιολογούν υποτίθεται υποβαθμίζοντας την Ελλάδα γιατί έχουν επενδύσει  ως επενδυτές συγχρόνως οι ίδιοι, στην κατάρρευση της Ελλάδας. Στην κατάρρευση της οικονομίας της Ελλάδας.

Ήδη είχε γίνει μια προσπάθεια στο Ευρωκοινοβούλιο και ο  τότε πρόεδρος των Ευρωπαίων  Σοσιαλιστών  Δημοκρατών  Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε προτείνει μια δική μας πρόταση από έναν διαδικτυακό διάλογο που έχουμε το «πρωτοβουλία διαλόγου Αθήνα –Βρυξέλλες- Νέα Υόρκη» για τη  δημιουργία  δημοσίων  οίκων αξιολόγησης. Διακυβερνητικών οίκων αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση έγινε παμψηφεί αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο  και κόλλησε. Γιατί από κει και πάνω κάποια κέντρα ίσως κρίνουν ότι  δεν είναι επίκαιρη η πρόταση.

Με αυτό θέλω να πω ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις  την ελίτ. Δεν είναι ανίκητη. Είναι ισχυρότατη, δεν είναι ανίκητη».

Μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου  ήταν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος , ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πρώην  Δήμαρχοι, άλλοι επίσημοι και  στελέχη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης  το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις προς τον συγγραφέα.

Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ξεκινούν μέσα στο 2016 οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς !

Επόμενο Άρθρο

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Τελευταία από Εκδηλώσεις