Υπό έντονη πίεση βρίσκονται η Ελλάδα και η Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ προκειμένου να στείλουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, τη στιγμή που το Κίεβο ετοιμάζει να ζητήσει περαιτέρω στήριξη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. σήμερα Δευτέρα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Αυτόν τον μήνα η ουκρανική πλευρά απηύθηνε επείγουσα έκκληση στους Δυτικούς της συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot ή τους σοβιετικού τύπου S-300, καθώς η Ρωσία ενισχύει μια εκστρατεία εναέριων και πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών υποδομών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στην πλατφόρμα «Χ» χθες, Κυριακή, ότι: «Οι Patriot μπορούν να χαρακτηριστούν ως συστήματα αεράμυνας μόνο εάν λειτουργούν και σώζουν ζωές και όχι εάν απλώς παραμένουν ακινητοποιημένοι στις αποθήκες».
Η μόνη χώρα που έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot είναι η Γερμανία.
Τι είπαν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε Μητσοτάκη και Σάντσεθ
Σύμφωνα με τους FT, οι υπόλοιποι ηγέτες της Ε.Ε. άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να παροτρύνουν σε προσωπικό επίπεδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πέδρο Σάντσεθ να δωρίσουν κάποια από τα συστήματα αεράμυνας των χωρών τους στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. είπαν στον Μητσοτάκη και τον Σάντσεθ ότι οι χώρες τους δεν έχουν τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όσο η Ουκρανία, καθώς, όπως είπαν, η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή.
«Ολοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε μία από τις πηγές.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπό μικρότερη πίεση βρίσκονται η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriot, ώστε να εξετάσουν την αποστολή των εν λόγω εξοπλισμών στο Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Ουκρανία διαθέτει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, ένα από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία.
Το Κίεβο χρησιμοποιεί επίσης μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ενωση, συμπεριλαμβανομένων των S-300 και των S-200. Μια ενισχυμένη εκδοχή των τελευταίων χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22M4 πάνω από τη ρωσική περιοχή του Κράι Σταυρούπολης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Περισσότερα στο kathimerini.gr