Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, καθιερώνεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος αφορούσε τα… ζώα

Δεν υπάρχει τίποτα το υβριστικό στον τίτλο του κειμένου. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Καμία σχέση με το σήμερα και καταδικαστέες εκφράσεις τύπου «που πα ρε ζώο». Ο τίτλος είναι κυριολεκτικός. Σαν σήμερα, 24 Ιανουαρίου, καθιερώνεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος αφορούσε τα ζώα, αφού το 1837 δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα στους ελληνικούς χωματόδρομους!

Το τότε νεοσύστατο ελληνικό κράτος εκδίδει ένα διάταγμα το οποίο καθόριζε το πώς θα κινούνται τα ζώα. Σύμφωνα με το Διάταγμα αν συναντούσες άμαξες ή έφιππους στον δρόμο έπρεπε να υποχωρήσεις προς τα δεξιά για να παραμείνει ο δρόμος ελεύθερος. Επίσης, όταν περνούσαν ταχυδρόμοι, όλοι έπρεπε να παραμερίσουν στα δεξιά των ταχυδρομικών αμαξών ή των ίππων.

Ολόκληρο εκείνο το ιστορικό διάταγμα έχει ως εξής:

«Περί της καθ’ οδόν απαντήσεως των αμαξών, εφίππων κλπ» Ο Θ Ω Ν Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος Προς αποφυγήν συγκρούσεων ως εκ της καθ’ οδόν συναντήσεως των αμαξών, εφίππων κλπ. και δια να κατασταθή ούτως η διάβασις εύκολος και μάλιστα ακίνδυνος. Επί τη προτάσει της επί των Εσωτερικών Γραμματείας, απεφασίσαμεν και διατάττομεν:

1) Οσάκις επί των δημοσίων οδών είτε εντός των πόλεων, είτε επί των κατασκευασθέντων μεγάλων δρόμων του Βασιλείου μας, συναντώνται άμαξαι, έφιπποι κλπ., οφείλει έκαστος να υποχωρή εις τα δεξιά, και να μένη ούτως η δίοδος ελευθέρα απ’ αμφότερα τα διαβαίνοντα μέρη.

2) Όταν οι καθ’ οδόν απαντώμενοι ταχυδρόμοι σαλπίζουν τον της υποχωρήσεως σαλπισμόν, όλοι οι καθ’ οδόν χρεωστούν να υποχωρούν και να περνούν εις τα δεξιά των ταχυδρομικών αμαξών ή ίππων. Εις την αυτήν υποχρέωσιν υπόκεινται, όταν το ταχυδρομείον φθάνη άμαξαν τρέχουσαν έμπροσθεν εφίππους κλπ. και θέλει να περάση εμπρός. 3) Οι παραβάται τιμωρούνται με πρόστιμον πέντε δραχμών προς όφελος των Ταχυδρομικών Ταμείων. 4) Εν περιπτώσει παραβάσεως, η καταμήνυσις γίνεται από μέρους του ηνιόχου και ταχυδρόμου προς τον αρμόδιον Δήμαρχον, δια να ενεργηθή παρ’ αυτού η ανήκουσα καταδίωξις του Ειρηνοδίκου. 5) Ο επί των Εσωτερικών Γραμματεύς επιφορτίζει με την εκτέλεσιν και δημοσίευσιν του παρόντος διατάγματος, το οποίον θέλει γνωστοποιηθή και δια κήρυκος εις όσα μέρη ήθελεν είσθαι αναγκαίον»!

Για την ιστορία και μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 1875 ήταν η χρονιά, καθιερώθηκαν οι πινακίδες με αριθμούς κυκλοφορίας. Τροχονόμοι δεν υπήρχαν. Υπήρχαν οδοφύλακες, οι οποίοι φρόντιζαν για την τήρηση του νόμου και στο αριστερό μπράτσο είχαν μια ταινία που έγραφε «Βασιλικός οδοφύλαξ». Τέλος, υπήρχαν και διόδια! Η πληρωμή τους ήταν υποχρεωτική ακόμη και για τα άλογα ή τα γαϊδουράκια είτε μετέφεραν φορτία είτε ήταν ξεφόρτωτα. Tο δίτροχο ή τετράτροχο όχημα συρόμενο από ένα άλογο πλήρωνε διόδια 1,5 λεπτό, εάν εσύρετο από δύο άλογα πλήρωνε 2 λεπτά. Για κάθε επιπλέον… ίππο τα διόδια αύξαναν κατά μισό λεπτό.

Το πρώτο αυτοκίνητο που ήρθε στην Ελλάδα

Και μιας και καταπιαστήκαμε με το δίπτυχο ιστορία και ελληνικοί δρόμοι (ή χωματόδρομοι, καλύτερα) ας κάνουμε και μια μικρή αναφορά στην ιστορία του πρώτο αυτοκινήτου που ήρθε στην Ελλάδα.

Το 1897, λοιπόν, φτάνει στην Αθήνα ένα «Γκάρντνερ» 14 θέσεων που δεν περνούσε απαρατήρητο. «Εύλογα», θα πει κάποιος. Το πρώτο όχημα ήταν. Αλλά ο λόγος που δεν περνούσε απαρατήρητο δεν ήταν αυτός. Ούτε βέβαια η ομορφιά του. Ο λόγος που δεν περνούσε απαρατήρητο ήταν ο αδιανόητος ήχος που έκανε.

Λειτουργούσε, μάλιστα, σαν… ταξί και γι’ αυτό τον λόγο ο ιδιοκτήτης του μπήκε στο «μάτι» των αμαξάδων οι οποίοι (δικαίως όπως αποδείχθηκε στο μέλλον) ένιωθαν να απειλούνται και θεωρούσαν πως αυτό το νέο, διαβολικό μηχάνημα θα τους… «φάει» την πελατεία.

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ωστόσο, αυτό ήταν το πρώτο τροχήλατο όχημα. Το πρώτο αυτοκίνητο ήταν ένα «Peugeot» με μονοκύλινδρο κινητήρα δύο ολόκληρων ίππων! Ο ιδιοκτήτης του το έφερε στην πρωτεύουσα, κυκλοφορούσε με περηφάνια και… τουπέ αλλά μόνο για τρεις εβδομάδες αφού μετά αναγκάστηκε να το παρατήσει. Όχι, δεν βγήκε σκάρτο το αυτοκίνητο. Ούτε έπαθε κάτι ο ίδιος. Ο λόγος είναι εξαιρετικά πιο απλός: Στην πρώτη φυσιολογική βλάβη που έπαθε το όχημα δεν υπήρχε κανείς να το… φτιάξει! Συνεργεία, όπως είναι φυσιολογικό, δεν υπήρχαν τότε. Και ο ίδιος ήξερε να οδηγεί, όχι να φτιάχνει ζημιές. Κάπως έτσι το όχημα πέρασε στην αχρηστία. Τόσο γρήγορα. Τόσο άδοξα.

Πηγή: reader.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Χάκερ έκλεψαν $35 εκατ. δολάρια από χρήστες του ανταλλακτηρίου Crypto.com

Επόμενο Άρθρο

Στις 9.15 π.μ θα ξεκινήσουν αύριο και μεθαύριο τη λειτουργία τους τα σχολεία στον Δήμο Νεστορίου

Τελευταία από Ελλάδα