Μερικές ουσιαστικές παρατηρήσεις στο δρόμο της οδού Ορεστείων (του Παναγιώτη Ιατρού – φωτογραφίες)

Μερικές ουσιαστικές παρατηρήσεις, που κάποιοι μπορεί να πουν: «έλα μωρέ λεπτομέρειες», που όμως δεν είναι λεπτομέρειες. Αναφέρομαι στο δρόμο της οδού Ορεστείων που οδηγεί στη Χλόη και πρόσφατα τελείωσε και παραδόθηκε. ΄Ενα έργο σωστό όπως φαίνεται σήμερα και ειδικά με την τοποθέτηση των στηθαίων, όπου κατά το παρελθόν είχαμε αρκετά σοβαρά τροχαία ατυχήματα, μερικά των οποίων και θανατηφόρα. Με την κατασκευή του έργου, ένα κομμάτι από την οδό μέχρι και το πεζοδρόμιο προς την λίμνη, παρέμεινε και σωστά ως χώρος στάθμευσης και τότε είχε ανακοινωθεί από τον Δήμο ότι, θα υπάρχει από την μία πλευρά (στο ύψος «Τσομπάνου») είσοδος και από την άλλη (προς τα Λύκεια) έξοδος των οχημάτων που θα σταθμεύουν. Εδώ λοιπόν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες και στην διόρθωση κάποιων πραγμάτων, που δεν ξέρω αν για τις παραλείψεις και σφάλματα, φταίει ο μελετητής ή ο Δήμος που στη συνέχεια προέβη στις σχετικές σηματοδοτήσεις:

1) Στην είσοδο για τον χώρο στάθμευσης, δεν υπάρχει ενδεικτική πινακίδα που να ενημερώνει για τέτοιο χώρο, ούτε και σχετική πινακίδα που να σηματοδοτεί την είσοδο σ’ αυτόν. ΄Ετσι λοιπόν, κανείς ξένος δεν γνωρίζει περί υπάρξεως τέτοιου χώρου, αλλά και ούτε μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα την είσοδο σ’ αυτόν. Όχι μόνο ξένος αλλά και για μας τους ντόπιους είναι απαραίτητες αυτές οι σημάνσεις. (φωτ. 1)

2) Αντίθετα στο ίδιο σημείο από την πλευρά του χώρου στάθμευσης, έχει τοποθετηθεί (κακώς) πινακίδα STOP , διότι έτσι προτρέπει και οδηγεί κάθε οδηγό να εξέλθει παράνομα από τον χώρο στάθμευσης. Και λέω παράνομα γιατί, όποιος εξέρχεται και θέλει να μεταβεί προς το κέντρο της πόλης αναγκαστικά, κάθετα ή διαγώνια εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, όπου σωστά και υπάρχει διπλή διαγράμμιση (απαγορευτικό). Λάθος λοιπόν η τοποθέτηση αυτής της πινακίδας. Ούτε θέλω να φανταστώ, τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που κάποιος θέλει να εισέλθει στον χώρο στάθμευσης και να συναντηθεί τελευταία στιγμή με κάποιον που ταυτόχρονα εξέρχεται, πόσο μάλλον όταν θέλει κάποιος να εξέλθει και κινούνται αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα της οδού. Πάει στράφι δηλαδή και ο σκοπός της τοποθέτησης των στηθαίων όπως παραπάνω αναφέρω. (φωτ. 3).

3) Στην άλλη πλευρά τώρα (προς Λύκεια), όπου υποτίθεται θα ήταν και πρέπει να είναι η έξοδος από τον συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, παρατηρούμε στην αρχή ότι υπάρχει πινακίδα STOP μη ορατή όμως για τους εξερχόμενους, αφού η πινακίδα αυτή βλέπει προς την λίμνη -αλήθεια υπάρχει περίπτωση να σκαρφαλώσει καμιά βαρκούλα στο πεζοδρόμιο ή  να μπουκάρει η ΟΛΥΜΠΙΑ; – (φωτ. 2).

Κατά δεύτερον και πλέον ουσιαστικό είναι το γεγονός της ανυπαρξίας σήματος περί μη εισόδου από την πλευρά αυτή γιατί μπορεί να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με την δεύτερη περίπτωση που αναφέρω (φωτ. 4).

Δεν ξέρω επαναλαμβάνω αν για κάποιους αυτά που καταγράφω είναι λεπτομέρειες, αλλά μην ξεχνάμε ότι η ιστορία μας δίδαξε και μας διδάσκει, ότι από λεπτομέρειες κερδήθηκαν αλλά και χάθηκαν μάχες και πόλεμοι. Χάθηκαν ζωές.

Επίσης δεν ξέρω ποιος είναι αρμόδιος να διορθώσει ότι μπορεί να διορθωθεί. Εγώ απευθύνομαι στον Δήμο γιατί έβλεπα εργάτες του να τοποθετούν τις σημάνσεις . Δεν είναι κάποια σημαντική δαπάνη μπροστά στην αξία της Ζωής.

(Υ.Γ. μήνας πέρασε δεν πέρασε ή έστω λίγο παραπάνω από τότε που έγινε η διαγράμμιση και σχεδόν έχει σβηστεί καθ΄ όλο το μήκος της οδού. Βάλτε επί τέλους ένα σωστό υλικό. Στο 2023 είμαστε).

Παναγιώτης Ιατρού

φωτο 1

φωτο 2

φωτο 3

φωτο 4

Προηγούμενο Άρθρο

Χρυσό μετάλλιο η Ευαγγελία Αναστασιάδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κ23 στην Βουλγαρία

Επόμενο Άρθρο

Η Μαρία  Αντωνίου σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνών Οικονομολόγων  Καστοριάς

Τελευταία από Στο ρυθμό της Πόλης