Με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 18 – 20 Μαΐου στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό, τίμησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς τη διεθνή ημέρα μουσείων η οποία γιορτάζεται στις 18 Μαΐου.
Μουσεία και πολιτιστικά τοπία, ήταν το θέμα που επιλέχθηκε φέτος.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων στο Άργος Ορεστικό, ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου έγινε παρουσίαση των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις αρχαίες νεκροπόλεις της Κρεπενής. Παράλληλα, μαθητές των σχολείων αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, μέρος από τα αξιόλογα ευρήματα που βρέθηκαν στους τάφους των τριών νεκροπόλεων.
«Τιμώντας φέτος τη διεθνή ημέρα των μουσείων σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε όσα ευρήματα είχαν μπορέσει να συντηρηθούν από τις τρεις νεκροπόλεις. Παρουσιάζονται στα εργαστήρια του μουσείου και από τους συντηρητές οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση του να μπορέσουμε παράλληλα με την ανασκαφή να συντηρούμε και ευρήματα πήλινα αλλά και μετάλλινα, δηλαδή εξοπλισμό ενδυμάτων αλλά και εξοπλισμό των ίδιων των νεκρών, όπως αιχμές ακοντίων ή αιχμές δοράτων, είτε ήταν πολεμιστές είτε συμμετείχαν σε πολεμικές τέχνες ή ήταν αθλητές. Μαζί με αυτά τα ευρήματα έχουμε πήλινα αγγεία τα οποία συνόδευαν τους νεκρούς στο μακρύ ταξίδι στον άλλο κόσμο, με υγρά, ίσως και τροφές, ενώ οι γυναίκες θάβονταν μαζί με όλα τα κοσμήματά τους.
Τα ευρήματα είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα, δεν το λέω εγώ, αλλά οι ειδικοί που τα είδαν κατά την παρουσίαση που κάναμε πρόσφατα σε συνέδριο αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη, τα χαρακτήρισαν εξαιρετικά.
Η Κρεπενή άνοιξε. Δεν έκλεισε. Η διάνοιξη του αγωγού αποχέτευσης, ήταν απλώς η αφορμή για να εντοπιστούν αυτές οι τρεις θέσεις. Νομίζω ότι αξίζει – δεν το λέω εγώ, το λένε οι συνάδελφοί μου και το απαιτούν για ιστορικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους – να ολοκληρωθούν αυτές οι ανασκαφές, να οριοθετηθούν και ίσως να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ένα μικρό τμήμα τους να μείνει ως μνήμη εσαεί στην αιωνιότητα για τις επόμενες γενιές αλλά και ως πόλος έλξης και άλλων ανθρώπων, περιηγητών, στην περιοχή και γνώσης», επισήμανε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Δρ. Γεωργία Στρατούλη.
Στο έργο της συντήρησης των ευρημάτων αναφέρθηκαν οι συντηρήτριες έργων τέχνης και αποκατάστασης, Ελβίρα Λουκάκου και Ειρήνη Τζήμα.
«Όλες οι ταφές ήταν αμμώδεις, οπότε είχαμε πρόβλημα στο πώς θα αφαιρέσουμε τα διάφορα ευρήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε αφού δεν μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε. Οπότε γινόταν η προστερέωση και μετά, ερχόταν στο εργαστήριο.
Τα αγγεία λόγω διαφόρων πιέσεων που δέχτηκαν είτε λόγω χώματος είτε λόγω επιπέδων υγρασίας έχουν έντονο το αίσθημα του θρυμματισμού και σπασμών κάθετες ρωγμές. Τα περισσότερα βρέθηκαν σε αρκετά τμήματα και κομμάτια οστράκων. Έγινε ανάταξη, συγκόλληση, προστερεώσεις, λόγω έντονης σαθρότητας είχαμε πολλά επίπεδα προστερέωσης και καταλήξαμε σε αυτή την όμορφη έκθεση», τόνισαν.
Παράλληλα στο μουσείο πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο απευθύνονταν σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων με θέμα: «το ψήφισμα των Βαττυναίων και οι δημοκρατικοί θεσμοί στην αρχαία Ορεστίδα».
Στην Καστοριά και συγκεκριμένα στον χώρο του υπό ανακαίνιση Βυζαντινού Μουσείου, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του ψηφιδωτού και να ενημερωθούν παράλληλα για το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων.
«Προσπαθούμε αφενός μεν να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου να παρουσιάσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού.
Χρησιμοποιούμε εποπτικό υλικό σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά τι είναι το ψηφιδωτό, κάνοντας και μια σύντομη ιστορική επισκόπηση και δείχνοντας πώς γίνεται ένα έργο», ανέφερε η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Χαρά Σαρρηγιαννίδου.
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά να μιλάς σε μικρά παιδιά σε ανθρώπους που τώρα διαμορφώνουν μια γνώμη και άποψη για τον κόσμο, να τους μιλάς για το αντικείμενο εργασίας σου που συνήθως είναι κάτι το οποίο αγαπάς κι εσύ πολύ. Πάντα βρίσκεις τρόπους να περάσεις σε οποιαδήποτε ηλικία την αγάπη και την ευαισθητοποίηση γύρω από την τέχνη», σημείωσε η Προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης ΕΦΑ Καστοριάς Αμαλία Γκιμουρτζίνα.
Τα παιδιά, στο τέλος έφτιαξαν τα δικά τους ψηφιδωτά με υλικά που τους παρείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκθεση ψηφιδωτών δαπέδου από τη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς τα οποία προέρχονται από παλαιοχριστιανικό ναό που ανακαλύφθηκε στη Διοκλητιανούπολη και χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα μΧ. Παρουσιάζουν ποικίλα διακοσμητικά σχέδια γεωμετρικά και φυτικά.
Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων έγιναν επίσης ειδικές ξεναγήσεις στα πέντε επισκέψιμα μνημεία της Καστοριάς που είναι: η Παναγία Κουμπελίδικη, ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτζη, ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως, Άγιοι Ανάργυροι και Άγιος Στέφανος, με «οδηγό» την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.
Ελένη Ψωμαδάκη
Τελευταία από Τοπικά Νέα
“Πλημμύρισε” από μικρούς και μεγάλους ο χώρος της Μαγικής Λιμνοπολιτείας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής σήμερα το
Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές τουευχαριστίες προς την Ασφαλιστική Εταιρεία του κ. «ΣΙΑΝΤΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ»
Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το 13-15Δεκεμβρίου 2024, θα κάνει τακτικά δρομολόγια
Τη σύμβαση για το έργο: «Βελτίωση της εισόδου και των υποδομών του Γηροκομείου Καστοριάς για τα ΑΜΕΑ»,
Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών ¨Μαζί Σου¨ Σας προσκαλεί